Σάββατο 22 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ
Σέντρα στα συμφέροντα

Ξεκινάει σήμερα το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας. Μια διοργάνωση την οποία αντιμετωπίζουν με διαφορετικά όνειρα, ελπίδες, οπτική οι φίλαθλοι και με εντελώς άλλη οι επιχειρηματίες - παράγοντες και οι τεχνοκράτες συνεργάτες - υπάλληλοί τους. Για τους μεν είναι βίωμα και αγάπη, για τους δε πηγή υπέρογκων εσόδων. Το εκμεταλλεύονται στυγνά, το θυσιάζουν (μετατρέποντάς το από παιχνίδι σε μπίζνες) στο βωμό του κέρδους.

Οι φίλαθλοι (στη συντριπτική τους πλειοψηφία) ενδιαφέρονται άδολα για το μεράκι των παιδικών χρόνων που τους συντροφεύει και στην ενήλικη ζωή τους. Οι επιχειρηματίες και οι συνοδοιπόροι τους κερδοσκοπούν από αυτό. Το έχουν μετατρέψει σε μια τεράστια πηγή ωφελημάτων (οικονομικών και άλλων).

Και κάθε χρόνο που περνάει, βουλιάζουν το άθλημα, που οι περισσότεροι αγαπήσαμε, στο βούρκο της εμπορευματοποίησης. Χωρίς πλέον να κρύβονται καθόλου. Αντίθετα, θεωρούν φυσιολογικό να εκμεταλλεύονται (και) αυτό το λαϊκό αγαθό. Μιλώντας στο περιοδικό «Active by sportday» ο πρόεδρος του συνεταιρισμού των ΠΑΕ, Ν. Θανόπουλος, παραδέχτηκε: «Μεταξύ μας οι παράγοντες έχουμε πολύ καλή συνεργασία, αντιλαμβανόμαστε το επαγγελματικό ποδόσφαιρο με κριτήρια επιχείρησης»...

Ετσι, λοιπόν (με την αμέριστη συμπαράσταση των κομμάτων εξουσίας), το άθλημα δυστυχεί αλλά αυτοί ευημερούν. Στη διοργάνωση που αρχίζει, μια ποδοσφαιρική εταιρεία θα εισπράξει από 3 εκατ. ευρώ (τηλεοπτικό συμβόλαιο και ποσό περίπου 1 εκατ. από τη χορηγία της ΟΠΑΠ ΑΕ) ως και 9 εκατ. ευρώ... Χωρίς να υπολογίζονται άλλοι χορηγοί, εισιτήρια, κλπ. Διαφημίζουν ότι αύξησαν τα πρόστιμα.

«Ξεχνούν» όμως να πουν ότι στο τέλος, το 60% του συνολικού ποσού παίρνει η ΕΠΟ και το 40% αναδιανέμεται στις ΠΑΕ... Πέρυσι τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 25% και 75%. Ισως αυτή η διαφοροποίηση να αποτέλεσε και ένα ισχυρό πειστήριο, ώστε η ομοσπονδία να δεχτεί να αυξηθούν καθοριστικά οι ψήφοι των επαγγελματιών στη Γενική Συνέλευσή της. Με αποτέλεσμα ν' αποκτήσουν και τυπικά τον πρώτο λόγο στα δρώμενα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ