Κυριακή 30 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ
Η βραδυφλεγής βόμβα

Eurokinissi

Από θαύμα γλίτωσαν, ξανά, εργαζόμενοι και κάτοικοι του Θριασίου Πεδίου, μετά την πρόσφατη πυρκαγιά. Οι φλόγες ξεκίνησαν από την πύλη του «ΤΙΤΑΝ», απείλησαν την Μαγούλα, κατέστρεψαν επιχειρήσεις, απείλησαν σπίτια. Πάνω από όλα όμως, έφτασαν σε βιομηχανίες γεμάτες εύφλεκτα και τοξικά υλικά που θα μπορούσαν να σπείρουν το θάνατο - μέσω του νέφους - σε αρκετές περιοχές του Λεκανοπεδίου.

Η κατάσταση αυτή όμως, δεν είναι τωρινή. Κρατάει χρόνια χάρη στην πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που στήριζαν και στηρίζουν τους επιχειρηματίες με τις αποφάσεις και τις εγκρίσεις των σχεδίων του μεγάλου κεφαλαίου για την περιοχή. Η στήριξη μάλιστα, φτάνει σε τέτοιο σημείο ώστε η ίδια η κυβέρνηση, επιχειρηματολογεί με τα ... ενημερωτικά σημειώματα των επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Χρήστου Φώλια, το 2001, σε Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για την επέκταση των εγκαταστάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ στην Ελευσίνα και τους κινδύνους για το Θριάσιο Πεδίο, που δεν ήταν άλλη από το ίδιο το ενημερωτικό σημείωμα του Ι. Κωστόπουλου, διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛ.ΠΕ.).

Σ' αυτή την περιοχή η οποία αριθμεί 100.000 κατοίκους, 40.000 εργαζόμενους και 2.500 επιχειρήσεις, το επικίνδυνο μείγμα των διυλιστηρίων, τσιμεντάδικων, χαλυβουργιών, διαλυτηρίων πλοίων, ναυπηγείων και άλλων, είναι έτοιμο, με την πρώτη ευκαιρία να σπείρει τον όλεθρο. Οχι μόνο από τις πυρκαγιές, όπως αυτές στα Δερβενοχώρια και τον Ασπρόπυργο πέρυσι και την Μαγούλα φέτος, αλλά από την γενικότερη έλλειψη μέτρων σε θέματα πυρασφάλειας και πρόληψης βιομηχανικού ατυχήματος. Οταν μάλιστα στον Ασπρόπυργο, η Βιομηχανική Ζώνη της Νέας Ζωής είναι στην ουσία εκτός σχεδίου, με τα σπίτια και τις αποθήκες εταιρειών να βρίσκονται δίπλα - δίπλα.


Eurokinissi

Πόσο μάλιστα, όταν τα δυστυχήματα που έχουν συμβεί στην περιοχή, είναι αρκετά. Πιο σημαντικό, αυτό του 1992, όταν σημειώθηκε έκρηξη στην ΠΕΤΡΟΛΑ, με 14 νεκρούς εργάτες και 24 τραυματίες. Τη διετία 2004-2005 σε Ανω Λιόσια και Μέγαρα έγιναν 11 θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» και 452 εργάτες τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, το 50% των επιχειρήσεων στο Θριάσιο Πεδίο λειτουργούν χωρίς άδεια ενώ η οδηγία «ΣΕΒΕΖΟ 2» για τα Βιομηχανικά Ατυχήματα Μεγάλης Εκτασης (ΒΑΜΕ) δεν εφαρμόζεται στην πράξη.

Πριν από περίπου 1,5 χρόνο, βγήκαν σημαντικά συμπεράσματα για την κατάσταση που επικρατεί, στο Β' Συνέδριο Υγιεινής και Ασφάλειας και Ρύπανσης Περιβάλλοντος σε Ελευσίνα και Θριάσιο Πεδίο.

Το πιο βασικό ήταν ότι το Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) αδυνατεί να εκπληρώσει τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του, λόγω των τραγικών ελλείψεων προσωπικού και τεχνικής υποδομής. Επίσης, το μοναδικό Τμήμα Ιατρικής της Εργασίας της χώρας κυριολεκτικά υπολειτουργεί, χωρίς να μπορεί να συμβάλλει στη μελέτη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου. Σαν να μην φτάνουν αυτά, στα χαρτιά παραμένει και το Σχέδιο Αντιμετώπισης Τεχνολογικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης (ΣΑΤΑΜΕ) για την περιοχή, ενώ η ελλιπής, σε προσωπικό, υπηρεσία πρόληψης της Νομαρχίας αδυνατεί να προχωρήσει ακόμη και σε ασκήσεις ετοιμότητας.


Eurokinissi

Και αν αυτή τη φορά, η Πυροσβεστική κατάφερε, με όλα τα προβλήματα και τις ελλείψεις που έχει, να σώσει το Θριάσιο Πεδίο, είναι μαθηματικά σίγουρο πως κάποια στιγμή, μία σπίθα δεν αποκλείεται να φέρει την καταστροφή...


Πέτρος ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ