Τρίτη 25 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΕΛΙΤ»
Καταγγέλλουν σωρεία παραβιάσεων εργατικών δικαιωμάτων

Η εκμετάλλευση των εργαζομένων στο εμπόριο παίρνει μέρα με τη μέρα εκρηκτικές διαστάσεις. Η μεγαλοεργοδοσία πλήρως αποθρασυμένη από την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, τους αντεργατικούς νόμους των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τη στάση του συμβιβασμού και της συναίνεσης που τηρούν πιστά οι συνδικαλιστικές ηγεσίες στην Ομοσπονδία του κλάδου και στη ΓΣΕΕ χτυπά καθημερινά κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων.

Μια τέτοια κατάσταση - όπως κατήγγειλαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας - επικρατεί σε καταστήματα της επιχείρησης «ΕΛΙΤ» (εμπορικά καταστήματα με παπούτσια). Σύμφωνα με τα όσα οι εργαζόμενοι δήλωσαν στο σωματείο τους, σε συγκεκριμένο κατάστημα η πλειοψηφία όσων δουλεύουν εκεί έχουν υπογράψει σύμβαση για 4ωρη απασχόληση, ωστόσο δουλεύουν από 20 έως και 40 ώρες τη βδομάδα. Η επιχείρηση μεταθέτει εργαζόμενους σε διάφορα καταστήματά της όποτε υπάρχει ανάγκη, για όποιες και όσες μέρες χρειάζεται.

Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, εξαιτίας της μείωσης του τζίρου στο συγκεκριμένο κατάστημα, οι υπεύθυνοι ζήτησαν από κάθε υπάλληλο να κάνει καθημερινά συγκεκριμένο ποσό εισπράξεων που ορίζει η επιχείρηση. Η ανταμοιβή τους θα είναι να παραμείνουν στη δουλειά. Μάλιστα όποια εργαζόμενη δεν καταφέρει να πιάσει το ποσό μετά από κάποιο χρονικό διάστημα που ορίζει η εταιρεία, θα απολύεται. Αν κάποια εργαζόμενη ξεπεράσει το 8ωρο δε θα πληρώνεται τις επιπλέον ώρες, αλλά θα δουλέψει λιγότερες κάποια άλλη μέρα (διευθέτηση του χρόνου εργασίας). Τέλος, οι εργαζόμενες στο συγκεκριμένο κατάστημα μένουν το λιγότερο ένα μισάωρο μετά το κλείσιμο για να τακτοποιήσουν το μαγαζί χωρίς να πληρώνονται.

Με βάση την επίσημη σελίδα στο διαδίκτυο, η επιχείρηση έχει αναπτύξει ένα δίκτυο 50 καταστημάτων (και με τη μέθοδο του "franchise") σε όλη την Ελλάδα, ενώ δραστηριοποιείται και στο εξωτερικό, σε Κύπρο, Λίβανο, Βουλγαρία και Ιορδανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ