Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΑ ΤΡΙΓΛΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Oχι στην εγκατάσταση αγωγού μεταφοράς καυσίμων

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την εγκατάσταση αγωγού μεταφοράς καυσίμων στην περιοχή τους είναι οι κάτοικοι και οι φορείς του Δήμου Νέας Τρίγλιας Χαλκιδικής. Αυτή τους την απόφαση επαναβεβαίωσαν μέσα από μαζική λαϊκή συνέλευση που πραγματοποίησαν την Κυριακή 23 Αυγούστου, σημειώνοντας ότι η κατασκευή του αγωγού θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στον τουρισμό και στην τοπική οικονομία της περιοχής. Ηδη ενάντια στη σχεδιαζόμενη επένδυση έχουν τοποθετηθεί το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νέας Τρίγλιας, η αρμόδια επιτροπή της Νομαρχίας Χαλκιδικής και ο ΕΟΤ.

Την εγκατάσταση υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς καυσίμων συνολικού μήκους περίπου 6 χιλιομέτρων σχεδιάζει η εταιρεία πετρελαιοειδών «Δημήτρης Τούλιας ΑΕ», η οποία πρόσφατα απέκτησε τις εγκαταλειμμένες δεξαμενές που υπάρχουν στη Νέα Τρίγλια. Με βάση το επενδυτικό σχέδιο, όπως καταγγέλλουν φορείς και σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής, τμήμα του πετρελαιαγωγού θα εγκατασταθεί στο βυθό της θάλασσας και στη συνέχεια μέσω ρέματος που υπάρχει στην περιοχή, θα συνδεθεί με τις εγκαταστάσεις που βρίσκονται στη Νέα Τρίγλια, προκειμένου να μεταφέρονται τα καύσιμα απευθείας από τα δεξαμενόπλοια.

Ο Δήμος Τρίγλιας με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, απέρριψε το σχετικό αίτημα της εταιρείας για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων και την κατασκευή του πετρελαιαγωγού, με το σκεπτικό ότι η συγκεκριμένη επένδυση θα έχει αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο για την παραλιακή ζώνη της Νέας Τρίγλιας αλλά και για όλη την παραθαλάσσια περιοχή που εκτείνεται από τη Νέα Καλλικράτεια έως και τα Νέα Μουδανιά. Εξάλλου σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) η παραλιακή ζώνη του Δημοτικού Διαμερίσματος Ν. Τρίγλιας έχει ορισθεί ως ζώνη β' κατοικίας και συνεπώς είναι καθαρά τουριστική.

Εμπρακτη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα των κατοίκων

Αντιπροσωπεία της ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ με επικεφαλής το βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Γιάννη Ζιώγα, παραβρέθηκε στη συγκέντρωση των κατοίκων της Τρίγλιας. Εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ στην εγκατάσταση αγωγού καυσίμων και σημείωσε ότι στηρίζει έμπρακτα και με συνέπεια τον αγώνα των κατοίκων. Κάλεσε τη δημοτική αρχή να επιμείνει στην αρνητική της θέση απέναντι στους επιχειρηματίες πετρελαιοειδών και τις προθέσεις τους, και το λαό της Τρίγλιας και της Χαλκιδικής να παραμείνει σε αγωνιστική ετοιμότητα. Τέλος, ξεκαθάρισε ότι θα στηρίξει τον αγώνα τους, όποιες μορφές κι αν επιλέξουν.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε προχτές η ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι μέσα από τους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς αναδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι «το κριτήριο της ανάπτυξης δεν είναι ούτε οι ανάγκες των εργαζομένων, των μικρομεσαίων αγροτών και επαγγελματιών της περιοχής, ούτε η προστασία του περιβάλλοντος. Με αυτά τα σχέδια, κυριαρχεί για άλλη μια φορά η κερδοφορία του κεφαλαίου ως κριτήριο ανάπτυξης, μια πολιτική που στηρίζεται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, από την ΕΕ και τα κόμματα που στηρίζουν τον ευρωμονόδρομο».

Στο πλαίσιο της έμπρακτης στήριξης του αγώνα του λαού της περιοχής, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου έχουν ήδη καταθέσει σχετική Ερώτηση προς τους υπουργούς Ανάπτυξης, Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσιών Εργων, Τουριστικής Ανάπτυξης, Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Μακεδονίας - Θράκης. Οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν πως μια τέτοια επένδυση θα έχει αρνητικές οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε ολόκληρη την περιοχή. Και ερωτούν αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η απόρριψη του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας πετρελαιοειδών στην παραλιακή ζώνη της Νέας Τρίγλιας Χαλκιδικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ