Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Προκλητικές αξιώσεις από την πλουτοκρατία

Συναντήσεις του υπουργού Οικονομίας με φορείς της εργοδοσίας και τη ΓΣΕΕ. Περισσότερο κρατικό χρήμα στις επιχειρήσεις, καρατόμηση στις ασφαλιστικές υποχρεώσεις των εργοδοτών και σωρεία από νέα αντιλαϊκά μέτρα στο τραπέζι των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων»

Συσπειρωμένοι στο ΠΑΜΕ οι εργάτες μπορούν να δώσουν απάντηση στην επίθεση που δέχονται (φωτ. από το περσινό συλλαλητήριο στα εγκαίνια της ΔΕΘ)
Συσπειρωμένοι στο ΠΑΜΕ οι εργάτες μπορούν να δώσουν απάντηση στην επίθεση που δέχονται (φωτ. από το περσινό συλλαλητήριο στα εγκαίνια της ΔΕΘ)
Αντιλαϊκό μέτωπο εφ' όλης της ύλης ανοίγουν κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία, ενόψει της εξειδίκευσης των «διαρθρωτικών και μεταρρυθμιστικών μέτρων», που επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο, ενόψει της πρωθυπουργικής ομιλίας στη Θεσσαλονίκη την επόμενη βδομάδα. Πρόκειται για τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με την ΕΕ και υιοθετούνται πλήρως και από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Ενόψει των πρωθυπουργικών εξαγγελιών στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών είχε χτες σειρά διαδοχικών συναντήσεων με εκπροσώπους από ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ. Δίνοντας το στίγμα για την παραπέρα κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, ο Γ. Παπαθανασίου υποστήριξε ότι «είναι ώρα ευθύνης και απόλυτης ειλικρίνειας», βάζοντας το ψευτοδίλημμα «ή θα πάρουμε δύσκολες αποφάσεις ή θα γυρίσουμε δεκαετίες πίσω». Κάτω από το σαθρό πρόσχημα της καπιταλιστικής κρίσης, ζήτησε από τις δυνάμεις του κοινωνικού εταιρισμού «συνεννόηση, συνεργασία και συναίνεση», προκειμένου να υλοποιηθεί το «πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που θα κάνει την ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική και πιο εξωστρεφή»...

Στην ίδια ακριβώς γραμμή, αλλά και αξιοποιώντας τα ...ευήκοα ώτα των κυβερνώντων, οι μεγαλοεπιχειρηματίες του ΣΕΒ προτείνουν μέτρα - φωτιά σε βάρος των εργασιακών, ασφαλιστικών και λαϊκών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δ. Δασκαλόπουλος μετά τη συνάντηση με τον υπουργό μετέφερε την «ελπίδα» των βιομηχάνων ότι «αυτή τη φορά θα υπάρξει ξεκάθαρη πολιτική βούληση για να γίνουν όσα δεν έγιναν μέχρι σήμερα». Η ελπίδα των βιομηχάνων είναι πραγματικός εφιάλτης για το λαό.

Οι βιομήχανοι αξιώνουν να βάλουν στο χέρι ακόμη περισσότερο ζεστό κρατικό χρήμα, επιδοτήσεις για την κάλυψη των δικών τους ασφαλιστικών υποχρεώσεων, μείωση των ασφαλιστικών τους εισφορών με πρόσχημα την απασχόληση κ.ά. Πρόκειται για κατευθύνσεις, τις οποίες δρομολογεί και η κυβέρνηση ΝΔ στο πλαίσιο των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» με τη στήριξη και του εργοδοτικού συνδικαλισμού. Ο εκπρόσωπος του βιομηχανικού κεφαλαίου σημείωσε πως η «κατάσταση της οικονομίας δεν αντέχει την ακατάσχετη εκλογολογία».

Με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση, ο ΣΕΒ υπέβαλε υπόμνημα προς την κυβέρνηση αξιώνοντας, ανάμεσα σε άλλα, και τα παρακάτω μέτρα:

  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για όσες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν «σοβαρή μείωση της δραστηριότητάς τους στη διετία 2009 - 2010.
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις που θα «αυξήσουν την απασχόληση» στη διετία 2009 - 2010. Με απλά λόγια, αξιώνουν τη στήριξη του συνόλου των μελών τους είτε εμφανίζουν «καλούς» ισολογισμούς είτε όχι.
  • Νέα φορολογικά κίνητρα, προκειμένου να διευκολύνεται η διανομή κερδών για τους ίδιους και τους μεγαλομετόχους τους και άλλες φορολογικές διευκολύνσεις.
  • Αξιώνουν να φορτώσουν τα σπασμένα στον κρατικό προϋπολογισμό, αξιώνοντας την εφαρμογή κοινοτικής ντιρεκτίβας για την ψευτοστήριξη των απολυμένων «στις περιπτώσεις, όπου η αναδιάρθρωση μιας επιχείρησης συνεπάγεται ομαδικές απολύσεις».
  • Με κρατικά κόλλυβα ζητούν επιδοτήσεις - ελεημοσύνη στα θύματά τους, τους εργαζόμενους «μειωμένης απασχόλησης» για συμμετοχή τους σε προγράμματα κατάρτισης.
  • Την άμεση εφαρμογή της προκλητικής ρύθμισης για την παροχή κρατικής εγγύησης στα τραπεζικά δάνειά τους.
  • Τη λειτουργία του ταμείου κοινωνικής συνοχής, δηλαδή μιλούν για το κρατικό βοήθημα - παρωδία που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και που αφορά ακραίες καταστάσεις φτώχειας.

Προκλητικές κρατικές ενισχύσεις και κάθε είδους διευκολύνσεις αξιώνουν και οι εμποροβιομήχανοι του ΕΒΕΑ. Συγκεκριμένα: «Βελτίωση» του ασφαλιστικού συστήματος, νέα μείωση στους φορολογικούς συντελεστές, «απελευθέρωση» στα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα, κατάργηση φόρων «υπέρ τρίτων», εντατικοποίηση στα λεγόμενα προγράμματα επανακατάρτισης κ.ά.

Διευκολύνσεις αξιώνει και η ηγεσία της ΕΣΕΕ, που απειλεί και με απολύσεις στην περίπτωση που δε ληφθούν μέτρα. Ζητούν επίσης την κατάργηση του τέλους 0,6%, που να σημειωθεί ότι ένα κομμάτι προορίζεται για το ταμείο της φτώχειας, ρυθμίσεις για τον «Τειρεσία» κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ