Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Νέα αντεργατική καταιγίδα με την «Μπολκεστάιν»

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ στην ενημέρωση που έκανε ο υφυπουργός Οικονομίας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής

Να μην εφαρμοστεί η οδηγία 2006/123/ΕΚ (γνωστή ως οδηγία Μπολκεστάιν) απαίτησε, χτες στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης από τον υφυπουργό Οικονομίας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, σχετικά με τη διαδικασία ενσωμάτωσης της Οδηγίας στην ελληνική νομοθεσία.

Ο Αθ. Μπούρας τόνισε ότι η οδηγία είναι «δεσμευτική για τα κράτη - μέλη της ΕΕ» και «αποσκοπεί στην ολοκλήρωση μιας γνήσιας αγοράς υπηρεσιών η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων ότι ένας πολίτης κράτους - μέλους της ΕΕ θα μπορεί να παράσχει τις υπηρεσίες του σε άλλα κράτη - μέλη με τους ίδιους όρους» καθώς και στην εξάλειψη των εμποδίων για την κινητικότητα των εργαζομένων στις χώρες - μέλη. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι από την οδηγία θα εξαιρεθούν τομείς όπως οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, οι μεταφορές, η υγειονομική περίθαλψη, οι δραστηριότητες που συνδέονται με την άσκηση δημόσιας εξουσίας καθώς και οι συμβολαιογράφοι και οι δικαστικοί επιμελητές. Σε ό,τι αφορά τις εξαιρέσεις, ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης κάθε άλλο παρά εντάσσεται σ' αυτές, αφού ήδη έχουν εισβάλει οι ιδιώτες, καθιστώντας την Υγεία πεδίο «γενικού οικονομικού ενδιαφέροντος», σύμφωνα με την ορολογία της οδηγίας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, σε σύντομη παρέμβασή του, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις από τις λεγόμενες απελευθερώσεις που διαπνέουν και τη συγκεκριμένη οδηγία, τονίζοντας ότι επέφεραν «ολομέτωπη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα». Αναφερόμενος στις «διορθώσεις» δήθεν που υπέστη η κοινοτική οδηγία, επισήμανε ότι «οι βελτιώσεις είναι "φύλλο συκής" στο αντιλαϊκό της περιεχόμενο», αφού «η εσωτερική αγορά οδηγεί στην κατεδάφιση των δικαιωμάτων, για να διευκολυνθεί η δράση του κεφαλαίου». Επισήμανε ότι «οι όποιες κυβερνητικές υποσχέσεις για προστασία του δημόσιου συμφέροντος είναι λόγια του αέρα», σημειώνοντας παραδειγματικά ότι «η όποια ανησυχία για παράδειγμα για τα ζητήματα των πτυχίων και της παιδείας είναι περί όνου σκιάς, αφού τα πανεπιστήμια με "φρανσάιζ" μπορούν να δίνουν ισότιμα πτυχία», οδηγώντας στην «κατάργηση στην πράξη του άρθρου 16».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στο θέμα τού αν θα εφαρμόζεται το δίκαιο της χώρας προέλευσης ή της χώρας εργασίας για τους εργαζόμενους που εργάζονται σε άλλο κράτος στο πλαίσιο της ΕΕ, λέγοντας πως «στην περίπτωση των Λιθουανών στη Σουηδία εφαρμόστηκαν οι νομοθετικές ρυθμίσεις του τόπου καταγωγής», ενώ υπάρχουν σχετικές αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων με γνώμονα τη στήριξη του κεφαλαίου. Καταλήγοντας, σημείωσε: «Λέμε καθαρά ότι αυτή η οδηγία δεν πρέπει να εφαρμοστεί και η κυβέρνηση πρέπει να απειθαρχήσει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ