Κυριακή 30 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η «ηθική» της αγοράς

Απαλλάσσοντας τον καπιταλισμό και τον εαυτό τους απ' τις ευθύνες για τη διεθνή οικονομική κρίση και τα δεινά που προκαλεί σε εκατομμύρια εργαζόμενους, οι ηγέτες των πλουσιότερων χωρών του κόσμου επιχειρούν για μια ακόμη φορά να υποδείξουν τα στελέχη των τραπεζών και των πολυεθνικών ως αποκλειστικά υπεύθυνα για τη σημερινή κατάσταση.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε ότι στη διάρκεια της συνόδου των είκοσι πλουσιότερων χωρών του πλανήτη, το γνωστό G-20, θα ζητήσει το δραστικό περιορισμό των μπόνους που εισπράττουν τα «γκόλντεν μπόις» των τραπεζών. Πρόταση με την οποία συμφώνησε η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόζο.

«Θα εξετάσουμε όλα τα θέματα που συνδέονται με την ηθική στην οικονομία της αγοράς», τόνισε ο κ. Μπαρόζο...

Τα «γκόλντεν μπόις», γέννημα θρέμμα του συστήματος, δεν έκαναν τίποτα περισσότερο απ' αυτό που διδάχθηκαν από τα αφεντικά τους: Αξιοποίησαν τη δυνατότητα που τους έδινε η ελευθερία της κίνησης των κεφαλαίων σε συνδυασμό με το χρηματιστηριακό τζόγο ώστε να πετύχουν τον προσωπικό τους πλουτισμό. Μήπως αυτό δεν έκαναν οι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών και των πολυεθνικών στην περίοδο των παχιών αγελάδων;

Ωστόσο ποιος Σαρκοζί, ποια Μέρκελ και ποιος Ομπάμα, μπορεί να ζητήσει το δραστικό περιορισμό των κερδών του α' ή του β' μεγαλομετόχου της όποιας τράπεζας ή του όποιου μονοπωλίου;

Οσο για την ηθική (;) της αγοράς, αυτή θα αποκατασταθεί με την επιβολή κάποιου πρόσκαιρου πλαφόν στις αμοιβές των στελεχών, αφού η αγορά είναι εντελώς αθώα για το ότι έχασαν τη δουλειά τους εκατομμύρια εργαζόμενοι. Εξάλλου, το κέρδος είναι νόμος και ό,τι είναι νόμιμο είναι και ...ηθικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ