Κυριακή 30 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πώς μαγειρεύονται τα ποσοστά ανεργίας...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μπορεί οι οικονομικοί αναλυτές να προβλέπουν την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, δε διευκρινίζουν όμως ότι αυτή η ανάκαμψη αφορά μόνο στα επιχειρηματικά κέρδη και όχι στην εργασία. Μάλιστα, όπως εκτιμούν διάφοροι διεθνείς οργανισμοί, η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται για αρκετούς μήνες ακόμη.

Βεβαίως, είναι γνωστό ότι τα επίσημα ποσοστά ανεργίας βρίσκονται μακριά από την πραγματικότητα. Οι κυβερνήσεις, οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί μετρούν την ανεργία κατά το δοκούν, παρουσιάζοντάς την μικρότερη. Ο λόγος αυτής της λαθροχειρίας είναι η αποφυγή ανεπιθύμητων κοινωνικών εκρήξεων.

Ετσι, βλέπουμε στις στατιστικές της ανεργίας τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, να θεωρούνται εργαζόμενοι ακόμη και αυτοί που εργάσθηκαν μια ώρα τη βδομάδα...

Για να γνωρίζουμε πόσο μακριά από την πραγματικότητα είναι τα επίσημα στοιχεία, σημειώνουμε τη δήλωση του Ντένις Λόκχαρντ, κορυφαίου στελέχους της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, της γνωστής Fed: «Αν λάβουμε υπόψη μας τους ανθρώπους που επιθυμούν μία θέση εργασίας, αλλά έχουν σταματήσει να ψάχνουν (οι εργαζόμενοι που αποκαλούνται "αποθαρρυμένοι") και όσους εργάζονται λιγότερες ώρες από όσες επιθυμούν, το ποσοστό της ανεργίας ξεπερνάει το επίσημο 9,4% και φτάνει στο 16%»!

Το εξίσου ενδιαφέρον στοιχείο, που αποδεικνύει ότι η διεθνής κρίση χρησιμοποιείται από το μεγάλο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του για την επιβολή αντεργατικών μέτρων, είναι ότι οι προβλέψεις για την ανάκαμψη της οικονομίας δε συνοδεύονται από ανάλογες προβλέψεις για την αύξηση των θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την έκθεση του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου (δημοσιεύθηκε την περασμένη Τετάρτη), ενώ η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας θα έχει θετικό πρόσημο το 2010, η ανεργία θα εκτιναχθεί στα τέλη του 2009 στο 10% και θα παραμείνει σ' αυτά τα επίπεδα και την επόμενη χρονιά. Το συμπέρασμα είναι προφανές: Οι εργαζόμενοι, που πλήρωσαν σκληρά με εκατομμύρια απολύσεις την ανάκαμψη των επιχειρήσεων, θα συνεχίσουν να πληρώνουν για να φτάσουν τα κέρδη στο επιθυμητό για τους καπιταλιστές επίπεδο.

Σημειώνεται ότι από τότε που ξέσπασε η διεθνής οικονομική κρίση, δηλαδή το Δεκέμβρη του 2007, ως σήμερα έχουν καταστραφεί περίπου 7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Οι κλάδοι που χτυπήθηκαν περισσότερο είναι οι τράπεζες, οι αυτοκινητοβιομηχανίες, οι κατασκευές και τελευταία οι υπηρεσίες.

Πριν λίγες μέρες μια ακόμη αμερικανική τράπεζα, η Guaranty, η οποία έως τις 30 Ιουνίου είχε πάγια 13 δισ. δολαρίων και καταθέσεις 12 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε την πτώχευσή της. Ηταν η 11η μεγαλύτερη χρεοκοπία τράπεζας στην αμερικανική ιστορία.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ