Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ»
Πάρκα... κερδοφορίας για το κεφάλαιο

Ενα ακόμη νομοσχέδιο, ενίσχυσης του κεφαλαίου, μέσω της θεσμοθέτησης των «Επιχειρηματικών Πάρκων», ανήγγειλε χτες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Μπουγάς. Την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ στην πολιτική που προωθείται με το νομοθέτημα εξέφρασε ο βουλευτής του Κόμματος, Νίκος Γκατζής.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, το επερχόμενο νομοσχέδιο «αποσκοπεί στην περιφερειακή ανάπτυξη» καθώς και στην «ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας». Επίσης σημείωσε ότι θα υπάρξουν επιχειρηματικά πάρκα «ειδικού τύπου σε επιχειρήσεις του ίδιου ή συναφούς κλάδου» όπως για παράδειγμα «πάρκα πράσινης επιχειρηματικότητας». Παράλληλα, στα επιχειρηματικά πάρκα θα μπορούν να γίνονται επενδύσεις συμπράξεων και κοινοπραξιών ανάμεσα στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα. Τέλος «απλοποιούνται οι διαδικασίες αδειοδότησης» αφού «το σύνολο των διαδικασιών θα ολοκληρώνεται μέσω των υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης».

Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης είναι «πώς θα στηρίξουμε την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα» σχολίασε ο Νίκος Γκατζής προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει άλλο αντικείμενο στα νομοσχέδια που έρχονται το τελευταίο διάστημα».

Παράλληλα, επισήμανε ότι το νομοσχέδιο έρχεται να προστεθεί στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο που «και στο παρελθόν και σήμερα έδωσε πολλά προνόμια, κίνητρα και χρηματοδοτήσεις». Ενδεικτικά αναφέρθηκε στο νόμο 2545/97 «τον οποίο είχε φέρει το ΠΑΣΟΚ» σημειώνοντας ότι ούτε και σε αυτό το νομοσχέδιο «δεν υπάρχει καμία χρηματοδότηση για τους μικρούς βιοτέχνες, καμία επιμέλεια, κανένα χωροταξικό σχέδιο». Παράλληλα τόνισε πως αφού θα υπάρχουν «κριτήρια ιδιωτικής ανοικοδόμησης παύει ο κοινωνικός έλεγχος που προβλέπουν τα προεδρικά διατάγματα περί δημοσίων έργων, ασφάλεια εργαζομένων κλπ». Επίσης ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι το νομοθέτημα «διευκολύνει την αλλαγή στη χρήση της γης» έτσι ώστε να «ξεφυτρώσουν σε χωράφια, βιομηχανικές περιοχές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ