Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΕΥΣΤΡΑΤΟΥΔΑΚΗ
ΦΩΤΕΙΝΗ ΕΥΣΤΡΑΤΟΥΔΑΚΗ
Φωτ. 2

Πέρασαν 3 χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή η πολυαγαπημένη μάνα μου ΦΡΟΣΩ Δημητριάδου -ΜΑΡΑΓΚΑΚΗ (Γεωργία) και 2 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου πατέρα μου ΝΙΚΟΥ ΜΑΡΑΓΚΑΚΗ (Σωτήρη). Και οι δύο ήταν αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη τους και αντί για μνημόσυνο προσφέρουμε για το 16ο Συνέδριο του Kόμματός μας, στα ιδανικά του οποίου έμειναν πιστοί ως το τέλος της ζωής τους, 40.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Παιδείας Ηλιούπολης.

Ρούλα Μαραγκάκη - Καλαφάτη

Θεόδωρος Καλαφάτης

* * *

Φωτ.

Προς τιμήn του 16ου Συνεδρίου του Kόμματός μας και στη μνήμη της αξέχαστης συντρόφισσάς μας ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΟΥΔΑΚΗ, που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας, προσφέρουμε 35.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Η ζωή της Φωτεινής Ευστρατουδάκη, στελέχους του ΚΚΕ, υπήρξε για όλους μας φωτεινό παράδειγμα. Ηταν αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης από το 1943 που εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ. Το 1946 οργανώθηκε στο ΚΚΕ, στο οποίο παρέμεινε δραστήριο μέλος ως το τέλος της ζωής της. Αγωνίστηκε με όλες τις δυνάμεις της για τα ιδανικά της ειρήνης, της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού.

Παράλληλα εκπλήρωνε, με την ίδια συνέπεια, και ένα άλλο δύσκολο, αλλά ωραίο καθήκον, αυτό του να μεγαλώσει και να διαπαιδαγωγήσει σωστά, κάτω από αντίξοες συνθήκες, τα πέντε παιδιά της.

ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΤΣΗΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΤΣΗΣ
Τα μέλη της ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων Κυψέλης.

Θεόδωρος Καλαφάτης

* * *

Φωτ.

Στις 22 Οκτώβρη 2000 άφησε την τελευταία πνοή του ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΚΚΕ ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΤΣΗΣ, πρόεδρος του Παραρτήματος Αργοστολίου της ΠΕΑΕΑ. Παιδί πολυμελούς οικογένειας αγωνιστών για εθνική ανεξαρτησία, δημοκρατία και προκοπή, γεννήθηκε στο Αργοστόλι το 1919. Γαλουχημένος με προοδευτικές και αντιφασιστικές αρχές, πριν από τη δεκαετία του '40, με την κήρυξη του πολέμου στρατεύεται και προωθείται στο μέτωπο.

Με την κατοχή και τη δημιουργία του ΕΑΜ, προσχωρεί στις δυνάμεις του ΕΛΑΣ στην Αιτωλοακαρνανία στα τέλη του 1942, και εντάσσεται στο 2/39 Σύνταγμα του ΕΛΑΣ. Παίρνει μέρος σε όλες τις επιχειρήσεις εναντίον των κατακτητών, με κορυφαία επιχείρηση τη μάχη κατάληψης της Αμφιλοχίας τον Ιούλη 1944.

Παράλληλα στο Αργοστόλι η οικογένειά του συμμετέχει στην Εθνική Αντίσταση. Συλλαμβάνεται όλη η οικογένειά του από τους Γερμανούς, ενώ ο αδελφός του Γεράσιμος εκτελείται, στις 16 Ιούλη 1944 στη θέση «Βινάριες» στο Αργοστόλι, μαζί με άλλους 10 αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.

Οταν ο Σπύρος Στεφανίτσης επέστρεψε στο Αργοστόλι, μετά την Απελευθέρωση, παρά το όργιο τρομοκρατίας που επακολούθησε τη Συμφωνία της Βάρκιζας, συμμετείχε στις οργανώσεις του ΕΑΜ.

Τον Αύγουστο του 1947 συλλαμβάνεται και εξορίζεται, στο Μούδρο Λήμνου. Τον Ιούλη του 1949 μεταφέρεται στη Μακρόνησο. Στα τέλη Αυγούστου 1949 μετάγεται στις φυλακές Μεσολογγίου και από κει στις φυλακές Αργοστολίου. Πέρασε από Εκτακτο Στρατοδικείο και καταδικάστηκε δυο φορές σε θάνατο με την κατηγορία σύστασης ομάδας ως τροφοδότης και συνεργός του Δημοκρατικού Στρατού Κεφαλονιάς, ενώ βρισκόταν στην εξορία.

Με την αναθεώρηση της δίκης, αφού πέρασε από το στρατόπεδο των Γιούρων, επιστρέφει στις φυλακές του Αργοστολίου, από όπου και αποφυλακίζεται τον Αύγουστο του 1952.

Συνεχίζει τον αγώνα του από τις γραμμές της ΕΔΑ ως τον Απρίλη του 1968.

Συλλαμβάνεται από τη χούντα των συνταγματαρχών.

Με την ίδρυση του Παραρτήματος Αργοστολίου της ΠΕΑΕΑ, εκλέγεται γραμματέας και αργότερα αντιπρόεδρος. Μετά το θάνατο του Γεράσιμου Γαλιατσάτου (Λαέρτη) το 1998, εκλέγεται πρόεδρος του Παραρτήματος και στη θέση αυτή παρέμεινε ως το θάνατό του. Συμμετείχε στην Επιτροπή Κρίσεως Αναγνώρισης των αντιστασιακών της Νομαρχίας Κεφαλονιάς ως εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ.

Υπήρξε συνεπής αγωνιστής για δημοκρατία και προκοπή του τόπου, παρών σε όλους τους αγώνες. Πάντα έπαιρνε μέρος στις εκλογικές μάχες ως υποψήφιος νομαρχιακός ή δημοτικός σύμβουλος και βοηθούσε στην επιτυχία του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ. Διακρινόταν, επίσης, για τη βαθιά πεποίθηση στην επικράτηση των ιδανικών του σοσιαλισμού. Μετριοπαθής και μειλίχιος, καλός οικογενειάρχης, κέρδιζε τη συμπάθεια όσων τον γνώριζαν.

Ας είναι αιώνια η μνήμη του.

Στη μνήμη του προσφέρουμε στο «Ριζοσπάστη» του οποίου ήταν καθημερινός αναγνώστης, και προς τιμήn του 16ου Συνεδρίου, 20.000 δρχ.

Η γυναίκα του Ευαγγελία Στεφανίτση

Οι κόρες του Ρηνούλα και Μαρία

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΣΗ, μέλους του ΚΚΕ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 28 Γενάρη 2000, προσφέρουν προς τιμήn του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Αχαΐας, η σύζυγός του Ανθούλα Τσάση 20.000 δρχ. και η Λούλα Μανωλάτου 10.000 δρχ.

* * *

Φωτ.

Η αδελφή μου ΝΟΤΑ(Παναγιώτα)ΚΟΥΡΟΥΜΑΛΗ, η οποία έφυγε από κοντά μας πριν από 6 χρόνια, στις 3 Νοέμβρη, στην κατοχή ήταν ΕΠΟΝίτισσα και υπεύθυνη της οργάνωσης του χωριού της Σοφιανά Κορινθίας.

Στη μνήμη της και αντί για μνημόσυνο προσφέρω 5.000 δρχ. στην Πανελλήνια Ενωση Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής «Ο Φοίνικας» και 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Η αδελφή της Βούλα

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της συζύγου μου ΜΑΓΔΑΛΗΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ προσφέρω 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Αγίου Δημητρίου».

Ηλίας Αναστασίου


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ