Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσπάθεια ωραιοποίησης

Με επιλεκτικά στοιχεία για την εικόνα του εμπορίου και συντηρώντας τη στείρα αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης επιχειρεί να ωραιοποιήσει την πραγματικότητα που βιώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά.

Ετσι, μαζί με την ανακοίνωση για το νέο πρόγραμμα επιδοτήσεων (106 εκατομμύρια ευρώ), για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο και την παροχή υπηρεσιών, ο Κ. Χατζηδάκης βάλθηκε να επαναλαμβάνει ότι η κρίση στην Ελλάδα είχε λιγότερες συνέπειες απ' ό,τι σε άλλες χώρες της ΕΕ και αυτό χάρη - δήθεν - στις κυβερνητικές παρεμβάσεις. Αποσιώπησε, βέβαια, ότι τα όποια μέτρα πάρθηκαν στο όνομα της κρίσης, στόχευαν αποκλειστικά στη στήριξη των μεγαλοεπιχειρηματιών με απίθανες επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις και έκρυψε ότι το σύνολο των μέτρων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, σε συμφωνία με τους διεθνείς καπιταλιστικούς οργανισμούς, ισοδυναμούν με νέα λαίλαπα αντιλαϊκών μέτρων.

Παράλληλα, ο υπουργός, για να πει πόσο ωραία είναι τα πράγματα, συνέκρινε τον τζίρο των καταστημάτων μήνα με το μήνα (για να μιλήσει για μείωση 0,9%), αντί ίδιους μήνες διαφορετικών χρόνων (όπου η μείωση των πωλήσεων είναι 14,5%). Μίλησε για αύξηση της απασχόλησης στο εμπόριο κατά 2,6%, την ώρα που η ανεργία τσακίζει και ενώ είναι γνωστό ότι ειδικά στο εμπόριο οι εργοδότες κάνουν εκτεταμένη χρήση της ημιαπασχόλησης και της ωρομίσθιας εργασίας, χάρη στους νόμους των δύο μεγάλων κομμάτων και της ΕΕ. Ακόμη, επικαλέστηκε το γεγονός ότι οι εμπορικές επιχειρήσεις που άνοιξαν το πρώτο εξάμηνο του χρόνου ήταν κατά 33,6% περισσότερες από εκείνες που έκλεισαν, εικόνα που χαρακτηρίζει την εξέλιξη της καπιταλιστικής οικονομίας τουλάχιστον εδώ και μια δεκαετία.

Ο υπουργός και η κυβέρνησή του δεν ξέρουν τίποτα για τους εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ που βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Δε γνωρίζουν ότι ο τζίρος στα εμπορικά καταστήματα έχει υποστεί τρομακτική καθίζηση. Δεν είδαν τον όγκο των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών που σημειώνουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.


Μ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ