Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Φθινοπωρινά εικαστικά χρώματα

Εργο του Γιάννη Μαγκανάρη
Εργο του Γιάννη Μαγκανάρη
Από την Κυριακή το Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ παρουσιάζει στη Θεσσαλονίκη, τον σημαντικό Ισπανό ζωγράφο Χουάν Μιρό (1893-1983). Με στόχο «να προσφέρει στο ελληνικό κοινό τη δυνατότητα γνωριμίας με μεγάλους σύγχρονους δημιουργούς», θα εκτεθούν (έως τον Φλεβάρη του 2010) περισσότερα από 400 έργα του καλλιτέχνη. Ανάμεσά τους, ολόκληρο το εργαστήριο του ζωγράφου, το οποίο μεταφέρεται αυτούσιο από το Ιδρυμα «Χουάν Μιρό» της Μαγιόρκα. Ακόμη, μια ελαιογραφία του 1908, που για πρώτη φορά εκτίθεται εκτός του ιδρύματος «Μιρό» και αποτελεί το πρώτο δημιούργημα του καλλιτέχνη. Επίσης σχέδια, γκουάς, 80 έργα με μελάνι, 62 χαρακτικά, 22 γλυπτά εκ των οποίων δύο εμβληματικά μεγάλα έργα, όπως η «Μητρότητα», και πλούσιο αρχειακό υλικό σε σχέδια, ημερολόγια, έγγραφα, φωτογραφίες, έντυπα, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από το Ιδρυμα «Μιρό», αλλά και από τη συλλογή της οικογένειας Μιρό.

Εγκαινιάζεται στις 24/9 (8.30μ.μ.) στο Μέγαρο Εϋνάρδου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας (Αγίου Κωνσταντίνου 20 - δίπλα στο Εθνικό Θέατρο), μεγάλη αναδρομική έκθεση του Αλεξανδρινού ζωγράφου Γιάννη Μαγκανάρη (1918 - 2007). Ο καλλιτέχνης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια και σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, κοντά στον Κωνσταντίνο Παρθένη και τον Γιάννη Κεφαλληνό. Σπούδασε ιστορία τέχνης και αισθητικής κοντά στον Παπαντωνίου και τον Πρεβελάκη, και πήρε το δίπλωμά του το 1942. Στην Κατοχή συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση. Σπούδασε επίσης σκηνογραφία με τους: Κλ. Κλώνη, Σπ. Παπαλουκά και εργάστηκε στο Εθνικό Θέατρο και τη Λυρική Σκηνή. Επιπλέον, ασχολήθηκε με τη χαρακτική, τη γλυπτική και τη διακόσμηση. Από το 1947 έως το 1986 δίδαξε τέχνη και ζωγραφική σε Γυμνάσια και Λύκεια της Αλεξάνδρειας και της Αθήνας. Την τελευταία εικοσαετία ζούσε στη Σίφνο, τόπο καταγωγής του πατέρα του. Στις 21/9 (7.30μ.μ.) στο αμφιθέατρο του Μεγάρου Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας, θα παρουσιαστεί το πρώτο λεύκωμα αναδρομής στο έργο του καλλιτέχνη. Η έκθεση θα διαρκέσει έως την 1η Νοέμβρη.

Εκθεση ζωγραφικής της Κλαίρης Τσαλουχίδη - Χατζημηνά εγκαινιάζεται στις 25/9 στην γκαλερί «Αργώ» (Νεοφύτου Δούκα 5). Με τίτλο «Απέναντι από την Ακρόπολη», φιλοξενούνται (έως 14/10) εκατό μικρές ζωγραφιές, παστέλ, εικόνες από το εργαστήριό της στην Πνύκα: Ακρόπολη, Αστεροσκοπείο, Λυκαβηττός, Αρχαία Αγορά, ο Λόφος του Φιλοπάππου, Αθηναϊκές γειτονιές. «Μόνο οι εποχές αλλάζουν... Tο τοπίο, σε πείσμα των καιρών, παραμένει αναλλοίωτο, απέναντι σ' έναν κόσμο που αλλάζει με απίστευτη ταχύτητα» σημειώνει η δημιουργός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ