Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Χαρακίρι στο ... σούρουπο

Ο Μαζάκι Κομπαγιάσι σκηνοθετεί το δράμα «Χαρακίρι», που θα προβληθεί απόψε στις 21.00 από τη «Βουλή TV».

Η μακροχρόνια ειρήνη στην Ιαπωνία του 17ου αιώνα ώθησε τους άρχοντες (Σογκούν) να διαλύσουν τις πολεμικές φατρίες, καταδικάζοντας πολλούς σαμουράι σε ανεργία και φτώχεια. Η μοναδική λύση σε μια τέτοια μίζερη ζωή, που θα αποκαθιστούσε την τιμή τους, σύμφωνα με τον αυστηρό κώδικα των σαμουράι, ήταν η τελετουργική αυτοκτονία, το χαρακίρι. Ενας γηραιός πολεμιστής, ο Χανσίρο Τσουγκούμο, φτάνει στον πύργο του ευγενούς Σάιτο για να ζητήσει την άδεια να αυτοκτονήσει. Εκεί μαθαίνει για την τραγική μοίρα του γαμπρού του, του νεαρού σαμουράι Μοτόμε, που έχοντας πουλήσει το σπαθί του για να συντηρήσει την άρρωστη γυναίκα του, βρήκε φρικτό θάνατο όταν υποχρεώθηκε να κάνει χαρακίρι με ένα σπαθί από μπαμπού. Οργισμένος με τη σκληρότητα του άρχοντα, ο Χανσίρο σχεδιάζει την εκδίκησή του... Παίζουν: Τατσούγια Νακαντάι, Σίμα Ιβασίτα, Ακίρα Ισιχάμα, Γιόσιο Ινάμπα.

«Φώτα στο σούρουπο». Κοινωνικό δράμα σε σκηνοθεσία Ακι Καουρισμάκι.

Ο Κοϊστίνεν είναι νυχτοφύλακας. Κάθε βράδυ, αναλαμβάνοντας υπηρεσία παίρνει τα κλειδιά κάποιων καταστημάτων ενός εμπορικού κέντρου και τα παραδίδει όταν τελειώνει. Δεν ακολουθεί τους συναδέλφους του που πηγαίνουν να τα πιουν, συχνάζει στην καντίνα της Αϊλα όπου σερβίρονται πατάτες τηγανητές και μιλάει για το σχέδιό του ν' ανοίξει μια δική του δουλειά. Ενα βράδυ τον προσεγγίζει μια ωραία ξανθιά, η Μίρζα. Την κερνάει ποτό. Ενα άλλο βράδυ, η Μίρζα ρίχνει ένα υπνωτικό χάπι στο ποτήρι του και του παίρνει τα κλειδιά. Θα γίνει διάρρηξη σ' ένα κοσμηματοπωλείο... Ο Καουρισμάκι ακόμα πιο άτεγκτα από πριν, «μαστιγώνει» τη σύγχρονη κοινωνία, την αναλγησία της, την απόλυτη απομόνωση, την εκμηδένιση στην οποία οδηγεί τον άνθρωπο. Παίζουν: Γιάνε Χετιένεν, Μαρί Ζερβενχέλμι, Μαρία Χεσκάνεν, Ιλκα Κιβούλα. (ΕΤ-1, 24.00)

«Οι ασυγχώρητοι». Βραβευμένο γουέστερν σε σκηνοθεσία Κλιντ Ιστγουντ.

Ο Γουίλιαμ Μάνι είναι ένας πρώην παράνομος, που προσπαθεί να ξεχάσει το παρελθόν του. Εχουν περάσει έντεκα χρόνια από τότε που εγκατέλειψε το όπλο του, αφήνοντας πίσω του μία φοβερή φήμη αδίστακτου φονιά. Τώρα ζει ήρεμα με το γιο του και την κόρη του, φροντίζοντας το κτήμα του, στο Κάνσας. Η οικονομική του κατάσταση είναι άσχημη και το κτήμα δεν του αποφέρει τα απαραίτητα «προς το ζην». Οταν ο Σκότφιλντ Κιντ, κυνηγός επικηρυγμένων, τον επισκέπτεται και του ζητάει τη βοήθειά του για να εντοπίσει δύο καουμπόηδες που δολοφόνησαν μία πόρνη, ο Μάνι αποφασίζει να δεχτεί... Παίζουν: Κλιντ Ιστγουντ, Τζιν Χάκμαν, Μόργκαν Φρίμαν, Ρίτσαρντ Χάρις. (STAR, 02.30)

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το... χαρακίρι (2007-09-07 00:00:00.0)
Στον «κόσμο» μιας κυρίας (2006-08-24 00:00:00.0)
Το «χαρακίρι» του Κομπαγιάσι (2006-08-18 00:00:00.0)
«Χόνκι τόνκι μαν» (2005-08-07 00:00:00.0)
Το... χαρακίρι (2005-03-20 00:00:00.0)
Κλιντ Ιστγουντ (2004-02-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ