Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Απανωτές ανατιμήσεις και τον Αύγουστο

Μέσα επίπεδα, μόλις 0,8% σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία

Ανατιμήσεις - φωτιά σε μια μεγάλη γκάμα από εμπορεύματα πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης συνεχίζουν να καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία και για τον Αύγουστο του 2009. Ταυτόχρονα, ο επίσημος πληθωρισμός και το εμφανιζόμενο «μέσο» ύψος του είναι ξεκομμένα από την πραγματικότητα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων που εξαναγκάζονται να ξοδεύουν το σύνολο του μισθού, του μεροκάματου ή της σύνταξης στα απολύτως απαραίτητα είδη της καθημερινότητας. Σε μια περίοδο που οι δυσκολίες για τα εργατικά νοικοκυριά σηκώνουν κεφάλι, τα στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ) που αφορούν στο μήνα Αύγουστο 2009 εμφανίζουν τον επίσημο μέσο πληθωρισμό να «τρέχει» μόλις με 0,8% (έναντι αύξησης 4,7% πέρυσι). Σε μέσα επίπεδα 8μήνου (Γενάρης - Αύγουστος 2009) ο επίσημος πληθωρισμός εμφανίζεται στο 1,01%.

Η στατιστική καταγραφή και αποτύπωση δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με τη ζωή και την πραγματικότητα των λαϊκών νοικοκυριών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η κατηγορία «διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» καταγράφει αύξηση 1,6%, οι υπηρεσίες Υγείας 2,8%, η εκπαίδευση (κυρίως λόγω των ανατιμήσεων στα ιδιωτικά σχολεία) 4,7%, η «ένδυση - υπόδηση» 2,9% κ.ά.

Ανατιμήσεις εμφανίζονται και στη μεγάλη γκάμα βασικών εμπορευμάτων και υπηρεσιών. Από τη σύγκριση των τιμών (Αύγουστος 2009 με Αύγουστο 2008) προκύπτουν και τα εξής: Νοίκια σπιτιού: +3,6%, Υδρευση: +7,4%, ιατρικές υπηρεσίες: +3,4%, αστικές συγκοινωνίες: +7,2%, κόμιστρο ταξί: +14,2%, δίδακτρα α'βάθμιας εκπαίδευσης: +6,8%, φροντιστήρια: +4,3%, κυλικεία: +3,9%, πατάτες: +36,2%, λαχανικά: +7,1%, ψάρια: +9%, τσιγάρα: +6,8%, κ.ά. Είναι φανερό πως οι απανωτές ανατιμήσεις έχουν εντελώς διαφορετικές επιπτώσεις στα χαμηλότερα εισοδήματα και ασφαλώς καμιά σχέση με τη λογική των μέσων όρων.

Αξιοποιώντας τα μέσα εμφανιζόμενα επίπεδα και με βάση τις κατευθύνσεις από την ΕΕ οι πολιτικοί διαχειριστές του συστήματος - σημερινοί και επίδοξοι αυριανοί - ετοιμάζονται να παγώσουν μισθούς και συντάξεις και για το 2010.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ