Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ
Σε κλίμα έντασης άρχισε η συνεδρίαση

Συμφωνίες Ιράν - Βενεζουέλας κατά την επίσκεψη Τσάβες στην Τεχεράνη

BIENΝH - TEΧΕΡΑΝΗ.--

Σε κλίμα πρωτοφανούς αντιπαράθεσης, για τα δεδομένα της Υπηρεσίας, άρχισε η σύνοδος του 35μελούς Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ο απερχόμενος επικεφαλής της Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, παρουσιάζοντας την έκθεση των επιθεωρητών του, απάντησε οργισμένα στις κατηγορίες που εκτόξευσαν εναντίον του, αρχικώς η Ουάσιγκτον και μετά το Παρίσι, ότι δήθεν «απέκρυψε στοιχεία που αποδεικνύουν τις στρατιωτικές πυρηνικές βλέψεις του Ιράν».

Ο Μπάρανταϊ χαρακτήρισε «πολιτικά υποκινούμενες και αβάσιμες» τις κατηγορίες υπογραμμίζοντας πως οτιδήποτε έχει παρουσιάσει στηρίζεται σε αποδείξεις και όχι φημολογίες. Αναφερόμενος, δε, στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, μίλησε για «τέλμα», αφού συνεχίζεται ο εμπλουτισμός ουρανίου και δεν αποσαφηνίζονται οι ιρανικές προθέσεις. Κάλεσε, τέλος, την Τεχεράνη να επαναδεσμευτεί σε στενή συνεργασία με τη ΔΕΑΕ και ν' απαντήσει θετικά στις προτάσεις διαλόγου.

Η ιρανική ηγεσία, διά του Προέδρου Αχμαντινετζάντ, επανέλαβε την ετοιμότητά της για διάλογο «πάνω σε όλες τις παγκόσμιες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ειρηνικής πυρηνικής ενέργειας και τη μη διάδοση πυρηνικών όπλων». Τόνισε, πάντως, ότι δεν διαπραγματεύεται ούτε τον εμπλουτισμό ούτε τα πυρηνικά δικαιώματα της χώρας του. Επιβεβαίωσε, δε, ότι η Τεχεράνη θα παρουσιάσει νέο πακέτο προτάσεων, αρνούμενη, όμως, τα χρονοδιαγράμματα.

Συμφωνίες με Τσάβες

Την χορήγηση 20.000 βαρελιών βενζίνης ημερησίως, από τον Οκτώβρη και μετά, από τη Βενεζουέλα προς το Ιράν συμφώνησαν οι Πρόεδροι Ούγκο Τσάβες και Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του πρώτου οπότε υπογράφτηκαν και συμφωνίες για μεταφορά μηχανημάτων και τεχνολογίας από το Ιράν προς τη Βενεζουέλα και συζητήθηκε η προοπτική ίδρυσης τράπεζας των δύο χωρών. Η παροχή βενζίνης είναι σημαντική καθώς το Ιράν έχει πετρέλαιο αλλά λόγω εμπάργκο δεν έχει μεγάλη δυνατότητα διύλισης.

Στη συνέχεια, ο Τσάβες μετέβη στο Τουρκμενιστάν όπου επανέλαβε την πρότασή του για συμμετοχή του Ασγκαμπάτ στο, υπό διαμόρφωση, καρτέλ των χωρών που παράγουν φυσικό αέριο, κατά τα πρότυπα του ΟΠΕΚ. Ιράν και Ρωσία έχουν, ήδη, συμφωνήσει ενώ ΗΠΑ και χώρες της ΕΕ αντιδρούν φοβούμενοι ότι η αγορά φυσικού αερίου θα τεθεί εντελώς εκτός του δικού τους ελέγχου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ