Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Συσπείρωση και αγωνιστικός συναγερμός

Σύσκεψη με μαζική συμμετοχή γονιών και φορέων έγινε προχτές, μπροστά στο άνοιγμα των ειδικών σχολείων. Μετά τις εκλογές δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους για τα δικαιώματα των αναπήρων

Aπό τη χτεσινή σύσκεψη
Aπό τη χτεσινή σύσκεψη
«Να σκεφτούμε πώς θα ήταν η ζωή μας αν ο πλούτος που παράγουμε σε αυτή τη χώρα διατιθόταν για τις ανάγκες των ανθρώπων. Είναι πολυτέλεια να νιώθει σίγουρος ο γονιός πως το ανάπηρο παιδί του θα έχει ό,τι έχει κατακτήσει η επιστήμη; Είναι πολυτέλεια να ζητάμε τα 185.000 παιδιά με ειδικές ανάγκες να έχουν το δικό τους σχολείο και μετά να βρουν άμεσα δουλειά; Οι ειδικευμένοι εργαζόμενοι και εκπαιδευτικοί, φυσιοθεραπευτές και λογοθεραπευτές να προσληφθούν μόνιμα στα ειδικά σχολεία; Δεν είναι πολυτέλεια, αλλά δικαιώματά μας, που βρίσκονται υπό διωγμό από εκείνους που θέλουν να κάνουν τα εκατομμύριά τους ακόμη περισσότερα».

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν προχτές το βράδυ κατά τη διάρκεια πλατιάς σύσκεψης που έγινε με την πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, με τη συμμετοχή δεκάδων γονιών και εκπροσώπων του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, του Συλλόγου Αποφοίτων Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Συλλόγου Επιληπτικών και φυσικοθεραπευτών.

Τις επόμενες μέρες το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα επικεντρώνεται στο άνοιγμα των ειδικών σχολείων και τη μόνιμη λειτουργία τους, δίνοντας τη μάχη για να προσληφθεί έστω και τώρα όλο το αναγκαίο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, να υπάρξουν τα απαραίτητα και ασφαλή μέσα μεταφοράς για τους μαθητές, αλλά και να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των ΑμΕΑ και ιδιαίτερα των χρονίων πασχόντων από τη «νέα γρίπη», με βασικό προσανατολισμό στους μαθητές. Την Παρασκευή το πρωί, μέρα έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από τα ειδικά σχολεία της Αττικής, με κύριο αίτημα να λειτουργήσουν και να καλυφθούν τα οποιαδήποτε κενά άμεσα. Γονείς και φορείς προειδοποιούν ότι οι αγώνες τους θα κλιμακωθούν περισσότερο μετά τις εκλογές, καθώς «όποια κυβέρνηση και να βγει, έχει από τα πριν συγκεκριμένες δεσμεύσεις απέναντι στην ΕΕ, να προχωρήσει άμεσα σε παραπέρα ιδιωτικοποιήσεις στο χώρο της Υγείας και της Πρόνοιας, της Παιδείας, το πετσόκομμα και των αναπηρικών συντάξεων. Και θέλουμε οι δυνάμεις που στήριξαν αυτές τις πολιτικές να βγουν όσο γίνεται πιο αδύναμες. Να τους τιμωρήσουμε με την ψήφο μας. Να οργανώσουμε καλύτερα την αντεπίθεσή μας», όπως επισήμανε εκ μέρους της ΣΕΑΑΝ ο Χάρης Χουρδάκης.

Το αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί της ειδικής αγωγής αποτυπώθηκε στην παρέμβαση της εκπροσώπου του Συλλόγου Αποφοίτων Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μιλώντας από τη μια για τη «χαρά να καλλιεργούμε τη φαντασία μας προκειμένου να προσεγγίσουμε το κάθε παιδί και πάνω που αρχίζει να δημιουργείται σχέση εμπιστοσύνης - ιδιαίτερα σημαντικό για αυτά τα παιδιά - μας στέλνουν κάπου αλλού. Είμαστε αναπληρωτές 7 χρόνια και έχουμε εφοδιαστεί με ταξιδιωτικούς σάκους γιατί δεν ξέρουμε πού θα πάμε, αν θα πάμε, το εργασιακό μας μέλλον είναι αβέβαιο, δεν ξέρουμε αν θα έχουμε δουλειά, δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε τίποτα για το μέλλον». Ενώ τα πράγματα είναι ακόμη πιο τραγικά «στο δικό μας χώρο, που δεν υπάρχει απολύτως τίποτα, μόνο απομόνωση», όπως σημείωσε η εκπρόσωπος του Συλλόγου Επιληπτικών.

«Οσα ζούμε δεν είναι αποτέλεσμα της μοίρας, αλλά της πολιτικής που έχει στο επίκεντρό της το κέρδος και από αυτή τη σκοπιά αντιμετωπίζει τις ανάγκες μας. Αντικειμενικά συγκρούονται τα συμφέροντά μας με αυτή την πολιτική και όσους τη στηρίζουν. Ο,τι μας στερούν, μας το πουλάνε ακριβά. Μόνο ένα γερό κίνημα μπορεί να σταματήσει τη λαίλαπα που μας περιμένει», υπογράμμισε μεταξύ άλλων η Λέτα Μεθωνιού, εκ μέρους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ