Κυριακή 13 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Συμπαίχτες στην ομάδα του κεφαλαίου

Είτε στη βασική 11άδα (κυβέρνηση), είτε στον πάγκο (αντιπολίτευση) βρίσκονται, ακολουθούν το ίδιο σύστημα. Ο λαός δεν (πρέπει να) ξεγελιέται άλλο. Με την ψήφο του να τους στείλει στην εξέδρα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η προσφυγή στις κάλπες έγινε με επίκληση των ζητημάτων οικονομίας. Και οι εκπρόσωποι του δικομματισμού «κοκορομαχούν» καθημερινά για το ποιος είναι καλύτερος από τον άλλον, ώστε να κυβερνήσει (υποτίθεται) για καλό όλου του λαού και όχι μιας ελίτ. Και όσο θα πλησιάζουμε στις 4 Οκτώβρη, η επικοινωνιακού χαρακτήρα αντιπαράθεση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα εντείνεται. Πάντα, βέβαια, με όρους και τρόπους, οι οποίοι καλύπτουν την πραγματική αλήθεια (πως έχουν κοινή στρατηγική).

«Με τα λόγια χτίζεις ανώγια και κατώγια», επισημαίνει η γνωστή ρήση. Οι πράξεις είναι αυτές που μετρούν. Και στην προκειμένη περίπτωση αποδεικνύουν του λόγου το παραπλανητικό. Σε συνθήκες κρίσης, όπου ο λαός σφίγγει και άλλο το ζωνάρι και πληρώνει συνεχώς, οι κεφαλαιοκράτες πλουτίζουν. Περίπου 50 δισ. ευρώ (το ένα τρίτο του ΑΕΠ της χώρας) τους δόθηκε - από τη ΝΔ - φέτος. Αντίστοιχες πολιτικές θα βρει κάποιος όταν ανατρέξει στα πεπραγμένα του ΠΑΣΟΚ. Οι κυβερνητικές επιλογές τους ταυτίζονται και είναι συνειδητά ταξικές.

Από τη στρατηγική αυτή επιλογή δε θα μπορούσε να ξεφύγει και ο αθλητισμός. Θεσμικά και πρακτικά η πολιτική των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είναι ταυτόσημη. Είτε με «γαλάζιες», είτε με «πράσινες» υπογραφές τα πάντα γίνονται από και για την ευημερία των λίγων σε βάρος των πολλών. Στηρίζουν την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, ώστε να κερδοσκοπούν οι επιχειρηματίες που τον εκμεταλλεύονται.

Οποιος βρίσκεται στην αντιπολίτευση κατηγορεί τον άλλον για πολλά, όμως αυτό δεν αφορά την ουσία των επιλογών. Και αποδεικνύεται, όταν αλλάξουν οι ρόλοι. Αμφότεροι, παρά τις φραστικές διαφοροποιήσεις τους, ακολουθούν κατά βήμα τον ίδιο δρόμο. Πιστοί υπηρέτες του καπιταλιστικού συστήματος, έχουν μετατρέψει και αυτό το λαϊκό δικαίωμα σε εμπόρευμα και μέσο ιδεολογικής χειραγώγησης. Οι πολιτικές τους επιλογές ταυτίζονται απόλυτα.

Ενδεικτικό, αλλά και χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι η ιδεολογία και η πολιτική τους, για το λαοφιλέστερο των αθλημάτων. Το ποδόσφαιρο. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, συνειδητά - στο πλαίσιο της στρατηγικής τους - το παρέδωσαν βορά στις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου. Το ενδιαφέρον τους ήταν και είναι οι συνδαιτυμόνες τους επιχειρηματίες. Η διασφάλιση και αύξηση των τεραστίων κερδών τους. Τα οποία τους τα εξασφαλίζουν απλόχερα - άμεσα ή έμμεσα - με την πολιτική τους, «στέλνοντας» το λογαριασμό στο λαό.

«Πρασινογάλαζη» στρατηγική ταύτιση

Με βοηθό ...τη μηχανή του χρόνου, ας δούμε αν οι δύο συνιστώσες του δικομματισμού, έχουν ιδεολογικές - στρατηγικές διαφορές.

Σεπτέμβρης 2003, σε ημερίδα του ιδρύματος Κόκκαλη, με θέμα: «Ο αθλητισμός ως αναπτυξιακός παράγων της νέας οικονομίας», ο (μέχρι σήμερα εκ των κορυφαίων στελεχών και) τότε υπουργός Πολιτισμού, Ευάγ. Βενιζέλος, έλεγε - μεταξύ άλλων - στην τοποθέτησή του:

«Ο αθλητισμός όπως και ο πολιτισμός ανήκουν σε ένα εξαιρετικά γόνιμο και κερδοφόρο πεδίο επιχειρηματικής και γενικότερα, οικονομικής δραστηριότητας, που είναι αυτό που ονομάζουμε συνήθως, η οικονομία του ελεύθερου χρόνου. Ο ελεύθερος χρόνος, ως αντικείμενο οικονομικής δραστηριότητας, έχει τεράστιο ενδιαφέρον. Ολο αυτό που λέγεται ελεύθερος χρόνος για ψυχαγωγία, συγκροτεί μια τεράστια αγορά υπηρεσιών και αγαθών, και διαμορφώνει πολύ σημαντικά οικονομικά μεγέθη.

Παρακολουθούμε πάντοτε και τον πολιτισμό και τον αθλητισμό ως αντικείμενα οικονομικής δραστηριότητας και ως πεδία οικονομικής ανάπτυξης. Εχει πολύ μεγάλη σημασία ο αθλητισμός να είναι πεδίο ορθολογικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Είναι πρώτο μέλημα της πολιτείας, να διαφυλάξει την ορθή και υγιή επιχειρηματικότητα...»...

Ενώ από την πλευρά του ο τότε υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, έλεγε: «Είναι ώριμες οι συνθήκες να δούμε σε οικονομική, επαγγελματική, αλλά και αναπτυξιακή βάση, τη λειτουργία, μέσω επιχειρήσεων, της παραγωγής αθλητικού προϊόντος, πάσης μορφής, σε όλα τα αθλήματα, αλλά και στη λεγόμενη δευτερεύουσα αθλητική αγορά (υποδομές, προϊόντα). Πρόκειται για μια τεράστια αγορά που μας ενδιαφέρει»...

Τον Οκτώβρη του 2005, κατά τη διάρκεια του 6ου Συνεδρίου Prodexpo, ο (τότε) υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Ορφανός, ανέφερε - μεταξύ άλλων - στην ομιλία του: «Σε διεθνές επίπεδο το "Αθλητικό Επιχειρείν" καλύπτει περίπου το 3% του ακαθαρίστου παγκόσμιου προϊόντος. Στη χώρα μας καλύπτει το 1,6%, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν ανοικτοί ορίζοντες και μεγάλες ευκαιρίες.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στη δραστηριότητα του ποδοσφαίρου που αποτελεί από μόνη της ένα οικονομικό μέγεθος, επαίζει η Πολιτεία, το υφυπουργείου Αθλητισμού, η τοπική κοινωνία με την αυτοδιοίκηση και τους φορείς, η Ομοσπονδία με προέκταση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο την UEFA και σε Παγκόσμιο τη FIFA, καθώς και την Ανώνυμη Εταιρεία - Ομάδα η οποία στηρίζεται στους φιλάθλους της.

Προσωπική μου πεποίθηση αποτελεί το γεγονός ότι πρέπει να οδηγηθούμε στην κατασκευή γηπέδων ποδοσφαίρου ως μέρος ενός γενικότερου Επιχειρησιακού και Επιχειρηματικού Προγραμματισμού (υπάρχει σχετικό νομοθέτημα στη Βουλή "Περί συγχρηματοδοτούμενων Εργων - ΣΔΙΤ") με σκοπό η συνολική επένδυση να έχει ανταπόδοση στα επόμενα 20 - 25 χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, το υφυπουργείο Αθλητισμού προσδιορίζει το ρόλο του, παρέχοντας τις Αδειοδοτήσεις για τις εμπορικές χρήσεις και την εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων. Οι αθλητικές δραστηριότητες στα στάδια ποδοσφαίρου δε θα πρέπει να γίνονται μόνο μία φορά τη βδομάδα, αλλά και ενδιάμεσα των αγώνων και η εκμετάλλευση των γηπεδικών χώρων θα πρέπει να καλύπτεται και με άλλες πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Είμαι πεπεισμένος ότι τα σημερινά γήπεδα ποδοσφαίρου μπορούν και πρέπει να μετατραπούν σε Πολυχρηστικούς Χώρους Αναψυχής και Ψυχαγωγίας».

Κοινή «γαλαζοπράσινη» πρακτική

Από τη στιγμή που έχουν κοινό προσανατολισμό, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δε θα μπορούσαν να έχουν - σε βασικά θέματα - διαφορετική τακτική. Στο περιθώριο των αλληλοκατηγοριών για το ποιος είναι χειρότερος και της φραστικής αυτοανάδειξης σε καλύτερο και πιο... φιλολαϊκό, λοιπόν, μαζί εξυπηρετούσαν και εξυπηρετούν τους κεφαλαιοκράτες.Θεσμικοί εκπρόσωποι αμφότερων δήλωναν επανειλημμένα π.χ. ότι δε θα κάνουν άλλο χάρισμα χρεών. Και το (ξανα)έκαναν... Αυτός που ήταν στην εξουσία, με τη στήριξη εκείνου που ήταν στην αντιπολίτευση...

Ενδεικτικά να θυμίσουμε πως στις 2 Ιούνη το 2003 ο (τότε υφυπουργός Αθλητισμού) Γ. Λιάνης ισχυριζόταν ότι «δεν πρόκειται να γίνει (σ.σ. νέα) ειδική ρύθμιση για τα χρέη των ΠΑΕ προς το Δημόσιο. Ούτε τα χρέη πρόκειται να χαριστούν, ούτε "αμαρτίες" του παρελθόντος μπορούμε να ανακυκλώσουμε».

Στις 6 του Μάη 2004, ο «γαλάζιος» διάδοχός του, Γ. Ορφανός, δήλωνε: «Είναι σαφέστατο ότι η καινούρια κυβέρνηση θα ελέγξει για τυχόν ευθύνες αυτών που είχαν τη διοίκηση στα χέρια τους μέχρι σήμερα. Δεν πρόκειται να ρυθμίσουμε και να δώσουμε συγχωροχάρτι σε κανέναν. Αυτό είναι ξεκαθαρισμένο και να το περιμένουν, όσοι σήμερα χαίρονται και νομίζουν ότι θα είναι και αύριο στις θέσεις που κατέχουν για να κάνουν τα ίδια».

Η ρύθμιση χρεών (που - σύμφωνα με δήλωση Ορφανού στις 6/5/'04 - από 24 εκ. ευρώ το 2001, είχαν φτάσει στα 278 εκ. ευρώ και με κάποιες εταιρείες να μην έχουν καταθέσει ισολογισμό...) έγινε. Με τις ψήφους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ... Αυτό που δεν έγινε ήταν έλεγχος και τιμωρία των υπευθύνων που με πράξεις ή παραλείψεις δημιούργησαν και ανέχτηκαν την κατάσταση...

Το χάρισμα των χρεών ακολούθησαν δηλώσεις «γαλάζιων» κυβερνητικών στελεχών περί «τελευταίας ευκαιρίας», «διάλυσης όσων δε συμμορφωθούν με το νόμο» και δικλείδων που δεν επιτρέπουν τη δημιουργία νέων χρεών. Μέχρι το Γενάρη του 2007 που ο Γ. Ορφανός «ανοίγει παράθυρο» για νέα ρύθμιση. Την οποία εξαγγέλλει («Δύο ομάδες της Θεσσαλονίκης, αν και μπήκαν στη ρύθμιση, συνέχισαν να παράγουν χρέη. Θα πρέπει λοιπόν να γίνει νέα ρύθμιση») αρχές Μάρτη και πραγματοποιεί αργότερα, με τις ψήφους και του ΠΑΣΟΚ...

Οπως π.χ. από κοινού ψήφισαν το σχετικό νόμο για τη δημιουργία της Σούπερ Λίγκας. «Η νέα δομή είναι κερδοσκοπικού χαρακτήρα», είχε παραδεχτεί ο (εκ των συνιδρυτών της) μεγαλομέτοχος στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γ. Βαρδινογιάννης. Στους λόγους δημιουργίας της είχε αναφερθεί, μεταξύ άλλων, η «ανάδειξη, δημιουργία, προβολή ποδοσφαιρικού "προϊόντος" με προστιθέμενη αξία». Και στα πλεονεκτήματα ότι το νέο εγχείρημα (Αστικός Συνεταιρισμός), μεταξύ άλλων, «έχει εμπορικό σκοπό», «περιορισμένη κρατική εποπτεία από το ΥΠΕΘΟ» και «κάθε μέλος έχει περιορισμένη ευθύνη»...


Γ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ