Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
35ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
Κάθετη η αντίθεση στην υποταγή της Παιδείας στις ανάγκες του κεφαλαίου

Συζήτηση στο χώρο του Φεστιβάλ για τις εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Από τη χτεσινή συζήτηση για την Παιδεία...
Από τη χτεσινή συζήτηση για την Παιδεία...
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι παραβρισκόμενοι τη συζήτηση που οργάνωσε στο χώρο του Φεστιβάλ η Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση εισηγήθηκαν ο Γ. Τσιλιγκιρίδης, επίκουρος καθηγητής ΑΠΘ, ο Γ. Μαυρουδέας, αναπληρωτής καθηγητής του ΠΑΜΑΚ, και η Ρ. Τιλικίδου, τακτική καθηγήτρια του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το περιεχόμενο του αγώνα που δίνει το ΚΚΕ και στο χώρο της Παιδείας, σε άμεση αντίθεση με τη στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου που θέλει την απόλυτη υποταγή της Παιδείας στο εργασιακό - επιχειρηματικό μοντέλο των πολλών και διαφοροποιημένων σχέσεων εργασίας. Στον αντίποδα αυτής της επιδίωξης, το ΚΚΕ, τονίστηκε, παλεύει για ενιαία ανώτατη εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν, για πτυχία με αξία, δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Ο Γ. Τσιλιγκιρίδης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι στην εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια ζούμε έντονα την έκφραση της ταξικής πάλης, όπως αντανακλάται στην προσπάθεια προσαρμογής της Παιδείας στις σύγχρονες ανάγκες κερδοφορίας του κεφαλαίου. Ζούμε, όμως, και τους αγώνες του κινήματος που έχουν φρενάρει αλλαγές υπαγορευμένες από την Μπολόνια, όπως τα δίδακτρα στα πανεπιστήμια. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι στο ΑΠΘ, χάρη στην πίεση των αγώνων, όπου πρωτοστάτησε η Πανσπουδαστική ΚΣ, δεν έχουν εφαρμοστεί τα δίδακτρα στα περισσότερα μεταπτυχιακά του ΑΠΘ. Ακριβώς λόγω του κινήματος στη χώρα μας προσπαθούν να περάσουν κομμάτι κομμάτι τους αντιδραστικούς, αντιεκπαιδευτικούς νόμους. Σε αυτή τη φάση, σημείωσε ο Γ. Τσιλιγκιρίδης, εκτός από την εφαρμογή του νόμου - πλαισίου και των τετραετών επιχειρηματικών προγραμμάτων σπουδών, το κίνημα των φοιτητών, των εκπαιδευτικών και των εργαζόμενων γονιών τους, χρειάζεται να δώσουν ένα μεγάλο αγώνα ενάντια στα ΚΕΣ. Για να καταργηθούν οι οδηγίες και τα σχετικά νομοσχέδια, για να μην εφαρμοστούν ΚΕΣ. Η υπόθεση των ΚΕΣ, η οποία θα επανέλθει μετά τις εκλογές, μαζί με την αξιολόγηση και την υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης στο όνομα της κρίσης - τόνισε - είναι ίσως η σημαντικότερη μάχη για το κίνημα, κομβικής σημασίας για να μην εφαρμοστεί η Μπολόνια. Ασκησε, επίσης, σφοδρή κριτική στην πλειοψηφία της ΠΟΣΔΕΠ (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ) για τη στάση τους που επί της ουσίας ευνοεί το πέρασμα των ΚΕΣ.


Η Ρ. Τιλικίδου σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι τα ΤΕΙ παραμένουν αδιαβάθμητα μετά την «ανωτατοποίηση», που αξιοποιείται στα πλαίσια της Μπολόνια, δηλαδή το σπάσιμο του κύκλου σπουδών, τα ιδρύματα πολλών ταχυτήτων, των πολλών διαβαθμισμένων πτυχίων. Τόνισε, ακόμα, ότι τα προβλήματα υποδομής στα ΤΕΙ είναι πέρα από κάθε λογική. Οτι ελάχιστα Τμήματα και Σχολές έχουν πραγματικό επιστημονικό αντικείμενο. Οπως σημείωσε, η πανεπιστημιοποίηση που υποστηρίζουν οι πρόεδροι των ΤΕΙ ή η θέση της Ομοσπονδίας των εκπαιδευτικών του ΤΕΙ για ενίσχυση της ακαδημαϊκής ταυτότητας των ΤΕΙ, δεν αγγίζουν την ουσία του προβλήματος.

Οι ομιλητές σημείωσαν ότι μοναδική διέξοδος μπορεί να δοθεί μόνο μέσα από τον αγώνα για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, για «μεταλυκειακές» επαγγελματικές σπουδές, για πτυχία με αξία, δουλειά με δικαιώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ