Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Βραδιά για... Ταβιάνι

Ιστορίες του Λουίτζι Πιραντέλο, που καλύπτουν όλη την γκάμα της κινηματογραφικής αφήγησης, με πρωταγωνιστές κατοίκους της Σικελίας, μεταφέρουν οι Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι στην αριστουργηματική ταινία «Χάος». Η ταινία θα προβληθεί απόψε από τη «Βουλή ΤV», στις 22.00.

Οι ιστορίες που απαρτίζουν την ταινία είναι: «Το κοράκι του Μιτζάρο», το οποίο είναι ένα είδος εισαγωγής και συνδετικής γέφυρας μεταξύ των ιστοριών «Ο άλλος γιος», «Ο φεγγαροχτυπημένος», «Η αρρώστια του φεγγαριού», «Το πιθάρι», «Συνομιλία με τη μητέρα». Οι ιστορίες αναφέρονται στη μετανάστευση και τη διάλυση της οικογένειας, στον έρωτα και την επιρροή της φύσης στον ανθρώπινο νου, στην επιστροφή στην πατρίδα και τις παιδικές μνήμες.

Στην πρώτη ιστορία, μια μισότρελη γυναίκα ζει με τη νοσταλγία των δύο γιων της, που έχουν μεταναστεύσει στην Αμερική. Στη δεύτερη κωμική ιστορία πρωταγωνιστές είναι ένα ζευγάρι νιόπαντρων χωρικών. Η ζωή τους αναστατώνεται όταν η γυναίκα ανακαλύπτει πως κάθε Πανσέληνο ο σύζυγός της καταλαμβάνεται από επιληπτική μανία. Η τρίτη είναι μια σουρεαλιστική ιστορία, ενώ η τέταρτη αρκετά μελαγχολική, σχετίζεται με τους χωρικούς που επαναστατούν κατά του γαιοκτήμονα. Το τελευταίο επεισόδιο συνοψίζεται με την παρουσίαση του ίδιου του συγγραφέα από τους σκηνοθέτες, τα κοινά μεγάλα θέματά τους: μνήμη, χρόνος, φθορά, κυριαρχία της φύσης. Αντιθέτως, με ό,τι υπαινίσσεται ο τίτλος της, πρόκειται για μια σχεδόν «αιθέρια» ταινία, μια ποιητική κινηματογραφική αναφορά στο ιδιότυπο σικελικό τοπίο, όπου πρωταγωνιστές είναι η φύση και τα τερτίπια της. Συγχρόνως το φιλμ αυτό δεν είναι μόνο η πληρέστερη μεταστοιχείωση της γλώσσας του Πιραντέλο, αλλά και η κορύφωση ενός εύφορου και σύνθετου κινηματογραφικού έργου... Παίζουν: Μαργαρίτα Λοτσάνο, Κλαούντια Μπιγκάλι, Μάσιμο Μπονέτι, Φράνκο Φράντσι, Μπιάνκο Μπαρόνε, Ρεγγίνα Μπιάνστι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ