Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
24ωρο
Θάνατος αγωνιστή

Το ΔΣ της ΠΕΑΦΕ εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του συντρόφου μας ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΜΑΤΑΤΟΥ, που για πολλά χρόνια ήταν μέλος του, και καλεί όλα τα μέλη και τους φίλους της ΠΕΑΦΕ να παρευρεθούν στην κηδεία του που θα γίνει την Δευτέρα 14.9, στις 12 το μεσημέρι.

Το ΔΣ της ΠΕΑΦΕ αποφάσισε, επίσης, να προσφέρει στη μνήμη του ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΜΑΤΑΤΟΥ στο ΚΚΕ 300 ευρώ για τον προεκλογικό αγώνα.

Ο Σπ. Σταματάτος από το Αργοστόλι Κεφαλονιάς, από μαθητής 15 χρονών εντάχθηκε στο ΕΑΜ Νέων και ανέπτυξε μεγάλη αγωνιστική δραστηριότητα και από το Φλεβάρη του 1943 που ιδρύθηκε η ΕΠΟΝ, σαν Επονίτης. Αμέσως μετά την απελευθέρωση, το 1945, έγινε μέλος του ΚΚΕ και μέχρι την Παρασκευή 11.9.09, που έφυγε από τη ζωή, κράτησε με υπερηφάνεια αυτήν την ιδιότητα. Το 1947 συλλαμβάνεται και εκτοπίζεται στην Ικαριά και το 1949 μεταφέρεται στη Μακρόνησο όπου υπέστη βασανιστήρια και εκεί περέμεινε 23 μήνες. Δηλαδή έζησε μακριά από το σπίτι του και τις σπουδές του περισσότερο από 4 χρόνια.

Εργάστηκε επί 30 χρόνια σαν μηχανικός στην Αθήνα, στην Αφρική και την Ασία. Από το 1974, με την μεταπολίτευση, εντάσσεται στην ΚΟΒ Αμπελοκήπων του ΚΚΕ και στην ΠΕΑΕΑ Αμπελοκήπων, και από το 1982 στην ΚΟΒ Δροσιάς Αττικής, όταν μετακόμισε με την οικογένειά του. Ηταν για πολλά χρόνια μέλος του ΔΣ της ΠΕΑΦΕ. Ηταν μεγάλη η προσφορά του στο λαϊκό κίνημα με τα μοναδικά σε όλη την Ελλάδα, καλλιτεχνικά πλακάτ, πραγματικά έργα τέχνης, που ήταν συνδυασμός φωτογραφιών και κειμένων. Μέσα σ' αυτά ο Σπ. Σταματάτος έχει απεικονίσει όλες τις μορφές και όλες τις εποχές της Εθνικής Αντίστασης και πιστεύουμε ότι τα εκατοντάδες καλλιτεχνικά πλακάτ που μας έχει αφήσει θα είναι πάρα πολύ χρήσιμα για τις μελλοντικές γενιές. Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ ακριβέ μας σύντροφε Σπύρο Σταματάτο.

Το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ