Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ
Απαιτούν ομαλή λειτουργία χωρίς περικοπές

«Είναι απαράδεκτη η οπερέτα που παίζεται αυτές τις μέρες στη Λυρική... Ο πρόεδρος μετά την παραίτησή του έφυγε για το εξωτερικό, ενώ οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι...». Τα λόγια εργαζόμενου στη Λυρική Σκηνή, χτες το μεσημέρι, πριν ξεκινήσει το πρώτο μετά Οδ. Κυριακόπουλου ΔΣ (ο μεγαλοβιομήχανος, πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά από πρόεδρος του ΔΣ της ΕΛΣ), απηχούν την αγανάκτηση των εργαζομένων, που καλούνται να πληρώσουν το ...μάρμαρο. «Δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για το έλλειμμα», «η κατάσταση δημιουργήθηκε από μια συγκεκριμένη πολιτική και νοοτροπία», «δε θα πληρώσουμε εμείς την κακοδιαχείριση», «το θέατρο πρέπει να λειτουργήσει κανονικά», έλεγαν εργαζόμενοι (μονωδοί, χορωδοί, χορευτές, τεχνικοί κ.ά.) οι οποίοι κατέκλυσαν χτες το μεσημέρι τα γραφεία της ΕΛΣ, όπου είχε οριστεί συνεδρίαση του ΔΣ. Σε συνάντηση εκπροσώπων των σωματείων με τα μέλη του ΔΣ ζητήθηκε μεταξύ άλλων να εξασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία της Λυρικής, να μην υπάρξει καμία περικοπή προσωπικού, να γίνεται κανονικά η μισθοδοσία (τώρα καθυστερεί), να λειτουργήσει το «Ακροπόλ» για παραστάσεις οπερέτας και παιδικής σκηνής και να δοθεί το επίδομα πολιτιστικής επιμόρφωσης σε όλους τους εργαζόμενους - και στους ορισμένου χρόνου - όπως ορίζει ο νόμος. Στο πλάι των εργαζομένων της Λυρικής βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Καζάκος, εκφράζοντας τη στήριξη του Κόμματος για την επίλυση των προβλημάτων τους, καθώς και εκπρόσωπος της ΠΟΘΑ.

Τα μέλη του ΔΣ της ΕΛΣ δε δεσμεύτηκαν για τα παραπάνω (επικαλέστηκαν και τις εκλογές) παρά μόνο ότι οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν τα δεδουλευμένα μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Συντηρώντας έτσι την ανασφάλεια, με το οικονομικό έλλειμμα της ΕΛΣ (υπολογίζεται πάνω από 10 εκατ. ευρώ), με το «έδαφος» που «έστρωσε» ο νόμος του 1994 που μετέτρεψε τις κρατικές σκηνές σε ΝΠΙΔ και με τη σύμβαση υποτέλειας που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη συμφωνία του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑ.Ο.Σ., με την οποία παραδίδεται η Λυρική (μαζί με την Εθνική Βιβλιοθήκη) στο Ιδρυμα Νιάρχου. Οπως έχουν καταγγείλει εργαζόμενοι της ΕΛΣ, το ίδρυμα επιβάλλει την αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας της Λυρικής, ενώ προκλητικά κατέθεσε σχέδιο με τις βασικές αρχές στελέχωσης και λειτουργίας της, κάτι που προοιωνίζεται χτύπημα και στα εργασιακά δικαιώματα.

Στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΛΣ αποφασίστηκαν τα εξής: Αλλαγή του προγραμματισμού με ένταξη σ' αυτόν περισσότερων εμπορικών ...παραγωγών. (Ο καλλιτεχνικός διευθυντής θα «επαναπροσδιορίσει» τον προγραμματισμό της περιόδου 2009-2010). Περικοπή κατά 1.100.000 ευρώ του κόστους των παραγωγών. Μείωση του μισθού των υψηλόμισθων εργαζομένων. Μετάθεση της έναρξης των παραστάσεων για αργότερα (πρεμιέρα κεντρικής σκηνής στις 30/10, ελληνικής οπερέτας και παιδικής σκηνής στις 12 και 25/12, αντίστοιχα).

Οι εργαζόμενοι της ΕΛΣ ετοιμάζονται για συνελεύσεις, όπου θα εξετάσουν πώς θα διεκδικήσουν τα αιτήματά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ