Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑ.Ο.Σ.
Σέρνει το κάρο του μεγάλου κεφαλαίου

Το πρόγραμμα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού (ΛΑ.Ο.Σ.) είναι φραστικά διατυπωμένο με τέτοιον τρόπο που να μη γίνεται άμεσα φανερό το ποιον ωφελεί η πολιτική του. Με τον τρόπο αυτό προσπαθεί να κρύψει ότι η πολιτική του πρόταση ταυτίζεται με την πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Την πολιτική εξυπηρέτησης του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Ομως, ακόμα και αυτές οι αποσπασματικές θέσεις αποκαλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τον πραγματικό ρόλο του ΛΑ.Ο.Σ. Να τι λέει λοιπόν για:

Κοινωνική Ασφάλιση: Προτείνει το διαχωρισμό των ασφαλιστικών ταμείων σε τρεις ανεξάρτητους τομείς. Τον «Ενιαίο Φορέα Κοινωνικών Παροχών», τον «Ενιαίο Φορέα Υγείας» και τον «Ενιαίο Φορέα Αυξημένης Σύνταξης». Πιο κάτω προτείνει «την κατάργηση όλων των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων». Ενώ οι εργοδοτικές εισφορές θα αντικατασταθούν από «ένα ποσοστιαίο Τέλος Ασφάλισης επί του κύκλου εργασιών του κάθε εργοδότη». Ο πρώτος φορέας θα δίνει μια «Ελάχιστη Εθνική Σύνταξη» και «προνοιακές παροχές». Οποιοι εργαζόμενοι θέλουν μεγαλύτερη σύνταξη θα πρέπει να «πληρώνουν ένα ετήσιο χρηματικό ποσό το ύψος του οποίου θα ποικίλλει ανάλογα με το ποσόν της επιπλέον σύνταξης που επιθυμούν» (πάει η κατάργηση των εισφορών των εργαζομένων). Ο τρίτος φορέας θα συγκεντρώσει τα χρήματα όλων των Ταμείων, θα «λειτουργεί ως αυτόνομη τράπεζα» και θα καταβάλει τις «αυξημένες συντάξεις».

Αυτό που προτείνει ο ΛΑ.Ο.Σ. είναι το εξής: Οι συντάξεις να είναι επιδόματα πτωχοκομείου. Μόνο όσοι πληρώνουν θα μπορούν να έχουν αυξημένες συντάξεις που θα εξαρτώνται από τις ατομικές εισφορές του καθένα. Ενώ οι εισφορές των εργοδοτών θα εξαρτώνται από την πορεία της επιχείρησης και σε, τελική ανάλυση, θα συνδέονται με την παραγωγικότητα των εργαζομένων, την ένταση της εκμετάλλευσής τους.

Οι προτάσεις του ΛΑ.Ο.Σ. δε διαφέρουν σε τίποτα από την αντιασφαλιστική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Στηρίζουν την πολιτική ιδιωτικοποίησης της Κοινωνικής Ασφάλισης, την ίδρυση επαγγελματικών Ταμείων. Επιπλέον, ο ΛΑ.Ο.Σ. μιλά ανοιχτά για τζογάρισμα του συνόλου της περιουσίας των ασφαλισμένων. Τέλος, για τα σημερινά αυξημένα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ο ΛΑ.Ο.Σ. ισχυρίζεται ότι χρειάζεται «διατήρησή τους στα σημερινά επίπεδα», σιωπώντας για την αύξηση του εργάσιμου βίου που εγγυώνται οι νόμοι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και χωρίς φυσικά να ζητά κατάργησή τους.

Εχει, επίσης, προτείνει απαλλαγή από τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρήσεων που κάνουν εξαγωγές, και πληρωμή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τζάμπα χρήμα στους εργοδότες.

Ανεργία: «Η πολιτική επιδότησης των ανέργων (...) θα πρέπει να μετεξελιχθεί σε επιδοτούμενη εργασία», σημειώνει. Ζητά «παροχή φορολογικών και άλλων κινήτρων, σε όσες επιχειρήσεις καλύπτουν 20% και άνω των προσλήψεών τους», με ανέργους που βρίσκονται «στην προ-συνταξιοδοτική ηλικία». Ο,τι ακριβώς εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, δίνοντας διαρκώς γενναία χρηματικά πακέτα στο μεγάλο κεφάλαιο, στο όνομα δήθεν της καταπολέμησης της ανεργίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει όμως η αποθέωση της ταξικής συνεργασίας και της κοινωνικής συναίνεσης. Ο ΛΑ.Ο.Σ. διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν κοινωνικές τάξεις αλλά κοινωνικές ομάδες που δεν έχουν εκ διαμέτρου αντίθετα συμφέροντα. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνει «τη δημιουργία ενός ανώτατου συνδικαλιστικού θεσμού, της "Σωματειακής Βουλής", στην οποία θα εκπροσωπούνται όλες οι παραγωγικές και κοινωνικές τάξεις (...) Η Σωματειακή Βουλή, μέσα από το διάλογο, θα διαμορφώνει προτάσεις που θα προασπίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων και θα υποβάλλονται στην Κυβέρνηση, προκειμένου να προωθηθούν και να γίνουν Νόμοι του κράτους». Αυτά τα λέει ένα κόμμα που, κατά τα άλλα, εμφανίζεται τάχα αντίθετο στο σύστημα και τις μεγάλες επιχειρήσεις...


Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ