Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Στη «γραμμή» έντασης της αντιλαϊκής πολιτικής

Το ...αναπόφευκτο των σκληρών μέτρων υπερασπίζεται ο Γ. Παπαθανασίου

Τη γραμμή της σύγκρουσης με το εργατικό κίνημα και το ...αναπόφευκτο της εφαρμογής νέου σκληρού προγράμματος λιτότητας, υπερασπίστηκε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου, σε συνεντεύξεις που έδωσε σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Σε πλήρη ταύτιση με την πολιτική των Βρυξελλών, σε δηλώσεις του προς τον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha», παρουσίασε ως δέσμευση της ΝΔ τη συνέχιση των πολιτικών λιτότητας, με περιορισμό των κρατικών δαπανών και της «σπατάλης», μέσω της λήψης μέτρων μόνιμου και όχι ευκαιριακού χαρακτήρα, όπως άλλωστε απαιτεί και η ΕΕ.

Μίλησε επίσης για ...συνέχιση και ένταση του πολέμου κατά της φοροδιαφυγής, αλλά και για την ανάγκη ρήξης με το εργατικό κίνημα, στην κατεύθυνση της προώθησης των μεταρρυθμίσεων. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι θα πρέπει να γίνουν πραγματικές τομές και αλλαγές σε οργανωτικά ζητήματα που θίγουν ομάδες συγκεκριμένες και συμφέροντα, για να προσθέσει ότι «αν δεν το κάνουμε αυτό, δεν μπορούμε να έχουμε μόνιμα αποτελέσματα».

Σε άλλη συνέντευξή του, υποστήριξε ότι η εισοδηματική πολιτική κινείται ξεκάθαρα εντός των πλαισίων μείωσης των κρατικών δαπανών, ενώ επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τη δέσμευση για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και των ιδιωτών προκειμένου να ενισχυθούν η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη.

Ο υπουργός επανέλαβε και πάλι την ανάγκη να ...πεισθούν οι Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα παίρνει όλα τα αναγκαία μέτρα μείωσης των ελλειμμάτων, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, εκείνη που δεν καταφέρει να μειώσει το έλλειμμα το 2010 στο 3% του ΑΕΠ, κινδυνεύει με ...κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα σημείωσε αυτό που λέει και το ΠΑΣΟΚ, ότι η κυβέρνηση προτίθεται να ζητήσει χρονική παράταση προκειμένου να διορθώσει τα δημόσια οικονομικά.

Οσον αναφορά την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών το 2009, ο υπουργός Οικονομίας δεν ήταν καθόλου αισιόδοξος, καθώς εκτίμησε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 6% του ΑΕΠ και υπό την αίρεση ότι θα εισπραχθούν τα έσοδα από τους ημιυπαίθριους χώρους και θα αποδώσουν μέτρα όπως η φορολόγηση των σκαφών αναψυχής, η έκτακτη εισφορά για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ κλπ. Για την εξέλιξη του ΑΕΠ, έκανε λόγο για μικρή συρρίκνωση φέτος, ενώ μέχρι πρόσφατα μιλούσε για μηδενική ανάπτυξη.

  • Υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 1,2% φέτος και μικρή ανάκαμψη 0,6% για το 2010 προβλέπει έκθεση της Εθνικής Τράπεζας που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Για το έλλειμμα υποστηρίζει ότι θα κινηθεί σε επίπεδα υψηλότερα του 5% του ΑΕΠ που διαμορφώθηκε το 2008.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ