Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Τακτικισμοί με την αντιπυραυλική «ασπίδα»

Από παλιότερη διαδήλωση στην Τσεχία ενάντια στην αντιπυραυλική «ασπίδα»

Associated Press

Από παλιότερη διαδήλωση στην Τσεχία ενάντια στην αντιπυραυλική «ασπίδα»
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΡΑΓΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Κινητικότητα επικρατεί μετά τις χτεσινές δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα σε ό,τι αφορά στη λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα» των ΗΠΑ που μέχρι πρότινος είχε αποφασιστεί να εγκατασταθεί στην Τσεχία και την Πολωνία.

Ως βασική του επιδίωξη σημείωσε πως είναι η προάσπιση «της εθνικής ασφάλειας» και πως «ο καλύτερος τρόπος να προωθηθεί υπεύθυνα η ασφάλειά μας και αυτή των συμμάχων μας είναι η ανάπτυξη ενός αντιπυραυλικού συστήματος που θα ανταποκρίνεται καλύτερα στις απειλές που αντιμετωπίζουμε και που θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία που θα είναι οικονομικά προσιτή αλλά και αποδεδειγμένη». Ο ίδιος υποστήριξε πως «αξιολογήσαμε» παραπέρα την πυραυλική ικανότητα του Ιράν και σύμφωνα με τις μελέτες των ειδικών θεωρείται πιο πιθανή μια ιρανική απειλή με πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς...

«Με απλά λόγια, υποστήριξε, η νέα μας αντιπυραυλική αρχιτεκτονική στην Ευρώπη θα παράσχει ισχυρότερες, εξυπνότερες και γρηγορότερες άμυνες των αμερικανικών δυνάμεων και των συμμάχων». Εσπευσε παράλληλα να υπογραμμίσει πως «αυτή η προσέγγιση είναι συνεπής με τις ΝΑΤΟικές αντιπυραυλικές προσπάθειες» τονίζοντας πως «δίνεται η δυνατότητα για ενισχυμένη διεθνή συνεργασία». Ο Αμερικανός Πρόεδρος σημείωσε πως οι σχέσεις με την Πολωνία και την Τσεχία παραμένουν «στενές», ενώ επανέλαβε πως οι ανησυχίες της Ρωσίας σε ό,τι αφορά την «ασπίδα» ήταν «αβάσιμες».

Με τις παραπάνω δηλώσεις του Ομπάμα αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας «άλλης» και «νέας ασπίδας», που σύμφωνα με τα πρόσφατα σενάρια έβλεπαν την εγκατάστασή της στην Τουρκία, στο Ισραήλ, ίσως και στα Βαλκάνια (άλλωστε οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν δείξει τη διαθεσιμότητά τους για αξιοποίηση και της Ελλάδας). Προς αυτή την κατεύθυνση δείχνουν και οι χτεσινές δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, που υποστήριξε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις τόσο με την Πολωνία όσο και με την Τσεχία για την ανάπτυξη πυραυλικών συστημάτων «SM-3» από το 2015. Σε πρώτη φάση ανέφερε πως οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν πολεμικά πλοία τύπου «Aegis» εξοπλισμένα με πυραύλους ανάσχεσης για να υπερασπιστούν τους Ευρωπαίους συμμάχους και τις αμερικανικές δυνάμεις. «Εχουμε τώρα την ευκαιρία να τοποθετήσουμε νέους αισθητήρες ανίχνευσης και πυραύλους ανάσχεσης στη βόρεια και τη νότια Ευρώπη που βραχυπρόθεσμα μπορούν να προσφέρουν κάλυψη αντιπυραυλικής άμυνας εναντίον πιο άμεσων απειλών από το Ιράν και άλλους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ως «υπεύθυνη κίνηση» χαρακτήρισε χτες στην κρατική τηλεόραση ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ τις δηλώσεις Ομπάμα, σημειώνοντας ότι είναι «έτοιμος να συνεχίσει το διάλογο» για τη μείωση των εξοπλισμών. Ως «θετικό βήμα» είδε τις δηλώσεις και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Πάντως, όποιο τελικά και αν είναι το αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής τακτικής, των σεναρίων ή των πιθανών ανταλλαγών, το σίγουρο είναι πως οι αγώνες που έδωσαν οι λαοί της Τσεχίας και της Πολωνίας ενάντια στην εγκατάσταση της «ασπίδας» στις χώρες τους δεν πήγαν χαμένοι. Οπως και ότι το λαϊκό κίνημα στη χώρα μας θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ