Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
«Ο πολιτισμός δεν είναι εμπόρευμα»!

Διαμαρτυρία το 2003 (ΠΑΣΟΚ)

Eurokinissi

Διαμαρτυρία το 2003 (ΠΑΣΟΚ)
Τα χειρότερα περιμένουν οι έκτακτοι αρχαιολόγοι - γενικά οι εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟ - μετά τις εκλογές, αφού διαπιστώνουν πως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δε θέλουν μια ισχυρή Αρχαιολογική Υπηρεσία, αντίθετα, επιδιώκουν τη διάλυσή της προς όφελος της εμπορευματικής «ανάπτυξης» της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Από χτεσινή συνέντευξη Τύπου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων προέκυψε πως όλα τα μεγάλα και διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οξύνονται καθημερινά. Σήμερα, ο σύλλογος αριθμεί περίπου 750, αριθμός ασταθής, καθώς σχεδόν καθημερινά αλλάζει λόγω των απολύσεων. Εκτός από την εργασιακή ομηρία, λόγω των συμβάσεων - είναι χαρακτηριστικό ότι μέλος του ΔΣ του συλλόγου είναι 18 χρόνια συμβασιούχος - οι έκτακτοι αρχαιολόγοι αντιμετωπίζουν και το ...«δρεπανηφόρο» 24μηνο του ΠΔ - «Παυλόπουλου», που έχει «ξεκληρίσει» την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Το άμεσο αίτημά τους - εκτός από το πάγιο για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, ουσιαστική στελέχωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και κατάργηση των προσλήψεων από τη Γενική Διεύθυνση που παραπέμπει τις προσλήψεις στο γραφείο του εκάστοτε υπουργού - είναι η εξαίρεση των αρχαιολόγων από το 24μηνο (σ.σ. πρόκειται για τη διάταξη που στέλνει στην ανεργία τον εργαζόμενο που έχει συμπληρώσει 24 μήνες δουλειάς στο ίδιο αντικείμενο, χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης στην ίδια υπηρεσία), αφού, αντικειμενικά, οι αρχαιολόγοι δεν μπορούν να βρουν άλλη δουλειά στην ειδικότητά τους εκτός από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Πάνω σε αυτό επισήμαναν ότι το ΠΑΣΟΚ αρνείται να πάρει θέση (σ.σ. αυτό είναι επόμενο αφού επί κυβερνήσεών του γιγαντώθηκε η εργασιακή «γαλέρα» στο ΥΠΠΟ), και από τον περασμένο Μάρτη αρνείται να συναντηθεί μαζί τους. Αλλωστε, όπως σημείωσαν... «είμαστε εργασιακά "προϊόντα" των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ».

... και το 2009 (ΝΔ)

Eurokinissi

... και το 2009 (ΝΔ)
Εκτός από τα προβλήματα επιβίωσης που πλέον αντιμετωπίζουν, η υποστελέχωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας έχει αρνητικές επιπτώσεις και στα μνημεία και στις τοπικές κοινωνίες. Εφεραν σαν παράδειγμα τη Σπάρτη, όπου τα οικόπεδα που περιμένουν σωστικές ανασκαφές, προκειμένου να οικοδομηθούν, έχουν φτάσει τα 120, με τη σχετική λίστα να έχει γεμίσει μέχρι και το 2018! Οποιος βιάζεται μπορεί - εκ του αρχαιολογικού νόμου - να πληρώσει από την τσέπη του την ανασκαφή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα μικρά εισοδήματα και όχι για τους υπερεργολάβους! Υπογράμμισαν ότι, λόγω της ιδιαιτερότητάς τους, οι σωστικές ανασκαφές πρέπει να προχωρούν γρήγορα, άρα οι αρχαιολόγοι πρέπει να είναι έμπειροι. Εκείνοι όμως... απολύονται. Ανάλογες είναι οι επιπτώσεις και στα μουσεία, όπου αδυνατούν να προχωρήσουν τα εκθεσιακά τους προγράμματα, λόγω έλλειψης προσωπικού. Ετσι, μεγάλα μουσεία, όπως το μουσείο Ηρακλείου παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ ακόμα και το Νέο Μουσείο Ακρόπολης απαξιώνει τον νέο αρχαιολόγο, προσδίδοντάς του τον τίτλο του «φροντιστή», με το βασικό μισθό και με την πρόσληψή του να γίνεται, χωρίς προκήρυξη, μέσω του Οργανισμού Προώθησης Ελληνικού Πολιτισμού (ΟΠΕΠ ΑΕ).

Παράλληλα, οι κενές οργανικές θέσεις στο ΥΠΠΟ, όλων των ειδικοτήτων, ξεπερνούν τις 4.500, με 600 από αυτές να αφορούν σε αρχαιολόγους. Οπως τόνισε ο Σύλλογος, οι πραγματικές ανάγκες απαιτούν ακόμη περισσότερους εργαζόμενους, αφού έχουν πληθύνει τα δημόσια και ιδιωτικά έργα που χρήζουν αρχαιολογικής εποπτείας, καθώς και τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι.

Κατήγγειλαν τις προσπάθειες αποκοπής των κρατικών μουσείων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, υπογραμμίζοντας ότι για τις κυβερνήσεις «αξία έχει μόνο ό,τι βγάζει χρήμα, για μας όμως ο πολιτισμός είναι μέσο διαπαιδαγώγησης του λαού και όχι εμπορικό προϊόν».

Οι έκτακτοι αρχαιολόγοι κατέληξαν πως είναι πλέον μονόδρομος ο αγώνας και «υποσχέθηκαν» «θερμό χειμώνα», όποιο κόμμα κι αν γίνει κυβέρνηση.

Την συμπαράστασή του στους έκτακτους συναδέλφους του εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (μόνιμοι).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ