Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
Τηλεόραση
Ακροάσεις για παραβιάσεις και αναβολές

Αναβολή της συζήτησης για την προσπάθεια σπίλωσης του βουλευτή του ΚΚΕ Π. Κοσιώνη, μέσα από την εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου «Κίτρινος Τύπος», ζήτησε χτες ο ALPHA από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Το ΕΣΡ είχε καλέσει στη χθεσινή του συνεδρίαση τους εκπροσώπους του ALPHA να δώσουν εξηγήσεις για την εν λόγω εκπομπή. Οι υπεύθυνοι του σταθμού ζήτησαν αναβολή έως τις 23 Νοέμβρη, με το αιτιολογικό της προετοιμασίας των διευκρινίσεων και εξηγήσεων.

Σε ακρόαση είχε κληθεί και εκπρόσωπος της εταιρίας «Τηλέτυπος», στην οποία ανήκει το MEGA, προκειμένου να δοθούν διευκρινίσεις για τον ΔΟΛ και τη σύναψη σύμβασης του «Τράβελ Πλαν» με τον ΟΤΕ, ο προϋπολογισμός της οποίας ανέρχεται στα 600 εκατ. Το ΕΣΡ επιχειρεί να εξετάσει το ασυμβίβαστο της συμμετοχής του ΔΟΛ στον «Τηλέτυπο» και συγχρόνως στη συμμετοχή του σε συμβάσεις και προμήθειες με το δημόσιο. Στη χτεσινή συνεδρίαση του ΕΣΡ παρευρέθη για να δώσει εξηγήσεις ο δικηγόρος του «Τηλέτυπου», ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο «Τηλέτυπος» δεν μπορεί να ελέγξει τις συμβάσεις των μετόχων της εταιρίας.

Στη χτεσινή συνεδρίαση συμμετείχαν και εκπρόσωποι των τηλεοπτικών σταθμών ANTENNA, STAR, TEMPO και «DRTV Πελοποννησιακή Τηλεόραση», προκειμένου να δώσουν διευκρινίσεις και εξηγήσεις για την παρουσίαση ανήλικης μέσα από τα δελτία ειδήσεων η οποία φέρεται ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά από ηλικιωμένο άνδρα. Το ΕΣΡ ζήτησε να σταλούν υπομνήματα μέχρι τις 17 Νοέμβρη.

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ Βασίλης Λαμπρίδης τόνισε χτες ότι οι απόψεις του υπουργού Τύπου για το ότι το ΕΣΡ δεν έχει κάνει προσπάθειες για προσλήψεις δεν ευσταθούν. Το ΕΣΡ, όπως είπε ο πρόεδρός του, έχει ζητήσει προσωπικό και από τον ΟΑΕΔ. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Βασίλης Λαμπρίδης απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις με αφορμή το νομοσχέδιο για το ΕΣΡ, για άλλη μία φορά επισήμανε ότι στη διάρκεια της 10μηνης θητείας του στη θέση του προέδρου του ΕΣΡ, τα μέλη του Συμβουλίου δε λειτούργησαν με κομματικά κριτήρια, κάτι που φαίνεται και από τις αποφάσεις του.

Θέμα επίσης ως γνωστό έχει δημιουργηθεί με τη γνωμοδότηση του ΕΣΡ για τις ραδιοφωνικές άδειες του Λεκανοπεδίου Αττικής. Ο Δ. Ρέππας στις 30 Οκτώβρη με έγγραφό του προς τον πρόεδρο του ΕΣΡ του κοινοποίησε τη γνωμοδότηση του Α` Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Ο υπουργός σύμφωνα με αυτή ή θα συμφωνήσει με τη γνωμοδότηση του ΕΣΡ ή δε θα εκδώσει τις άδειες. Ο Βασίλης Λαμπρίδης ήταν κατηγορηματικός όσον αφορά το ΕΣΡ και τη γνωμοδότησή του, λέγοντας ότι το ΕΣΡ έχει «καταλήξει», ενώ σε σχέση με το εάν ή όχι δοθούν οι άδειες από τον υπουργό, σημείωσε ότι «όλα είναι πιθανά».

Ενα άλλο μείζον θέμα επίσης που έχει δημιουργηθεί είναι η πρόσβαση στο Τμήμα Διαφάνειας και στα στοιχεία που διαθέτει για το μετοχικό κεφάλαιο των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών. Σύμφωνα με πληροφορίες ακόμη και τα μέλη του ΕΣΡ δεν είχαν τη δυνατότητα πρόσβασης στα μητρώα των επιχειρήσεων. Ο Βασίλης Λαμπρίδης, επικαλούμενος σχετικό ΠΔ, επέμενε χτες, ότι τα στοιχεία του μετοχικού κεφαλαίου των ραδιοσταθμών δεν μπορούν να δοθούν στη δημοσιότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ