Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «έσφαξαν» το βαμβάκι

Στη δραματική συρρίκνωση έχει οδηγήσει τη βαμβακοκαλλιέργεια η νέα ΚΑΠ και οι κανονισμοί που ψήφισαν διαδοχικά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Φέτος, όπως φαίνεται καλλιεργήθηκαν λιγότερα από 2.500.000 στρέμματα με βαμβάκι. Από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ το 2006 η βαμβακοκαλλιέργεια μειώθηκε κατά 1.200.000 στρέμματα! Το 2006 καλλιεργήθηκαν 3.700.000 στρέμματα το 2007, 3.400.000 στρέμματα το 2008 2.800.000 στρέμματα και φέτος υπολογίζεται ότι σπάρθηκαν 2.470.000 στρέμματα περίπου.

Η κατάσταση αυτή έχει να κάνει με τα όσα ψήφισε τον Ιούνη του 2003 το ΠΑΣΟΚ στο βασικό κανονισμό της νέας ΚΑΠ και στη συνέχεια με τα όσα ψήφισε η ΝΔ τον Απρίλη του 2004 και τον Ιούνη του 2008. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ επέβαλαν μια πολιτική συρρίκνωσης της βαμβακοκαλλιέργειας. Το αποκορύφωμα ήταν ο κανονισμός που ψηφίστηκε πέρσι τον Ιούνη, ο οποίος έβαλε πλαφόν 2.500.000 στρέμματα για να δίνεται ολόκληρη η συνδεδεμένη ενίσχυση. Κι ιδού φέτος τ' αποτελέσματα! Και με τις εξευτελιστικές τιμές που δίνονται το κακό θα συνεχιστεί. Γιατί και φέτος εκτιμάται ότι οι τιμές θα είναι πολύ μικρότερες από πρόπερσι και σε καμία περίπτωση δε θα αφήσουν ένα εισόδημα της προκοπής.

Η κατάσταση αυτή δείχνει ότι μεγάλος αριθμός μικρομεσαίων βαμβακοπαραγωγών έχουν πεταχτεί ήδη από την παραγωγή, αφού δεν μπορούν να παράγουν βαμβάκι υπό αυτές τις συνθήκες. Και το κακό θα συνεχιστεί. Οι μικρομεσαίοι βαμβακοπαραγωγοί καλούνται να συντονίσουν την πάλη τους με όλους τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους και αγωνιστικά να διεκδικήσουν να καταργηθεί η ποσόστωση στο βαμβάκι και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, να αναπροσαρμοστούν σύμφωνα με τον πληθωρισμό τα κοινοτικά κονδύλια του βαμβακιού, να συνδεθεί ολόκληρη η επιδότηση με την παραγωγή για να αναπτυχθεί η βαμβακοκαλλιέργεια και να διασφαλιστεί το εισόδημά τους. Καλούνται επίσης να βγάλουν τα απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα από την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Καλούνται ακόμα να καταδικάσουν την πολιτική που τους οδηγεί στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα και να ενισχύσουν το ΚΚΕ, ώστε να δυναμώσει ο αγώνας για ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας σε όφελος των μικρομεσαίων αγροτών.


Κ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ