Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΛΑΜΙΑΣ
Από χτες οι αυξήσεις «φωτιά»

Αυξημένα διόδια από 52% έως και 73% πληρώνουν από χτες οι οδηγοί που διανύουν την απόσταση Αθήνα - Λαμία, με «όχημα» τη χιλιομετροχρέωση που αποφάσισε να εφαρμόσει η ιδιωτική κοινοπραξία της Ιόνιας Οδού, όπως της επιτρέπει η ληστρική σύμβαση παραχώρησης που ψήφισαν από κοινού η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Θυμίζουμε ότι πέρσι είχαμε ένα ακόμη μπαράζ αυξήσεων στα χαράτσια του εθνικού οδικού δικτύου που κυμάνθηκαν από 35% έως και 180%! Αποτέλεσμα των αλλεπάλληλων αυξήσεων είναι ένα ταξίδι με επιστροφή Αθήνα - Θεσσαλονίκη να στοιχίζει πλέον 34,40 ευρώ, μόνο για διόδια, έναντι 11,40 ευρώ που στοίχιζε το 2005, δηλαδή έχουμε αύξηση πάνω από 200%!

Σύμφωνα με τη νέα τιμολόγηση, για έναν οδηγό ΙΧ που θα θέλει να διανύσει την απόσταση Αθηνών - Λαμίας με επιστροφή θα πληρώνει 12,60 ευρώ, από 8,25 ευρώ που πλήρωνε μέχρι τώρα (αύξηση 52,70%). Αντίστοιχα, οι οδηγοί των άλλων οχημάτων και για την ίδια διαδρομή θα πληρώνουν: Το ποσό των 9,90 ευρώ οι οδηγοί δίκυκλων, από 5,70 ευρώ (αύξηση 73,70%). Το ποσό των 31,90 ευρώ οι οδηγοί διαξονικών και τριαξονικών φορτηγών, από 20,70 ευρώ (αύξηση 54,10%). Το ποσό των 44,70 ευρώ οι οδηγοί τετραξονικών φορτηγών και άνω, από 28,80 ευρώ (αύξηση 55,20%).

Δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος του χρόνου να εφαρμόσουν το σύστημα της χιλιομετροχρέωσης και οι άλλες ιδιωτικές κοινοπραξίες που εκμεταλλεύονται τα υπόλοιπα τμήματα του εθνικού οδικού δικτύου. Τα υπέρογκα διόδια που πληρώνουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής παράδοσης στο μεγάλο κεφάλαιο και των οδικών αξόνων της χώρας που εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με τις περιβόητες «συμβάσεις παραχώρησης» τύπου ΣΔΙΤ. Ο λαός είναι εκείνος που χρηματοδοτεί την κατασκευή των έργων - μέσω της άγριας φορολόγησης - και επιπλέον αναγκάζεται να τα χρυσοπληρώνει και για τη χρήση τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ