Τετάρτη 7 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ
Συλλήψεις και καταστολή ενάντια στο λαό

Παζάρια και διαβουλεύσεις για τα συμφέροντα των πολυεθνικών

Διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ πριν το χτύπημα της αστυνομίας
Διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ πριν το χτύπημα της αστυνομίας
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Με άγρια καταστολή και αθρόες συλλήψεις αντιμετώπισαν οι αστυνομικές δυνάμεις τη διαδήλωση που διοργάνωσαν λαϊκές οργανώσεις και συνδικάτα ενάντια στην πολιτική που επιβάλλουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα, δύο από τα κύρια όργανα της επιβολής των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και τα οποία πραγματοποιούν την ετήσια Σύνοδό τους στην Κωνσταντινούπολη.

Οι αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν στους διαδηλωτές όταν η πορεία έφτασε στην πλατεία Τάκσιμ, στο κέντρο της πόλης, πολύ κοντά στο σημείο όπου πραγματοποιείται η σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Αστυνομικοί με δακρυγόνα και κανόνια νερού προσπάθησαν να διαλύσουν το πλήθος και ακολούθησαν συγκρούσεις, ενώ σύμφωνα με το δίκτυο CNN-Turk συνελήφθησαν περίπου 100 διαδηλωτές στην πλειοψηφία τους μαθητές γυμνασίων και λυκείων.

Μεγαλύτερες εξουσίες, δηλαδή μεγαλύτερη εμβέλεια και οικονομική επιφάνεια, χρειάζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να προβλέπει και να χειρίζεται τυχόν μελλοντικές οικονομικές κρίσεις, δήλωσε από το βήμα της ολομέλειας ο διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν. «Η κρίση είχε μικρή σχέση με τους τρέχοντες λογαριασμούς και τις συναλλαγματικές κινήσεις, που αποτελούν το παραδοσιακό επίκεντρο των προσπαθειών του Ταμείου», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΔΝΤ και πρόσθεσε ότι η εντολή του ΔΝΤ πρέπει να αναθεωρηθεί με στόχο τη διεύρυνσή του.

Ο Αμερικανός οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς (εκ των εκλεκτών συνεργατών του Γ. Παπανδρέου στη «Σοσιαλιστική Διεθνή»), μιλώντας στο περιθώριο της Συνόδου ζήτησε να φορολογηθούν όσοι «μολύνουν» το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και επίσης να επιβληθεί ένα είδος «φόρου Τόμπιν», με στόχο να αποτραπούν οι τράπεζες από το να παίζουν με «τοξικά» προϊόντα και να πληρώσουν για τις επιπτώσεις που έχει προκαλέσει η κρίση τους στις φτωχότερες χώρες.

Στο μεταξύ σάλος και εντός της Συνόδου δημιουργήθηκε από το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Ιντιπέντεντ» όπου αναφέρεται ότι υπήρξαν μυστικές συνομιλίες των χωρών του Κόλπου με τη συμμετοχή και αξιωματούχων άλλων χωρών, όπως της Σαουδικής Αραβίας, της Ρωσίας, της Κίνας, της Ιαπωνίας, αλλά και της Γαλλίας όπου «συζητήθηκε» η αντικατάσταση του δολαρίου στις εμπορικές συναλλαγές των πετρελαιοπαραγωγών χωρών με τους πελάτες τους. Την είδηση διέψευσαν Ρώσοι και Σαουδάραβες αξιωματούχοι, ενώ στελέχη της βιομηχανίας διύλισης στην Ιαπωνία, την Κίνα και τη Νότια Κορέα, όπως αναφέρει το «Ρόιτερς», δήλωσαν ότι δεν προσεγγίστηκαν από καμιά πετρελαιοπαραγωγό χώρα σχετικά με αλλαγή των όρων των διακανονισμών για αγορές αργού πετρελαίου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρόταση αφορά τη μετακίνηση, σε διάστημα εννιά χρόνων, του εμπορίου πετρελαίου σε ένα «καλάθι» νομισμάτων, το οποίο θα περιλαμβάνει το ιαπωνικό γεν, το κινεζικό γουάν, το ευρώ, το χρυσό και ένα ενιαίο νόμισμα που σχεδιάζεται για τις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, στις οποίες περιλαμβάνονται η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ