Πέμπτη 8 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Διά βίου Εκπαίδευση»

Υπουργείο Παιδείας, Δια βίου Εκπαίδευσης και Θρησκευμάτων είναι ο νέος τίτλος του υπουργείου Παιδείας. Η «προσθήκη» των τριών λέξεων, φυσικά, δεν είναι τυχαία. Η διά βίου μάθηση είναι η κεντρική πολιτική αντίληψη της Ευρωπαϊκή Ενωσης για την Παιδεία, αλλά και για τη διαμόρφωση του αυριανού εργαζόμενου.

Φυσικά, η διά βίου μάθηση δεν είναι κάτι καινούριο, υπήρχε στη γραμμή της πολιτικής και της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ακριβώς γιατί είναι συστατικό στοιχείο της εκπαιδευτικής πολιτικής της ΕΕ, που ασπάζονται και συναποφασίζουν τα δυο κόμματα. Στόχος της «διά βίου μάθησης» είναι να προετοιμάζεται ο αυριανός εργαζόμενος, από μαθητής, φοιτητής και σπουδαστής να κυνηγάει συγκεκριμένες δεξιότητες και χρηστικές γνώσεις που καθορίζονται απ' την «ελεύθερη αγορά», συνεπώς απ' τις ανάγκες των επιχειρήσεων και να το κάνει αυτό μέχρι τα βαθιά γεράματα με δικό του κόστος, προκειμένου να έχει την ελπίδα να κυνηγήσει μια θέση στην αγορά εργασίας. Πρόκειται δηλαδή, για κατάρτιση και επανακατάρτιση του εργαζόμενου, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στην «ανταγωνιστικότητα» του κεφαλαίου. Κριτήριο της διά βίου μάθησης δεν είναι οι κοινωνικές ανάγκες, αλλά τα κέρδη της επιχείρησης.

Οι τρεις λέξεις που προστέθηκαν στον τίτλο του υπουργείου δε φέρνουν κάτι καινούριο, αλλά αποτελούν συνέχιση και ενίσχυση των προηγούμενων μέτρων στην Παιδεία και στην Εργασία. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει το ΠΑΣΟΚ στο πρόγραμμα του για τη «Διά βίου μάθηση για τον πολίτη και τον εργαζόμενο»:

  • «Ενισχύουμε τα κίνητρα των επιχειρήσεων για την συνεχιζόμενη κατάρτιση του προσωπικού τους» - «Εμφαση στην ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση των εργαζομένων». Πρόκειται για δώρα στις επιχειρήσεις, οι οποίες θα διευκολύνονται απ' το κράτος για να ...προσαρμόζουν τους εργαζόμενους τους. Αυτές θα επιλέγουν την κατάρτιση και θα ζητούν απ' το προσωπικό τους να είναι «ευέλικτο».
  • «Επιδοτούμε εκπαιδευτικά δάνεια για νέους ανέργους». Πρόκειται για εξόφθαλμη εκμετάλλευση των ανέργων. Αντί το κράτος να ενισχύει τον άνεργο, του προτείνει δάνεια, για μπορεί να είναι πιο «αξιοποιήσιμος» στο κεφάλαιο.
  • «Πιστοποιούμε προσόντα που αποκτώνται με επαγγελματική κατάρτιση και άτυπες μορφές μάθησης». Οι εργαζόμενοι θα τρέχουν από σεμινάριο σε σεμινάριο και από κατάρτιση σε κατάρτιση για να μπορούν να κρατήσουν τη δουλειά τους.

Γ.Χ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ