Παρασκευή 9 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Η μάχη της σύμβασης έδωσε νέα πείρα

Μηδενικές αυξήσεις πρότειναν οι εργοδότες όταν μόνο τη δεκαετία 1997-2007 ο τζίρος των επιχειρήσεων του κλάδου υπερτριπλασιάστηκε

Τη δύναμη που απελευθερώνει η μαζικοποίηση και η ενίσχυση των ταξικά προσανατολισμένων αγώνων των εργαζομένων αναδεικνύει η μάχη που έδωσαν για την υπογραφή κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) για το 2009 σε ιδιωτικές κλινικές, ψυχιατρικές μονάδες, γηροκομεία, διαγνωστικά κέντρα της χώρας οι εργαζόμενοι στις ιδιωτικές επιχειρήσεις Υγείας, μαζί με την κλαδική τους Ομοσπονδία, την ΟΣΝΙΕ, μέσα σε συνθήκες κρίσης και γενικευμένης έντασης της εργοδοτικής αδιαλλαξίας.

Χαρακτηριστικό των αντίξοων συνθηκών μέσα στις οποίες δόθηκε η μάχη είναι - όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ)- πως οι εργοδοτικοί φορείς, αξιοποιώντας την προδοτική στάση της ΓΣΕΕ, προσήλθαν φέτος στις διαπραγματεύσεις, προτείνοντας μηδενικές αυξήσεις, με πρόσχημα την οικονομική κρίση. Και αυτό ενώ στο χώρο της ιδιωτικής Υγείας τα κέρδη των επιχειρηματιών αυξάνονται με γιγάντιους ρυθμούς. Το διάστημα 1997-2007 ο τζίρος των επιχειρήσεων υπερτριπλασιάστηκε από 508 εκατ. ευρώ σε 1,8 δισ. ευρώ.

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, η δράση των εργαζομένων και της ΟΣΝΙΕ άσκησε σημαντική πίεση, με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, η διαιτητική απόφαση (36/2009) να οδηγήσει σε συμφωνία με το Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών και επιχειρηματικών ομίλων, με αυξήσεις των βασικών μισθών 3% από 5-2-2009 και 3,25% από 1-10-2009. Επίσης από 1-10-2009 δίνονται αυξήσεις στα επιδόματα τροφής, συντήρησης στολής, ετοιμότητας κατ' οίκον και στο επιστημονικό επίδομα των γιατρών. Ακόμα: Για τους εργαζόμενους στα Διαγνωστικά Κέντρα και τα Ιατρικά Εργαστήρια της χώρας οι αυξήσεις των Βασικών Μισθών θα είναι 3,6% από 1-1-2009. Για όσους δουλεύουν σε Ιδιωτικές Κλινικές, Ψυχιατρικές Κλινικές, Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, Γηροκομεία κλπ., οι αυξήσεις θα είναι 2,5% από 1-1-2009 και 2,75% από 1-9-2009.

Η ΟΣΝΙΕ σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι η καθημερινή πείρα των εργαζομένων επιβεβαιώνει πως η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους προϋποθέτει την ενίσχυση της πάλης για την αλλαγή των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα, το αποφασιστικό δυνάμωμα του ΠΑΜΕ, το συντονισμό της δράσης όλων των σωματείων και εργαζομένων για την εφαρμογή παντού της κλαδικής σύμβασης κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ