Παρασκευή 9 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Φεστιβάλ για τον Τσε

Πρέσβης της Κούβας: «Ο σοσιαλισμός είναι ο δρόμος που διαλέξαμε»

O πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα, Ερμες Ερέρα Ερνάντες,χαιρετίζει την εκδήλωση
O πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα, Ερμες Ερέρα Ερνάντες,χαιρετίζει την εκδήλωση
Αρχισε χτες το Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στον Τσε Γκεβάρα, τον ήρωα κομμουνιστή αντάρτη που φέτος συμπληρώνονται 42 χρόνια από την εκτέλεσή του μετά από αιχμαλωσία, το οποίο διοργανώνει η «New Star», σε συνεργασία με την πρεσβεία της Κούβας, έως τις 14 του Οκτώβρη στον κινηματογράφο «ΑΑΒΟΡΑ» (Ιπποκράτους 180, στάση μετρό).

Το αφιέρωμα αυτό περιλαμβάνει 50 συνολικά ταινίες από Κούβα, Χιλή, Βολιβία, Αργεντινή, Ιταλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Καναδά και Ελλάδα, η πλειοψηφία των οποίων παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Χαιρετίζοντας τη χτεσινή εναρκτήρια εκδήλωση για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για τον Τσε, ο πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα, Ερμες Ερέρα Ερνάντες, αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές ανάμεσα σε άλλα σημείωσε:

«Στην Κούβα, χώρα όπου συνέβαλε αποφασιστικά στην απελευθερωτική επανάσταση, ο Τσε σημαίνει την υψηλότερη ιδιότητα του αγωνιστή, ικανού να αντιπροσωπεύει τις πιο μεγάλες αξίες του ανθρώπου. Τα τελευταία 50 χρόνια, με την εγκαθίδρυση της δίκαιης και ανθρώπινης Επανάστασης, που πραγματοποιήθηκε με την καθοδήγηση του Φιντέλ Κάστρο και μίας ομάδας ηρωικών επαναστατικών ηγετών και μαχητών, ανάμεσά τους και ο Τσε, έπρεπε να δώσουμε αναρίθμητες μάχες, στις οποίες ο λαός έμαθε να αναπτύσσεται μπροστά στις αντιξοότητες, αντιστεκόμενος στον οικονομικό, χρηματοπιστωτικό και εμπορικό αποκλεισμό που για μισό αιώνα σχεδόν διατηρούσε και συνεχίζει να διατηρεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ, για το μόνο λόγο ότι τολμούσε να οικοδομήσει μία σοσιαλιστική κοινωνία μπροστά στα μάτια τους. Αυτός ο ίδιος λαός που λέει στους φίλους του να μην αφήνονται να τους μπερδεύουν. Ο αποκλεισμός, τα περιοριστικά μέτρα και όλοι οι εξωεδαφικοί νόμοι που έχουν επιβληθεί από τον ιμπεριαλισμό συνεχίζουν να βρίσκονται σε ισχύ».

Κατέληξε λέγοντας: «Ο Τσε, γεννημένος Αργεντίνος και με νόμο επίσης Κουβανός πολίτης, είναι πάντα παρών, για τις τεράστιες υπηρεσίες που πρόσφερε στην πατρίδα του Μαρτί και τόσων άλλων μεγάλων αγωνιστών κατά της αποικιοκρατίας και του ιμπεριαλισμού, που είναι επίσης σήμερα η πατρίδα των πέντε ηρώων Κουβανών αγωνιστών κατά της τρομοκρατίας Χεράρντο, Αντόνιο, Ρενέ, Φερνάντο και Ραμόν, που βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ, ευγενικά παιδιά ενός λαού που αντιστέκεται και μάχεται, και δε θα υποχωρήσει στον αγώνα μέχρι να επιστρέψουν ελεύθεροι στις οικογένειές τους και την πατρίδα τους.

Φέτος, στα 50 χρόνια της θριαμβευτικής Κουβανικής Επανάστασης, δε θα υπάρξει ανάπαυση. Απαιτείται να τιμήσουμε τους ήρωες και τους μάρτυρές μας διπλασιάζοντας τις προσπάθειες. Δεν υπάρχει δρόμος προς τα πίσω. Ο σοσιαλισμός είναι ο δρόμος που επιλέξαμε και είναι έργο όλων μας».

Σήμερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει: 6.30 μ.μ.: «Τσε» Miguel Torres (Κούβα), 7.45 μ.μ.: «Τσε Γκεβάρα, 30 χρόνια μετά» Gianni Mina (Ιταλία 2002), 9 μ.μ.: «Ταξιδεύοντας με τον Τσε Γκεβάρα» (παρουσιάζονται σκηνές από την ταινία «Ταξίδι» του Φερνάντο Σολάνας) Gianni Mina (Ιταλία 2003), 11 μ.μ.: «Ο αρχηγός της Φάλαγγας 4» Sergio Giral (Κούβα 1973), «Τσε, Κομαντάντε, Φίλε» Bernabe Hernandez, Jose Padron (1977), 12 μ.μ.: «Τσε Γκεβάρα» ντοκιμαντέρ του Παύλου Τσίμα. (Για το φεστιβάλ υπάρχει ενιαίο ημερήσιο εισιτήριο 8 ευρώ, φοιτητικό - παιδικό 6 ευρώ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ