Σάββατο 10 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Τεταμένα τα πνεύματα στην Ιερουσαλήμ

«Εποικοδομητικές» πλην άνευ αποτελέσματος οι επαφές Μίτσελ

IEΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Σποραδικά, αν και σφοδρά, επεισόδια μεταξύ νεαρών Παλαιστινίων και Ισραηλινών αστυνομικών και στρατιωτών ξέσπασαν, και χθες, στην Ιερουσαλήμ. Οι ισραηλινές αρχές παρέτειναν τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που έχουν λάβει τις τελευταίες μέρες και μάλιστα, χθες, απαγόρευσαν την είσοδο όχι μόνο στο σύμπλεγμα του τεμένους αλ Ακσα αλλά και στην παλιά Πόλη όλων των Παλαιστινίων που δεν κατοικούν ή δεν εργάζονται σε αυτήν, «ρίχνοντας επιπλέον λάδι στη φωτιά».

Αν και δεν έγιναν επίσημες ανακοινώσεις, πληροφορίες ανέφεραν ότι τα σοβαρότερα επεισόδια σημειώθηκαν στην περιοχή Ρας αλ Αμούντ, της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, καθώς και στο σημείο ελέγχου της Καλάντια, που βρίσκεται στο δρόμο που συνδέει τη Ραμάλα με την Ιερουσαλήμ και ότι τραυματίστηκαν τέσσερις Παλαιστίνιοι και 11 Ισραηλινοί αστυνομικοί. Υπενθυμίζεται ότι η «Φατάχ» του Προέδρου Αμπάς είχε προκηρύξει γενική απεργία, για χθες, κατηγορώντας την ισραηλινή κυβέρνηση ότι με τις αλλεπάλληλες απαγορεύσεις εισόδου στο αλ Ακσα και με τον εντεινόμενο εποικισμό ουσιαστικά «εξιουδαΐζει» την Ιερή Πόλη. Για «μέρα οργής» μίλησε η «Χαμάς» ενώ αγανάκτηση για τη διαχείριση του τρίτου ιερότερου τόπου του Ισλάμ έχουν εκφράσει σχεδόν όλες οι αραβικές ηγεσίες.

«Τοίχος» απέναντι στον Μίτσελ

Δίωρη «εποικοδομητική» συνομιλία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό είχε, χθες, ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μίτσελ, ο οποίος, το βράδυ, αναμενόταν να συναντήσει τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο. Ο Μίτσελ επανέλαβε ότι στόχος της νέας αμερικανικής προεδρίας παραμένει «να βρεθεί τρόπος αναθέρμανσης των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων και κατάληξής τους σε συμφωνία συνολικής λύσης». Από την άλλη πλευρά, πάντως, η ισραηλινή κυβέρνηση επέμενε ότι δεν προτίθεται ούτε καν να «παγώσει» τον εποικισμό, πέραν από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, και ο υπουργός Εξωτερικών Λίμπερμαν χαρακτήριζε «ουτοπία τη θέση Ομπάμα για συνολική ειρήνη».

Παράλληλα, ο υφυπουργός του, Ντάνι Αγιαλόν, εξαπέλυε επίθεση κατά της σουηδικής προεδρίας της ΕΕ, επειδή χαρακτήρισε «άξια προσοχής» την έκθεση Γκόλντστοουν, που κατηγορεί τον ισραηλινό στρατό για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στη Γάζα. Ο Ντάνι Αγιαλόν μίλησε για «αντι-ισραηλινή» θέση και ζήτησε την άμεση επανεξέτασή της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ