Σάββατο 1 Γενάρη 2000 - Κυριακή 2 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προβοκάτσια, μια παλιά δοκιμασμένη μέθοδος

Ο πολύς Γκέρινκγ - από τα κύρια στελέχη του Χίτλερ - είχε την έμπνευση να χρησιμοποιήσει έναν αλήτη, τον Βαντερλούγκε, που τον βάφτισε κομμουνιστή και έκαψε το κτίριο της γερμανικής Βουλής, το Ράιχσταγκ. Το σχέδιο προέβλεπε τη σύλληψη τού Γραμματέα της Γ' Διεθνούς Γ. Δημητρόφ, του στελέχους Ποπόφ και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΓ. Η δίκη υπήρξε συνταρακτική και ο ατρόμητος Δημητρόφ, με ένα ανηλεές ξεσκέπασμα, γελοιοποίησε τον Γκέρινγκ, ώστε το Δικαστήριο δεν τόλμησε να καταδικάσει τους κατηγορούμενους. Για τη δίκη αυτή ο αείμνηστος Νίκος Καρβούνης είχε γράψει βιβλίο με τον τίτλο «Καστανή βίβλος». Τότε με βάση το βιβλίο αυτό και τα παγκόσμια σχόλια, είχα κι εγώ ασχοληθεί με μια σειρά άρθρων αντιφασιστικών στην «Εφημερίδα των Βαλκανίων» της Θεσσαλονίκης, της οποίας ήμουν συντάκτης.

Σήμερα οι «γνωστοί-άγνωστοι» κουκουλοφόροι, με το καταστρεπτικό έργο τους, θυμίζουν τη χιτλερική τότε προέλαση, της δεκαετίας του 1930 και μεταγενέστερα.

Για το τι έγινε το βράδυ που έφτασε ο πλανητάρχης, όλα έδειχναν ότι η προβοκάτσια ήταν σχεδιασμένη, σαν μια πιστοποίηση, για τον «υψηλό» μας προσκεκλημένο, ότι είναι σε θέση η κυβέρνησή μας να δώσει ένα γερό μάθημα, τρομοκρατικό στους διαδηλωτές, σ' αυτούς που τόλμησαν να χαλάσουν το σκηνικό της υποδοχής.

Και η μεν αστυνομία χτυπούσε την περιφρούρηση της διαδήλωσης και συνελάμβανε νεολαίους για να μην τολμήσουν να διαδηλώσουν και διαμαρτυρηθούν(να τους κόψουν το.. βήχα), οι δε κουκουλοφόροι κατέστρεφαν, πυρπολούσαν και λεηλατούσαν το κέντρο της Αθήνας, με όλη τους την άνεση. Ολα ήσαν σαν μια θεατρική παράσταση, είχαν οι ρόλοι μοιραστεί και το στρατηγικό αυτό σχέδιο εφαρμόστηκε στην εντέλεια! Μερικοί σχολιαστές ρωτούσαν: «Μα ούτε ένας κουκουλοφόρος να μη συλληφθεί;». Αλλα μπορείτε να μου πείτε και εσείς, πότε σε παρόμοιες λαϊκές κινητοποιήσεις συνελήφθη ή παραπέμφθηκε σε δίκη κάποιος απ' αυτούς;

Τα πράγματα «ηλίου φαεινότερα», ότι αυτοί είναι βαλτοί. Αλλα από ποίους; Οποιος το βρει, αμοιφθήσεται!

Η εγκληματολογία αφιερώνει ειδικό κεφάλαιο για την τέχνη της προβοκάτσιας και το σύστημα, που νομοτελειακά βαδίζει προς το τέλος του, τη χρησιμοποιεί ποικιλοτρόπως. Μη ξεχνάμε αυτό που τόνισε ο μέγας Λένιν: «Ο ιμπεριαλισμός είναι το τελευταίο στάδιο του καπιταλισμού».

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΑΣΤΡΙΝΟΣ

Παλαίμαχος Δημοσιογράφος

Συντ/χος Δικηγόρος

Αντιστασιακός


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ