Τρίτη 13 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη λογική του ευρωμονόδρομου και της «προσαρμογής»

Η «δημοσιονομική προσαρμογή», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα λαϊκά στρώματα, στους πρώτους στόχους του υπουργείου Οικονομικών

Νομιμοφροσύνη στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και εφαρμογή σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής στο όνομα της μείωσης του ελλείμματος και του χρέους, διανθισμένα με διακηρύξεις περί αναδιανομής του πλούτου, με σκοπό την ανακούφιση της «μεσαίας τάξης» και των οικονομικά ασθενέστερων, αποτελούν το στίγμα της συνέντευξης που παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

Ο υπουργός Οικονομικών ήταν ξεκάθαρος ότι η κυβέρνησή του θα εφαρμόσει με συνέπεια τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ετσι, αφού μίλησε για την εφαρμογή «ενός αξιόπιστου σχεδίου εξόδου από την κρίση και σταδιακού ελέγχου των δημοσιονομικών ελλειμμάτων» πρόσθεσε ότι «...στόχος μας είναι να πείσουμε πως το σχέδιό μας είναι αφενός συμβατό με τις γενικές κατευθύνσεις της ΕΕ και αφετέρου απολύτως αναγκαίο με την ελληνική οικονομία».

Επιδίωξη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι η «δημοσιονομική προσαρμογή». Στα πλαίσια αυτά, χαρακτήρισε ως «εθνική προτεραιότητα» το στόχο σταδιακής μείωσης των ελλειμμάτων και του χρέους, κάτι που, όπως είπε, «θα το πετύχουμε δίνοντας ξανά ζωή στην οικονομία, έτσι ώστε να παράγει φορολογικά έσοδα, βάζοντας μαχαίρι στην προκλητική κρατική σπατάλη και τη φοροδιαφυγή». Στο ίδιο μήκος κύματος, σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ανέφερε ότι «θα ξεκινήσει μία σοβαρή προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής, τόσο από την πλευρά των εσόδων, όσο και από την πλευρά των δαπανών». Εκανε, επίσης, λόγο για «δύσκολη διαπραγμάτευση με τους κοινοτικούς εταίρους μας», αποδίδοντας την αιτία στη «δικαιολογημένη δυσπιστία τους», επειδή η προηγούμενη κυβέρνηση αθέτησε τις υποσχέσεις της προς τις Βρυξέλλες...

Και ενώ διαχρονικά οι πολιτικές «δημοσιονομικής προσαρμογής» έχουν οδηγήσει σε λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων, το ΠΑΣΟΚ υπόσχεται σήμερα πολιτικές που θα οδηγήσουν σε έναν πιο «δίκαιο» καπιταλισμό μέσω της φορολόγησης του μεγάλου πλούτου... Κατά τον Γ. Παπακωνσταντίνου «η αναδιανομή του πλούτου είναι στην καρδιά του προγράμματος κάθε προοδευτικής κυβέρνησης και συνιστά μια πάγια διαχωριστική γραμμή μας από τις συντηρητικές δυνάμεις». Η δε αναδιανομή θα επιτευχθεί με «τη μείωση του φορολογικού βάρους για τους ασθενέστερους και τη δίκαιη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου». Στο σημείο αυτό, επανέλαβε τις προθέσεις της κυβέρνησης να καταργήσει τον ΕΤΑΚ και να τον αντικαταστήσει με προοδευτικό φόρο επί της περιουσίας, στον οποίο θα συμπεριλαμβάνεται και η ακίνητη περιουσία της εκκλησίας, η φορολόγηση των μεγάλων κληρονομιών και των μερισμάτων με τον ίδιο τρόπο που φορολογούνται τα εισοδήματα από εργασία, εφαρμογή προοδευτικής και τιμαριθμοποιημένης φορολογικής κλίμακας, αλλά και με πολιτικές μέσω των κρατικών δαπανών «ανακούφιση της μεσαίας τάξης και των ασθενέστερων με την επέκταση του κοινωνικού κράτους και με καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες». Σχολιάζοντας, επίσης, πρωτοσέλιδο του «Ρ» περί «νέας κυβέρνησης των επιχειρηματιών» υποστήριξε ότι «τέτοιοι χαρακτηρισμοί είναι εκτός κλίματος και, σε τελευταία ανάλυση, προσβάλλουν τους Ελληνες που μας τίμησαν με την ψήφο τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ