Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απαιτούν τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων

Συνέντευξη Τύπου του «Εθνικού Συμβουλίου για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών» της περιόδου της κατοχής

Την απαίτηση των αντιστασιακών και όλου του ελληνικού λαού, η ελληνική πολιτεία να διεκδικήσει από τη Γερμανία τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προκάλεσαν τα στρατεύματα κατοχής την περίοδο 1941-44, αλλά και την επιστροφή του κατοχικού δανείου που πήραν οι Γερμανοί κατακτητές από τη χώρα μας, πρόβαλε χτες σε συνέντευξη Τύπου η αντιπροσωπεία του «Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα». Παράλληλα, δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που από τη μία δεν έκαναν τίποτα για το θέμα και από την άλλη, δε δέχθηκαν καν να συναντήσουν τα μέλη του «Εθνικού Συμβουλίου».

Υπενθυμίζεται ότι, την περίοδο 1940-1944, οι Γερμανοί κατακτητές πήραν από την κατακτημένη Ελλάδα δάνειο ύψους 3,5 δισ. δολαρίων ΗΠΑ (με την τιμή του 1938), που αρνούνται να το επιστρέψουν... Επίσης, η Ελλάδα πλήρωσε για να συντηρήσει με τρόφιμα τα στρατεύματα κατοχής (360.000 Γερμανούς, 60.000 Βούλγαρους και 250.000 Ιταλούς), αλλά και ...τα στρατεύματα του Ρόμελ. Ακόμα, αξίζει να αναφερθεί το πλιάτσικο των κατακτητών, που έκλεψαν μεγάλο κομμάτι των αρχαιοτήτων από τα μουσεία κλπ.

Μαζί με τις υπόλοιπες καταστροφές σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό, το 1946 η διασυμμαχική επιτροπή το είχε υπολογίσει στο ποσό των 7,1 δισ. δολαρίων ΗΠΑ, της τότε εποχής. Χρήματα τα οποία καμία ελληνική κυβέρνηση δεν τόλμησε να απαιτήσει να πληρωθούν στην Ελλάδα μετά την ενοποίηση της Γερμανίας. Αντίθετα, οι αποζημιώσεις από τη Βουλγαρία και την Ιταλία έχουν ήδη δοθεί, όπως είπε ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Μ. Γλέζος.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκε αντιπροσωπεία Γερμανών αντιφασιστών, της «AKuBiZ», ο πρόεδρος της οποίας, Στέφεν Ρίχτερ, αφού ανέφερε ότι «ντρεπόμαστε για αυτά που έχουν συμβεί στην Ελλάδα και είναι μεγάλη μας τιμή να βρεθούμε με αντιστασιακούς», πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί δεν έχουν δοθεί ακόμα τα χρήματα. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας για την προσπάθειά σας και θα αγωνιστούμε για τους στόχους μας σε δύο επίπεδα. Σε κοινοβουλευτικό, όπου έχουμε κάνει προσπάθειες και σε επίπεδο πληροφόρησης της γερμανικής κοινής γνώμης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ