Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Ζητά «απλούστευση» της νομοθεσίας

Στη σύσταση Επιτροπής, η οποία θα εξετάσει τη νομοθεσία για τα ΜΜΕ συνολικά και ειδικότερα για την αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, προχώρησε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).

Οπως δήλωσε χτες ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Ι. Λασκαρίδης, εφόσον η νέα κυβέρνηση θέλει να δοθούν άδειες στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς «θα πρέπει να φτιάξουν ένα νομοθέτημα απλό». Είπε, ακόμη, ότι η νομοθεσία που υπάρχει αυτή τη στιγμή χρειάζεται «κωδικοποίηση», καθώς ο «ένας νόμος αναιρεί τον άλλο». Παράλληλα, σημείωσε ο Ι. Λασκαρίδης ότι στη νομοθεσία υπάρχουν «ασάφειες και αντιφατικές διατάξεις», όπως για παράδειγμα σε θέματα αρμοδιοτήτων και δικαιοδοσιών.

Μάλιστα, θέμα με τις αρμοδιότητες έχουν προκύψει με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, αφού ο νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης επιτρέπει έλεγχο της ραδιοτηλεόρασης όχι μόνο στο ΕΣΡ αλλά και στην ΕΕΤΤ.

Σε ό,τι αφορά τις παραβιάσεις της πολιτικής πολυφωνίας, το ΕΣΡ αποφάσισε να καλέσει μόνο το ALTER και το STAR για να δώσει εξηγήσεις για τις ελάχιστες εμφανίσεις υποψηφίων βουλευτών και μάλιστα μόνο για τις εμφανίσεις σε συζητήσεις «στρογγυλής τραπέζης» και όχι για τα κεντρικά δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών. Ετσι, θα καλέσει το ALTER για μειωμένη εμφάνιση του ΚΚΕ, μιας και στις εκπομπές του προσκλήθηκαν μόλις 8 υποψήφιοι, και το STAR για το «ΣΥΡΙΖΑ» και τους «Οικολόγους Πράσινους».

Παράλληλα, εντοπίστηκαν παραβιάσεις και στην εφαρμογή της εκλογικής νομοθεσίας σε ό,τι αφορά τη δημοσιοποίηση στοιχείων δημοσκοπήσεων εντός του 15μερου που απαγορεύεται στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «ΣΚΑΙ» και «FLASH».

Τις κασέτες από τις πρωινές εκπομπές του Γ. Αυτιά ζήτησε το ΕΣΡ, προκειμένου να εξετάσει αν υπήρξε παραπληροφόρηση προς το τηλεοπτικό κοινό. Ο Γ. Αυτιάς «συνομιλούσε» με το νομάρχη Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδη μέσα όμως από μια βιντεοσκοπημένη συνέντευξη, την οποία μετέδιδε καθημερινά σαν να ήταν σε «ζωντανή» σύνδεση.

Στη χτεσινή του συνεδρίαση η Ολομέλεια του ΕΣΡ απέρριψε κατά πλειοψηφία αιτήσεις δικτύωσης του ραδιοφωνικού σταθμού «REAL FM» με άλλους 8 σταθμούς, με το αιτιολογικό ότι σύμφωνα με το νόμο δεν μπορούν να γίνουν δικτυώσεις μεταξύ ενημερωτικών σταθμών με μη ενημερωτικούς. Τέλος, όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος του ΕΣΡ, το ΣτΕ απέρριψε σχετική αίτηση που είχαν υποβάλλει τηλεοπτικοί σταθμοί που μεταδίδουν τις εκπομπές «υψηλής χρέωσης» «Call for cash» να ανασταλεί η εκτέλεση των κυρωτικών αποφάσεων του ΕΣΡ για τα «παιχνίδια» αυτά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ