Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2009 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΥΓΕΙΑ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στη συνεδρίαση της ΚΕ στρέφονται τα βλέμματα

Τριβές και διαγκωνισμοί στην κούρσα της διαδοχής πίσω από το παραβάν της «ομοψυχίας», στην οποία ομνύουν όλοι οι υποψήφιοι

Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο είναι στραμμένα τα βλέμματα όλων στη ΝΔ, καθώς το κλίμα που θα κυριαρχήσει και οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα καθορίσουν την πορεία των εσωκομματικών διαδικασιών ενόψει του έκτακτου συνεδρίου στις 7 Νοέμβρη και την εκλογή του νέου αρχηγού από την κομματική βάση. Τόσο η ανοιχτή αμφισβήτηση από τον Δ. Αβραμόπουλο της «τελικής πρότασης» της Οργανωτικής Επιτροπής προς την ΚΕ που αφορά την εκλογή του νέου προέδρου, όσο και η βούληση ορισμένων στελεχών να πάρουν το λόγο, αν και δεν προβλέπεται από τη διαδικασία, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος.

Η «στροφή» του Αντ. Σαμαρά, που ενώ αρχικά απέρριπτε ουσιαστικά στην πρόταση του Δ. Αβραμόπουλου στη συνέχεια εμφανίζεται «ανοικτός» για συμμετοχή στην εκλογή του νέου προέδρου όχι μόνο των μελών, αλλά και των οπαδών, «αρκεί να συμφωνήσουν όλοι οι υποψήφιοι», επιδείνωσε το κλίμα. «Κλειστό» θεωρεί από την πλευρά της το θέμα της διαδικασίας η Ντ. Μπακογιάννη, παραπέμποντας στις αποφάσεις της ΚΕ της ΝΔ. «Δεν θα ξαναμπώ σε συζήτηση επί της διαδικασίας. Ο κ. Σιούφας στάθηκε στα συμφωνηθέντα, το κείμενο είναι σαφές, μιλάει για μέλη. Θα πάμε στην Κεντρική Επιτροπή και εκείνη θα αποφασίσει», υπογράμμισε η Ντ. Μπακογιάννη, ερωτηθείσα σχετικά μετά τη συνάντησή της χτες με το νομάρχη Θεσσαλονίκης και υποψήφιο για την προεδρία της ΝΔ, Παναγιώτη Ψωμιάδη. «Εχουμε υπογράψει όλοι μία συμφωνία, μιλάει για μέλη που μπορούν να εγγραφούν μέχρι και την τελευταία στιγμή για να ψηφίσουν», παρατήρησε η υποψήφια για την αρχηγία της ΝΔ, θέση με την οποία συμφώνησε και ο κ. Ψωμιάδης.

Κατά τα άλλα, όλοι οι υποψήφιοι δηλώνουν ότι έχουν ως πρώτη προτεραιότητα την ενότητα του κόμματος και της παράταξης και μάλιστα εμφανίζονται ως εγγυητές του «κλίματος ομοψυχίας» στην πορεία προς την ανάδειξη του νέου αρχηγού. Αυτό που προκαλεί ανησυχία στα στελέχη της ΝΔ, είναι το ενδεχόμενο μιας «φτωχής» συμμετοχής των μελών στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου αρχηγού. Αυτός είναι ο λόγος που οι υποψήφιοι στις ομιλίες τους υπόσχονται ριζικές αλλαγές στην οργάνωση και τη δομή του κόμματος, μέσω των οποίων θα δίνεται μεγαλύτερος ρόλος στα κομματικά μέλη, τα οποία τάχα θα μπορούν να συμμετέχουν στη λήψη «σημαντικών αποφάσεων».

Κοινός παρονομαστής των υποψηφίων αρχηγών είναι η ανέξοδη (και ανεδαφική για τον τύπο κόμματος που προωθεί η αστική τάξη) υπόσχεση ότι «θα τα αλλάξουν όλα» και πως στο εξής δε θα κάνουν κουμάντο οι «κλειστές παρέες», επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να μεταθέσουν στην οργανωτική δομή το βασικό πρόβλημα του κόμματος, αφού η ιδεολογία και η πολιτική φυσιογνωμία είναι «δεδομένες». Οι αλλαγές στο κόμμα είναι το βασικό εργαλείο για να δημιουργηθεί μια «ελκυστική εικόνα» που όπως λένε θα φέρει πίσω τους ψηφοφόρους που εγκατέλειψαν τη ΝΔ. Την ίδια στιγμή όμως η «υπεύθυνη» και «αξιόπιστη» αντιπολιτευτική τακτική, που δεσμεύεται ότι θα ακολουθήσει η ΝΔ, θα πιέζει την κυβέρνηση για την ταχύτερη εφαρμογή των αντεργατικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ