Τρίτη 3 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ξεκαθαρίζει το τοπίο στην κούρσα της διαδοχής

Η αποχώρηση Αβραμόπουλου και η ανοιχτή υποστήριξη της Ντ. Μπακογιάννη από ηγετικά στελέχη των «καραμανλικών» δημιουργούν νέα δεδομένα και επιταχύνουν τις εξελίξεις

Ξεκαθαρίζει το τοπίο στην κούρσα διαδοχής της ΝΔ μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, που χαρακτηρίζονται από την αποχώρηση του Δ. Αβραμόπουλου και την ανοιχτή υποστήριξη της υποψηφιότητας της Ντ. Μπακογιάννη από ηγετικά στελέχη του λεγόμενου καραμανλικού στρατοπέδου. Ολες οι ενδείξεις συνηγορούν στην εκτίμηση ότι «ο κύβος ερρίφθη» και οι πάντες βιάζονται για την εκλογή του νέου αρχηγού από την οργανωμένη βάση, όπως αποφασίστηκε ομόφωνα από την ΚΕ της ΝΔ το περασμένο Σάββατο.

Η ανάδειξη το ταχύτερο δυνατόν του νέου αρχηγού της ΝΔ είναι αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου η ΝΔ να ανταποκριθεί στην αποστολή της ως αξιωματικής αντιπολίτευσης, να κλιμακώσει δηλαδή την πίεση στην κυβέρνηση για την ταχεία προώθηση των αντιλαϊκών διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά και το διαφαινόμενο «κλείσιμο» ορισμένων «εκκρεμοτήτων» στα λεγόμενα εθνικά θέματα. Οι εξελίξεις στην κούρσα διαδοχής στη ΝΔ δρομολογούνται κάτω από το βάρος των επιλογών και των κινήσεων που κάνουν τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, αλλά και ευρύτερα επιχειρηματικά συμφέροντα, γεγονός που προδικάζει σε σημαντικό βαθμό και την έκβαση της τελικής αναμέτρησης.

Από την άποψη αυτή, ξεχωριστή σημασία προσλαμβάνει η ελάχιστα συγκαλυμμένη υποστήριξη της υποψηφιότητας της Ντ. Μπακογιάννη από τον Κ. Καραμανλή στη συνεδρίαση της ΚΕ το περασμένο Σάββατο, η «μετωπική» επίθεση του Β. Μεϊμαράκη κατά του Αντ. Σαμαρά, καθώς και η ανοιχτή υποστήριξη της πρώην υπουργού από τον Μ. Εβερτ. Η αποχώρηση του Δ. Αβραμόπουλου από την κούρσα διαδοχής λειτουργεί υπέρ της επίσπευσης της ανάδειξης του νέου αρχηγού της ΝΔ και, ανεξάρτητα από τους λόγους που ο ίδιος επικαλείται, εκτιμάται ότι ευνοεί την υποψηφιότητα της Ντ. Μπακογιάννη. Ακόμα και πριν την παραίτηση του Δ. Αβραμόπουλου το επιτελείο της εκτιμούσε ότι θα εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, ενώ τώρα στενοί συνεργάτες της εκτιμούσαν ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μια πανηγυρική εκλογή.

Μήλον της Εριδος το ακροατήριο Αβραμόπουλου

Από την άλλη το επιτελείο του Αντ. Σαμαρά θεωρεί ότι η μέχρι τώρα ρητορική του Δ. Αβραμόπουλου ήταν κόντρα στις θέσεις της Ντ. Μπακογιάννη και άρα τα κομματικά μέλη που τον ακολουθούσαν είναι πιθανότερο να στραφούν προς τον πρώην υπουργό Πολιτισμού. Στην κατεύθυνση του «προσεταιρισμού» των ψηφοφόρων του Δ. Αβραμόπουλου κινήθηκε και η δήλωση που έκανε ο ίδιος Αντ. Σαμαράς, επισημαίνοντας την «τεράστια συμβολή» στην εκλογή του νέου προέδρου της ΝΔ «από τους πολλούς και όχι από τους λίγους», και εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του στην οργανωμένη βάση της ΝΔ. «Ο λαός της ΝΔ θα αποφασίσει ο ίδιος για τον αρχηγό του», τόνισε.

«Χείρα φιλίας» προς την πλευρά του Δ. Αβραμόπουλου έτεινε από την πλευρά της και η Ντ. Μπακογιάννη δηλώνοντας ότι «κατανοεί τις ανησυχίες και τον προβληματισμό του» και διαβεβαιώνοντας ότι θα διαφυλάξει το κλίμα ενότητας της παράταξης. «Την επόμενη μέρα της ΝΔ θα είμαστε όλοι μαζί και θέλουμε κοντά μας τον Δ. Αβραμόπουλο», τόνισε κάνοντας άνοιγμα προς τον πρώην υπουργό.

Ο ίδιος πάντως ο Δ. Αβραμόπουλος απέφυγε να πάρει ανοιχτά θέση υπέρ κάποιας υποψηφιότητας, ενώ υπέδειξε στα στελέχη που στήριξαν την υποψηφιότητά του να ψηφίσουν «κατά συνείδηση». Δικαιολογώντας την αποχώρησή του από την κούρσα της διαδοχής, που για πολλούς ήταν αναπόφευκτη μετά και την απόρριψη της πρότασής του για συμμετοχή των «φίλων» στην εκλογή του νέου αρχηγού, υποστήριξε ότι η απόφασή του ελήφθη «με γνώμονα τη διαφύλαξη της ενότητας του κόμματος και την εξασφάλιση της υπέρβασης της κρίσης του». Αναφέρει ακόμα ότι στη συνεδρίαση της ΚΕ αποδέχθηκε την πρόταση για εκλογή από τα μέλη «στο όνομα της αποτροπής άμεσου κινδύνου για τη συνοχή της παράταξής μας».

Πολυτάραχη συνεδρίαση της ΚΕ

Το Σάββατο, η ΚE της ΝΔ αποφάσισε ομόφωνα η εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος να γίνει από τα μέλη του κόμματος και από όσους εγγραφούν ως μέλη ακόμη και τη μέρα της εκλογικής διαδικασίας. Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα διεξαχθεί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το έκτακτο συνέδριο του κόμματος.

Αίσθηση προκάλεσε η «αποχαιρετιστήρια» ομιλία του Κ. Καραμανλή στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου «έκλεισε το μάτι» στην υποψηφιότητα της Ντ. Μπακογιάννη. Αφενός έριξε το βάρος του υπέρ της εκλογής του νέου αρχηγού από τα μέλη του κόμματος, απορρίπτοντας τη διεύρυνση του εκλεκτορικού σώματος και στους «φίλους», ενώ από την άλλη ζήτησε με επιτακτικό τρόπο να αναδειχθεί ο νέος πρόεδρος του κόμματος το ταχύτερο δυνατόν προκειμένου η ΝΔ «να επιδοθεί στην άσκηση του θεσμικού της ρόλου: Να επικεντρωθεί υπεύθυνα και αποτελεσματικά στις υποχρεώσεις και την αποστολή της ως αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Ως υποστηρικτική στην υποψηφιότητα της Ντ. Μπακογιάννη ερμηνεύτηκε και η επισήμανσή του ότι «ο κόσμος που πάλεψε και παλεύει για τη ΝΔ βλέπει μέσα από τη διαδικασία αυτή (σ.σ. της εκλογής του νέου προέδρου) να αναδεικνύεται όχι μόνο ο νέος πρόεδρος του κόμματος αλλά και ο επόμενος πρωθυπουργός». Επιπλέον, ο απερχόμενος πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να φύγει αλλά θα παραμείνει διεκδικώντας ρόλο εγγυητή της ενότητας του κόμματος. Προχωρώντας μάλιστα σε μια επίδειξη πυγμής στο εσωτερικό της ΝΔ προειδοποίησε ότι «όποιος δε στηρίξει το νέο πρόεδρο του κόμματος θα έχει να κάνει μαζί μου».

Υπέρ της υποψηφιότητας της Ντ. Μπακογιάννη τάχθηκε με γραπτή του δήλωση ο Μ. Εβερτ, εκτιμώντας πως η πρώην υπουργός Εξωτερικών θα δημιουργήσει τις προοπτικές για να επανέλθει η ΝΔ στην εξουσία. «Η δήλωση στήριξης του Μ. Εβερτ είναι για μένα μεγάλη τιμή και μεγάλη ευθύνη», τόνισε η Ντ. Μπακογιάννη μιλώντας χτες το βράδυ στο ΣΕΦ. Τη θλίψη του για την απόφαση του Δ. Αβραμόπουλου, «τις θέσεις του οποίου επανειλημμένα επικρότησα», εξέφρασε ο Π. Ψωμιάδης, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι ο ίδιος «θα μείνει μέχρι το τέλος, γιατί έμαθε να πολεμάει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ