Παρασκευή 6 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ
Εν αναμονή απάντησης

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΙΕΝΝΗ.--

Να συναινέσει στη συμφωνία για εμπλουτισμό του ουρανίου της από Ρωσία - Γαλλία κάλεσε χτες, την Τεχεράνη ο ΓΓ της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, η οποία και εκπόνησε το σχετικό σχέδιο συμφωνίας. Ο Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, μιλώντας στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», υποστήριξε ότι η Τεχεράνη «μέσα από την ανάπτυξη του πυρηνικού της προγράμματος επεδίωξε να αναδειχθεί σε περιφερειακή δύναμη στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής». Και εκτίμησε ότι «οι υπολογισμοί της ιρανικής ηγεσίας, δυστυχώς, αποδείχτηκαν αληθείς: μόνο μέσα από το πυρηνικό πρόγραμμα, οι μεγάλες δυνάμεις έδειξαν προσοχή στο Ιράν».

Ο Μπάρανταϊ, συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι το προσχέδιο συμφωνίας για την προμήθεια πυρηνικού καυσίμου, που έχει εκπονηθεί, αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία - πρόταση για την Τεχεράνη, στην οποία πρέπει να απαντήσει θετικά και «να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην περιοχή και ν' ανοίξει την πόρτα σε μια περίοδο σταθερότητας και ειρήνης». Ο ΓΓ της ΔΕΑΕ αναφέρθηκε και στα πρώτα συμπεράσματα από τις επιθεωρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην, προσφάτως αποκαλυφθείσα, πυρηνική εγκατάσταση στο Κομ, επισημαίνοντας ότι «δεν εντοπίστηκε τίποτε ανησυχητικό».

  • Τα ιρανικά ΜΜΕ επιβεβαίωσαν πληροφορίες από το Πακιστάν, σύμφωνα με τις οποίες οι πακιστανικές αρχές συνέλλαβαν τρεις Ιρανούς Μπαλούχους, κοντά στα σύνορα των δύο χωρών, ως υπόπτους για εμπλοκή στην οργάνωση της πολύνεκρης επίθεσης, πριν από δύο βδομάδες, κατά Φρουρών της Επανάστασης, στην ιρανική επαρχία Σιστάν - Μπαλουχιστάν.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ