Σάββατο 7 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
«902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM»
Αναμνήσεις για τον Β. Ι. Λένιν

Η εκπομπή «Από τη σμίλη στο Γουτεμβέργιο», που θα μεταδοθεί σήμερα στις 12 μ. στον «902 Αριστερά στα FM», θα σταθεί στο μεγάλο παγκόσμιο γεγονός, που συγκλόνισε τον κόσμο. Πέρασαν 92 χρόνια από τότε που στη Ρωσία έγινε το επαναστατικό βήμα στο μέλλον, που σήμανε για την ανθρωπότητα το πέρασμα σε μια άλλη εποχή και που παρόλο το πισωγύρισμα δε μειώνεται η σημασία του αυτή.

Το βιβλίο που θα παρουσιαστεί αναλυτικά είναι η πρόσφατη έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής», «Β. Ι. Λένιν για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση». Πρόκειται για μια συλλογή κειμένων που γράφτηκαν το 1917-18 και έχουν άμεση σχέση με τα καθήκοντα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν αυτά τα κείμενα, γιατί συντάχθηκαν πάνω στη βράση των γεγονότων και έχουν τη δύναμη του πηγαίου.

Στο δισταγμό των εργατοαγροτών μπροστά στην ιδέα ότι αυτοί είναι τώρα η κυρίαρχη τάξη μετά από τόσους αιώνες υποδούλωσης και εκμετάλλευσης, ο Λένιν θα πει τα εξής ενθαρρυντικά λόγια: «Εργάτες και αγρότες, εργαζόμενοι και εκμεταλλευόμενοι! Η γη, οι τράπεζες, οι φάμπρικες, τα εργοστάσια έγιναν ιδιοκτησία όλου του λαού! Αναλάβετε οι ίδιοι την καταγραφή και τον έλεγχο της παραγωγής και της διανομής των προϊόντων - σ' αυτό και μόνο σ' αυτό βρίσκεται ο δρόμος για τη νίκη του σοσιαλισμού, η εγγύηση για τη νίκη ενάντια σε κάθε εκμετάλλευση, σε κάθε ανέχεια και αθλιότητα». Επιμέλεια - παρουσίαση: Αννεκε Ιωαννάτου.

Σε αναμνήσεις για τον Β. Ι. Λένιν θα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική Αδεία», που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης την Κυριακή 11.00 - 01.00 στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM», 92 χρόνια μετά την Οχτωβριανή Επανάσταση.

Η σκέψη του, η πράξη του και η μορφή του είναι άρρηκτα δεμένες με την Οχτωβριανή Επανάσταση που άνοιξε στην ιστορία της ανθρωπότητας την εποχή των νικηφόρων προλεταριακών επαναστάσεων. Η μορφή του, η πράξη του και η σκέψη του, που τον κατέστησαν έναν από τους κλασικούς της κοσμοθεωρίας της εργατικής τάξης, που δίκαια φέρει και το δικό του όνομα - Μαρξισμός - Λενινισμός - είναι όχι απλώς επίκαιρες και ζωντανές, αλλά αναντικατάστατες για το συνειδητό προλεταριάτο, για τους κομμουνιστές και τον αγώνα τους για το κόκκινο αύριο που θα γίνει πραγματικότητα, παρά τις θύελλες που γύρω μας πνέουν, παρά τα ουρλιαχτά των λύκων.

Εξαιρετικός ακροατής, ακούραστος εργάτης του μυαλού και της πράξης, οξυδερκέστατος μελετητής κάθε πτυχής της ζωής και πάνω απ' όλα ένας φλεγόμενος επαναστάτης και άνθρωπος, αυτός ήταν ο Β. Ι. Λένιν και έτσι τον θυμούνται όσοι με κείμενά τους συνέβαλαν στο να σκιαγραφηθεί το πορτρέτο του μεγάλου επαναστάτη.

Ταυτόχρονα, οι αναμνήσεις αυτές συνιστούν και ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και ζωντανό ρεπορτάζ για μια ολόκληρη ιστορική περίοδο του κομμουνιστικού κινήματος, και μάλιστα όχι μόνο των σπουδαίων γεγονότων, αλλά κυρίως της πάλης των κομμουνιστών και ιδιαίτερα του Β. Ι. Λένιν ενάντια σε «μικρές» και «καθημερινές» δυσκολίες, συνήθειες και αγκυλώσεις της σκέψης που όταν αποκτήσουν τη δύναμη «λαϊκής πρόληψης» γίνονται τροχοπέδη.

Μέσα από τις αναμνήσεις των συντρόφων του, ξετυλίγεται η καθημερινή πάλη του Β. Ι. Λένιν τόσο για τα «μεγάλα» ζητήματα, όσο και για τα «μικρά» και έτσι ίσως η καλύτερη περιγραφή του ανήκει στον Μαξίμ Γκόρκι: «Ο Βλαντίμιρ Ιλιτς ήταν ένας άνθρωπος που δεν άφηνε τους ανθρώπους να ζουν όπως έχουν συνηθίσει, και ήξερε να το κάνει αυτό όσο κανένας άλλος προηγούμενα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ