Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Οι διευθυντές δε δέχτηκαν να γίνουν καταδότες
  • Απάντησαν αρνητικά στην απαίτηση της Αστυνομίας να καταθέσουν, για να ασκηθούν διώξεις σε μαθητές των σχολείων που είναι σε κατάληψη
  • Στο πλευρό των μαθητών, γονείς, εκπαιδευτικοί και δημοτικοί σύμβουλοι

Συντονισμένη απάντηση, κόντρα στην προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα των μαθητών του Λυκείου Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης που παλεύουν για αξιοπρεπείς συνθήκες μόρφωσης, έδωσαν χθες καθηγητές, γονείς, μαθητές και αιρετοί της Αυτοδιοίκησης. Οι διευθυντές του Γυμνασίου και του Λυκείου Καλοχωρίου κλήθηκαν προχθές από την Αστυνομία να καταθέσουν, προκειμένου να προχωρήσουν διώξεις εναντίον μαθητών, για την κατάληψη στο σχολικό κτίριο. Επέλεξαν, όμως, το δρόμο της αντίστασης, κόντρα στο ρόλο καταδότη που τους ζητούν να αναλάβουν και αρνήθηκαν να καταδώσουν τους μαθητές τους. Χθες μαθητές από το Γυμνάσιο και το Λύκειο, που συστεγάζονται, μαζί με γονείς, εκπαιδευτικούς, δημοτικούς συμβούλους, πραγματοποίησαν μαχητική πορεία στο Καλοχώρι, καταγγέλλοντας την επιχείρηση ποινικοποίησης του αγώνα και απαίτησαν εδώ και τώρα να δοθεί λύση στο πρόβλημα στέγασης του Λυκείου.

Σημειώνουμε ότι από πέρσι είναι έτοιμο το καινούριο σχολικό κτίριο που θα στέγαζε το Λύκειο Καλοχωρίου και θα απελευθέρωνε τα δύο σχολεία (Γυμνάσιο - Λύκειο) από την ασφυξία που δημιουργεί η συστέγασή τους. Το καινούριο κτίριο, όμως, δεν μπορούσε να λειτουργήσει γιατί δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτή η αδιαφορία της ΔΕΗ κράτησε καιρό. Οι μαθητές προχώρησαν σε κατάληψη του Σχολείου τους διεκδικώντας την αξιοποίηση του νέου κτιρίου.

Οι εισαγγελείς, όμως, δεν παρέμβηκαν για να εγκαλέσουν τους υπεύθυνους για την καθυστέρηση της λειτουργίας του νέου κτιρίου, όπως δεν παρεμβαίνουν όταν υπάρχουν ελλείψεις εκπαιδευτικών και χάνονται διδακτικές ώρες, όταν απειλείται η υγεία των μαθητών από κτίρια - ερείπια... Παρεμβαίνουν, όμως, και δίνουν εντολές σε αστυνομικούς, όταν οι μαθητές παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους!

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών

Να σταματήσουν οι δικαστικές - αστυνομικές παρεμβάσεις στα σχολεία και η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, απαιτεί το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης. Με ανακοίνωσή του σημειώνει: «Στην Ελλάδα της Εθνικής Αντίστασης όπου οι καταδότες πρόδιναν αγωνιστές φορώντας κουκούλες, θέλουν να κάνουν θεσμό, και μάλιστα στο σχολείο, οι καθηγητές να καταδίδουν τους μαθητές τους που διεκδικούν το δίκιο τους».

«Ζητούμενο είναι οι νέοι να έχουν ψηλά το κεφάλι και να διεκδικούν το δίκιο τους. Ζητούμενο είναι να στέκονται δίπλα τους σ' αυτούς τους αγώνες οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, όλοι οι εργαζόμενοι.

Ομως, ακριβώς αυτό φοβούνται. Μήπως η νέα γενιά δεν ακολουθήσει το μονοπάτι του συμβιβασμού και της υποταγής, μήπως δεν ακολουθήσουν το πρότυπο του νέου που αποδέχεται τη μοίρα του.

Το σχολείο που δημιουργούν είναι το σχολείο της προετοιμασίας των αυριανών εργαζομένων για τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις δε θέλουν εργαζόμενους που έχουν ήδη μάθει να αγωνίζονται, αλλά ανθρώπους με σκυμμένο κεφάλι», επισημαίνει το ΠΑΜΕ που χαιρετίζει τη στάση των διευθυντών που αρνήθηκαν να καταδώσουν τα παιδιά των σχολείων τους, τους μαθητές που αγωνίζονται και τους γονείς και δημοτικούς συμβούλους που βρέθηκαν στο πλάι τους.

Το ΠΑΜΕ καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει κάθε διαδικασία δίωξης ή αστυνομικής παρέμβασης, να σταματήσει την τρομοκρατία των μαθητών και να δώσει λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματα της εκπαίδευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ