Σάββατο 14 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Από το μακρινό χτες στο κόκκινο αύριο

Στην Κομμουνιστική Διεθνή θα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Από τη σμίλη στο Γουτεμβέργιο», που θα μεταδοθεί σήμερα στις 12.00 από τον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ στα FM» και επιμελείται και παρουσιάζει η Αννεκε Ιωαννάτου. Την αφορμή αποτελεί το θαυμάσιο λεύκωμα από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» με τίτλο Η Κομμουνιστική Διεθνής 1919-1943. Το υλικό της έκδοσης χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες: Προλεταριακός Διεθνισμός - Αρχή συγκρότησης του κομμουνιστικού κινήματος. Η διεθνής επίδραση της Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Τα Συνέδρια της Κομμουνιστικής Διεθνούς και άλλοι σημαντικοί σταθμοί του επαναστατικού κινήματος. Η ανάγκη σύγχρονης έκφρασης ιδεολογικής και στρατηγικής ενότητας του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.

Μέσα από ένα πολύ αξιόλογο ιστορικό φωτογραφικό υλικό, ντοκουμέντα και σύντομα πολύ κατατοπιστικά κείμενα, ο αναγνώστης ενημερώνεται για τα ιστορικά στάδια, που προηγήθηκαν (Α' και Β' Διεθνής) της Τρίτης Διεθνούς, καθώς και για ποιο λόγο και κάτω από ποιες συνθήκες αυτοδιαλύθηκε, το 1943. Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το Σεπτέμβρη του 1947, ιδρύθηκε το Γραφείο Πληροφοριών (Κομινφόρμ), όπου εκπροσωπούνταν τα εργατικά κόμματα των Βουλγαρίας, Ουγγαρίας, Ιταλίας, Πολωνίας, Ρουμανίας, ΕΣΣΔ, Τσεχοσλοβακίας, Γαλλίας και Γιουγκοσλαβίας.

«Ποιητική Αδεία»

Στις απαρχές του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος θα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική Αδεία», που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης την Κυριακή 11.00 - 01.00 στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM».

Το ημερολόγιο έδειχνε 17-23 Νοεμβρίου 1918, όταν στον Πειραιά γεννιόταν ο νους, η τιμή και η συνείδηση της εργατικής τάξης στην Ελλάδα, το ΚΚΕ.

Το καθοριστικής σημασίας ποιοτικό αυτό άλμα του ελληνικού εργατικού κινήματος, το οποίο επιταχύνθηκε από την Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, έχει τις ρίζες του στους αγώνες και στις απόψεις που αναπτύχθηκαν στην ελληνική πολιτική ζωή αρκετές δεκαετίες πριν.

Η συνείδηση του ελληνικού προλεταριάτου μέχρι τη συνένωσή της με την επιστημονική επαναστατική κοσμοθεωρία της εργατικής τάξης, το Μαρξισμό - Λενινισμό, μέχρι την ίδρυση του ΚΚΕ, διαμορφωνόταν μέρα με τη μέρα σε πολύμορφους κοινωνικούς αγώνες, στην πόλη και το χωριό, η ανάγκη που γινόταν ιστορία πάλευε καθημερινά στις φάμπρικες και τα λασπωμένα χωράφια ενάντια στην κτηνώδη κυριαρχία των εκμεταλλευτών και των πολιτικών τους εκπροσώπων. Ταυτόχρονα, η ίδια η κατάσταση της εργατικής τάξης προσέλκυε στο πλευρό της μια σειρά λαμπρές προσωπικότητες, που, ξεπερνώντας τη μιζέρια της εποχής τους, έστρεφαν το βλέμμα προς το αύριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ