Κυριακή 22 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΗΛΕΙΑΣ - ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ
Σε δεινή θέση οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι

Εχουν περάσει δύο χρόνια και τρεις μήνες μετά τις καταστροφικές και φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία. Στα, ήδη, μεγάλα βάσανα των λαϊκών στρωμάτων από τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική, προστέθηκαν και αυτά που δημιούργησαν οι πυρκαγιές. Τα συντριπτικά χτυπήματα στην προκειμένη περίπτωση δέχτηκαν οι μικρομεσαίοι. Την αποκλειστική ευθύνη για τα προβλήματα που βιώνουν την έχουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που με τις πολιτικές που εφάρμοσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια εγκατέλειψαν το λαό και τα δάση στη μοίρα τους, αφού υποτάσσουν τα πάντα στο βωμό του κέρδους.

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες του 2007 και οι υποσχέσεις για αποζημίωση για τα κατεστραμμένα σπίτια, το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, όπως και το απολεσθέν εισόδημα δεν έγιναν ποτέ πραγματικότητα. Η θέση της μικρομεσαίας αγροτιάς στις περιοχές αυτές επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο από τις συνέπειες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Μάλιστα, σε μεγάλο τμήμα μικρομεσαίων αγροτών που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή που είχαν ζημιές κάτω από 30% δε δόθηκε καμία αποζημίωση. Σε αυτούς που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, τα ποσά που απέδωσε ο ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις φτάνουν στο 30% της πραγματικής ζημιάς. Από αυτά, δε, έχει δοθεί, στην καλύτερη περίπτωση, το 50-60 % στους δικαιούχους. Σε ό,τι αφορά στις καλλιέργειες - ό,τι απέμεινε από τις πυρκαγιές - το βασικό προϊόν που είναι το ελαιόλαδο (από τα 9.000.000 ελαιόδεντρα κάηκαν τα 4.150.000) πωλείται στους μεγαλεμπόρους στην εξευτελιστική τιμή των 2,5 ευρώ το κιλό, όταν στα καταστήματα κυμαίνεται γύρω στα 5 ευρώ.


ICON

Σε ακόμη πιο δεινή θέση βρίσκονται οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι. Η δυνατότητα βόσκησης των ζώων, μετά τις πυρκαγιές, έχει περιοριστεί σημαντικά (το 80% των βοσκοτόπων κάηκε μαζί με 22.000 γιδοπρόβατα), ώστε να μπορέσουν τα δάση να αναγεννηθούν. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος συντήρησης του κοπαδιού έχει αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς αναγκάζονται να αγοράζουν πολλαπλάσιες ποσότητες ζωοτροφών. Η αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου, ενώ θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εδώ κι ένα χρόνο τουλάχιστον, βρίσκεται μόλις στο 40%. Σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές που δίνονται για το γάλα, τόσο το πρόβειο, όσο και το αγελαδινό, οι κτηνοτρόφοι που διαθέτουν από 40 - 70 πρόβατα αναγκάζονται να τα εγκαταλείψουν και να τα πουλούν κοψοχρονιά στους μεγαλοκτηνοτρόφους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Οινόη από τους 22 μικρομεσαίους κτηνοτρόφους που ήταν το 2007, σήμερα, στο χωριό έχουν απομείνει μόνον 7. Ανάλογη είναι η κατάσταση για τους μικρομεσαίους αγελαδοτρόφους που από 350, το 2007, έχουν μείνει 120.

Οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, για να μην εξοβελιστούν και να μπορέσουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια στον τόπο τους, μεταξύ άλλων, διεκδικούν:

-- Να καλυφθεί 100% με δωρεάν κρατική επιχορήγηση η ανακατασκευή όλων των κατοικιών, αποθηκών, στάβλων, ανεξαρτήτως χρήσης πριν τις φωτιές, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.


Associated Press

-- Να διαγραφούν τα χρέη των πυρόπληκτων αγροτών και κτηνοτρόφων και να χορηγηθούν νέα δάνεια με 5ετή άτοκη περίοδο χάριτος για να ξεκινήσουν όλες οι απαραίτητες εργασίες για να ανασυστήσουν τα νοικοκυριά.

-- Για όλους όσοι έπαθαν καταστροφές από τις πυρκαγιές, 100% αποζημίωση για το κατεστραμμένο κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, υποδομές, εγκαταστάσεις).

-- Αναπλήρωση του εισοδήματος στο 100% των πληγέντων αγροτών και κτηνοτρόφων.


Νίκος ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ