Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
Τηλεόραση
«Τροχοπέδη» στις άδειες από το υπουργείο Τύπου

Να εκδοθούν άμεσα οι άδειες που έχουν μοριοδοτηθεί ζητά η  ΕΙΙΡΑ 

Το θέμα των ραδιοφωνικών αδειών του Λεκανοπεδίου βρίσκεται ακόμη εν εξελίξει, αφού ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας ζητά από το ΕΣΡ να επανεξετάσει τη γνωμοδότησή του και να υιοθετήσει όλες τις παρατηρήσεις του ελέγχου νομιμότητας. Την ίδια στιγμή η ΕΙΙΡΑ (Ενωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών Αθήνας) ζητά να δοθούν οι άδειες σύμφωνα με τη μοριοδότηση του ΕΣΡ. Ο υπουργός Τύπου ήταν κατηγορηματικός στην προχτεσινή συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας ότι το ΕΣΡ δεν πρέπει να εμμείνει στη γνωμοδότησή του και πως εάν συμβεί αυτό, τότε ο υπουργός δε θα εκδώσει τις άδειες και θα προχωρήσει σε επαναπροκήρυξη. Για το θέμα αυτό, χτες, ο πρόεδρος του ΕΣΡ Βασίλης Λαμπρίδης είχε συνάντηση με τον υπουργό Τύπου Δημήτρη Ρέππα.

Το κρίσιμο θέμα, πάντως, που έχει προκύψει σχετικά με την αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών του Λεκανοπεδίου δεν περιλαμβάνεται στα θέματα της ημερήσιας διάταξης της σημερινής συνεδρίασης του ΕΣΡ. Δεν αποκλείεται όμως στο οριακό σημείο που έχει φθάσει η κατάσταση, με τις πιέσεις που δέχεται το ΕΣΡ από τον υπουργό Τύπου, ο οποίος πετά το «μπαλάκι» της αδειοδότησης ή μη στο ΕΣΡ, το θέμα να τεθεί εκτός ημερησίας διατάξεως.

Στο θέμα των αδειών παρεμβαίνει με επιστολή της προς τον υπουργό Τύπου και προς το ΕΣΡ και η ΕΙΙΡΑ, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι οι επιχειρήσεις τους και οι εταιρίες, με επενδύσεις σημαντικών κεφαλαίων και με εκατοντάδες υπαλλήλους, ευρίσκονται όμηροι μιας «πρωτοφανούς αντιδικίας του υπουργείου Τύπου και του ΕΣΡ επί δευτερευόντων θεμάτων που αφορούν τη μοριοδότηση ελαχιστάτων ραδιοφωνικών σταθμών». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι σταθμοί που έχουν υποβάλει κανονικά τους φακέλους τους και έχει γίνει ο σχετικός έλεγχος και έχουν ήδη μοριοδοτηθεί να «ευρίσκονται για μία ακόμη φορά επί ξύλου κρεμάμενοι, λειτουργώντας σε καθεστώς ημιπαρανομίας, χωρίς δική τους ευθύνη». Η ΕΙΙΡΑ απευθύνει «ύστατη έκκληση» προς τον υπουργό Τύπου και το ΕΣΡ λέγοντας ότι εκτός από την «ψυχρή εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας», θα πρέπει να «επιδείξουν μεταξύ τους καλή διάθεση και σεβασμό», προκειμένου να εκδοθούν «άμεσα οι άδειες στους ραδιοφωνικούς σταθμούς οι οποίοι έχουν μοριοδοτηθεί και έχει ελεγχθεί η νομιμότητα της διαδικασίας». Σε περίπτωση που οι δυο πλευρές «αποδειχθούν κατώτεροι των περιστάσεων», η ΕΙΙΡΑ θεωρεί ότι η μόνη λύση είναι η επαναπροκήρυξη των συχνοτήτων. Στην περίπτωση αυτή ζητά από τον υπουργό η διαδικασία αδειοδότησης να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Φλεβάρη 2001.

Το ΕΣΡ εν τω μεταξύ προχωρά στη διαδικασία της σύμφωνης γνώμης των αιτήσεων των ραδιοφωνικών σταθμών του Νομού Θεσσαλονίκης. Η αρμόδια επιτροπή του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, μετά και από τις συναντήσεις που είχε στη Θεσσαλονίκη με τους εκπροσώπους των ραδιοφωνικών σταθμών που έχουν υποβάλει αίτηση για άδεια, έχει ολοκληρώσει το έργο της και σήμερα η μοριοδότηση θα τεθεί προς συζήτηση στην ολομέλεια του ΕΣΡ. Αιτήσεις για άδεια έχουν υποβάλει 61 ραδιοφωνικοί σταθμοί, ενώ άδειες σύμφωνα με την προκήρυξη των συχνοτήτων θα χορηγηθούν σε 27 ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Το ΕΣΡ δεν αποκλείεται σήμερα να διατυπώσει και τη σύμφωνη γνώμη του για τη χορήγηση αδειών λειτουργίας των ραδιοσταθμών Θεσσαλονίκης.

Ημέρα, όμως, λήψεως αποφάσεων για παραβιάσεις που έχουν γίνει από τους τηλεοπτικούς σταθμούς είναι η σημερινή. Το ΕΣΡ αναμένεται να πάρει απόφαση για την επιβολή ή όχι κυρώσεων για τη μετάδοση μέσα από δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών ALPHA, MEGA, ANTENNA, STAR ρεπορτάζ που αφορούσαν ανήλικο κοριτσάκι. Επίσης απόφαση θα ληφθεί για επιβολή ή όχι κυρώσεων σχετικά με την παρουσίαση σκηνών φρίκης σε ρεπορτάζ δελτίων ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών STAR και ALTER. Για μία ακόμη φορά η συγκεκαλυμμένη διαφήμιση βρίσκεται στο επίκεντρο του ΕΣΡ. Αναμένεται η λήψη απόφασης για επιβολή κυρώσεων που αφορούν συγκεκαλυμμένη διαφήμιση αυτοκινήτων, περιοδικού και εστιατορίων, που έγινε μέσα από εκπομπές των τηλεοπτικών σταθμών ANTENNA, STAR και MEGA.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ