Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΝΤΕ ΚΟΥΒΑΝΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
Αμεσο αίτημα η απελευθέρωσή τους

Περιοδεία σε επτά χώρες της Δυτικής Ευρώπης (Βέλγιο, Σουηδία, Γαλλία, Ολλανδία, Δανία, Φιλανδία, Νορβηγία) πραγματοποίησαν από τις 21 Οκτώβρη οι Αντριάνα Πέρες και Ολγα Σαλανουέβα, σύζυγοι των Χεράρδο και Ρενέ, δύο εκ των πέντε Κουβανών πατριωτών που βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ. Εντεκα χρόνια τώρα παραμένουν φυλακισμένοι, επειδή ξεσκέπασαν τα επιθετικά σχέδια που ετοίμαζαν αντικουβανικές ομάδες του Μαϊάμι κατά της Κούβας.

Ο κύριος στόχος της περιοδείας τους ήταν να ενημερώσουν τους φίλους της Κούβας και το κίνημα αλληλεγγύης για τις εξελίξεις της υπόθεσης των «5», αλλά και να δώσουν έμφαση στην ανάγκη συνέχισης του αγώνα για την αποφυλάκισή τους.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, απένειμε συμβολικά το βραβείο «Σιμόν Μπολιβάρ» στους πέντε Κουβανούς αγωνιστές. Σε μια ειδική τελετή στο Δημοτικό Θέατρο του Καράκας, ο Τσάβες παρέδωσε το τιμητικό βραβείο στους συγγενείς των «5» και κάλεσε τον Αμερικανό ομόλογό του Μπάρακ Ομπάμα να τους απελευθερώσει άμεσα, καθώς «δεν υπάρχει καμία απολύτως απόδειξη που να δικαιολογεί τις κατηγορίες για κατασκοπία εναντίον τους».

  • Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες, με συνδιοργανωτή την Πρεσβεία της Κούβας, η 2η Συνάντηση των Κουβανών πολιτών, που διαμένουν σε όλη την Ελλάδα και έχουν ιδρύσει το Σύνδεσμο «Πατρίδα Κούβα». Οι δεκάδες συμμετέχοντες με τις οικογένειες και τα παιδιά τους επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά τη θέλησή τους να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στο βάρβαρο αποκλεισμό που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ. Εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στο δίκαιο αγώνα για την άμεση απελευθέρωση των 5 Κουβανών πατριωτών φυλακισμένων στις ΗΠΑ. Υπογράμμισαν επίσης την προσπάθεια που θα καταβάλουν για την προβολή του πολιτισμού της Κούβας και της αγωνιστικής ιστορίας της. Στη ζεστή συνάντηση συμμετείχε ο Ουλίσες Αράνς, υποδιευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας για θέματα Κουβανών υπηκόων που ζουν στο εξωτερικό, επίσης ο πρέσβης της Κούβας Ερμες Ερέρα Ερνάντες, ο πρόεδρος του Ελληνικουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης, Νίκος Καρανδρέας, καθώς και εκπρόσωποι της κίνησης στη χώρα μας «Hasta la victoria Siempre».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ