Πέμπτη 19 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
Μονοπωλούν αλυσίδες και όμιλοι

Ερευνα της ICAP για τον κλάδο

Η μονοπώληση της αγοράς ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών οικιακών συσκευών από λίγες αλυσίδες και ακόμα λιγότερους ομίλους με τάση αύξησης της συγκέντρωσης μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων, καθώς και ο υψηλός βαθμός «κορεσμού» στην κατηγορία των λεγόμενων λευκών συσκευών σε σχέση με τις «μαύρες» συσκευές είναι από τις χαρακτηριστικότερες διαπιστώσεις της έρευνας της ICAP σχετικά με τον κλάδο.

Ειδικότερα, καταγράφεται συγκέντρωση των μεριδίων της αγοράς με τις μεγαλύτερες αλυσίδες και τους μεγαλύτερους αγοραστικούς ομίλους να εξελίσσονται σε «κυρίαρχους» της λιανικής. Αξιοσημείωτο είναι, ακόμη, ότι παρατηρείται η τάση για προσχώρηση σε αγοραστικούς ομίλους ακόμη και επιχειρήσεις που στο παρελθόν αποτελούσαν ανεξάρτητες αλυσίδες. Καταλυτικό ρόλο, αναφέρεται, έπαιξε η είσοδος πολυεθνικών στην εγχώρια αγορά, η οποία, όπως σημειώνεται, «έχει αλλάξει το εγχώριο λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών οικιακών συσκευών», επιχειρήσεων που είτε μπήκαν στην αγορά ιδρύοντας καταστήματα με το δικό τους εμπορικό σήμα είτε εξαγοράζοντας εγχώριες επιχειρήσεις. «Η εν γένει επιθετική πολιτική των παραπάνω επιχειρήσεων, η οποία εκδηλώθηκε και με τη μορφή συγχωνεύσεων και εξαγορών από πλευράς "στρατηγικών παικτών", συντέλεσε στην περαιτέρω συρρίκνωση του αριθμού των υφιστάμενων αλυσίδων και στην αύξηση του βαθμού συγκέντρωσης όσον αφορά στα μερίδια αγοράς», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Η εγχώρια αγορά του κλάδου εμφάνισε μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 5,9% το 1997-2008, ωστόσο μόνο 0,5% το 2008 σε σχέση με το 2007.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ