Κυριακή 22 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΝΕΟΛΑΙΑ
Στόχος να αλλάξουν τρόπο και αξίες ζωής

Δύο δεκαετίες προσφοράς και δωρεάν υπηρεσιών στους χρήστες ουσιών και τις οικογένειές τους μετράει το θεραπευτικό πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ». Και όπως σε όλα τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, η συμμετοχή σε αυτό είναι δωρεάν και άμεση, χωρίς λίστες αναμονής. Η θεραπεία είναι «στεγνή», δηλαδή δεν περιλαμβάνει χορήγηση υποκαταστάτων (μεθαδόνη, βουπρενορφίνη) ή φαρμάκων και έχει στόχο την πλήρη και οριστική αποχή από τις ουσίες και την παραβατικότητα, καθώς και την επανένταξη του ατόμου στην κοινωνία (τηλέφωνο «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ» 210-3300779, 3300751).

Ο «Ρ» επισκέφθηκε την Εναλλακτική Κοινότητα «Παρέμβαση», στην οποία παραπέμπονται τα εξαρτημένα άτομα μετά τη σύντομη προετοιμασία τους στο Συμβουλευτικό Κέντρο. Είναι κοινότητα διαμονής και αποτελεί μια από τις φάσεις του προγράμματος. Η παραμονή στην Κοινότητα είναι εθελοντική και διαρκεί το ανώτερο 12 μήνες. Στόχος είναι να αναζητηθούν τα αίτια της χρήσης και συγχρόνως να αλλάξει ο τρόπος ζωής και συμπεριφοράς των εξαρτημένων ατόμων και να επαναπροσδιορίσουν τις αξίες και τη στάση ζωής τους. Οπως εξηγεί ο υπεύθυνος της μονάδας, Παρασκευάς Σάββας, κάτι τέτοιο γίνεται και με την ένταξη των ατόμων σε ομάδες δουλειάς όπου από τη μια υπηρετούνται οι ανάγκες λειτουργίας της Κοινότητας και από την άλλη μαθαίνουν να οργανώνονται, να συνδιαλέγονται, να αναλαμβάνουν σταδιακά ευθύνες και πρωτοβουλίες, ενώ ενισχύεται η επανασύνδεσή τους με την εκπαιδευτική διαδικασία, ώστε να ολοκληρώσουν το σχολείο. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Κοινότητας είναι ότι παράλληλα με το θεραπευτικό της έργο, προσπαθεί να κινήσει στα θεραπευόμενα μέλη το ενδιαφέρον για προβλήματα που υπάρχουν γύρω μας και να τα ενθαρρύνει να δραστηριοποιηθούν μέσα από την οργάνωση οικολογικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Η αποτελεσματικότητα όλων των παραπάνω έρχεται να αποτυπωθεί στην έρευνα του προγράμματος, σύμφωνα με την οποία οι 7 στους 10 χρήστες ουσιών που έχουν συμμετάσχει ένα χρόνο στην Εναλλακτική Θεραπευτική Κοινότητα «Παρέμβαση», πέντε χρόνια μετά συνεχίζουν να απέχουν από τη χρήση οποιασδήποτε παράνομης ουσίας και από παραβατικές δραστηριότητες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ