Σάββατο 21 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Πολλαπλασιάζονται τα ταξικά φίλτρα στο «εξεταστικό»

Παραδόθηκε, χτες, το τελικό πόρισμα στην υπουργό Παιδείας. Θα προχωρήσουμε με βάση τις κυβερνητικές επιλογές, δήλωσε η υπουργός

Καμιά απαλλαγή από το οικονομικό βάρος της παραπαιδείας, από το άγχος των μαθητών και από την εξασφάλιση της επαγγελματικής προοπτικής δεν υπόσχεται η πρόταση του ΣΠΔΕ

Eurokinissi

Καμιά απαλλαγή από το οικονομικό βάρος της παραπαιδείας, από το άγχος των μαθητών και από την εξασφάλιση της επαγγελματικής προοπτικής δεν υπόσχεται η πρόταση του ΣΠΔΕ
Οι εξετάσεις φεύγουν, ζήτω οι εξετάσεις! Κάπως έτσι μπορεί να περιγραφούν οι προτάσεις του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΠΔΕ) για το εξεταστικό, οι οποίες περιλαμβάνονται στο συνολικό του πόρισμα για την αναμόρφωση του σχολείου. Θυμίζουμε ότι βασικά στοιχεία των προτάσεων του πορίσματος είναι η πλήρης ταξική διαφοροποίηση της εκπαίδευσης από σχολείο σε σχολείο και από μαθητή σε μαθητή, καθώς και η διαμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων των σχολείων με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ για κατάρτιση και χρηστικές δεξιότητες, σε βάρος της στέρεης ολοκληρωμένης γνώσης. Ο «Ριζοσπάστης», εξάλλου, είχε αποκαλύψει αναλυτικά αυτές τις πλευρές του πορίσματος (στα φύλλα της 18/11/09 και 20/11/09).

Το πόρισμα παραδόθηκε χτες στην υπουργό Παιδείας, η οποία δήλωσε ότι αυτό αποτελεί «πλαίσιο πολιτικής, δηλαδή συμφωνία σε βασικές αρχές», ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα θέσει το χρονοδιάγραμμα των όποιων νομοθετικών μέτρων «με βάση τις επιλογές και προτεραιότητές της». Η υπουργός απέφυγε να απαντήσει αν θα υπάρξει αλλαγή του εξεταστικού στην παρούσα κυβερνητική θητεία και με τις δηλώσεις της, ουσιαστικά, έδωσε μήνυμα ότι αυτό που θα εφαρμοστεί θα είναι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Φυσικά, εφόσον το πόρισμα είναι πλήρως ταυτισμένο με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, όπως και η πολιτική του ΠΑΣΟΚ, δεν έρχονται σε αντίθεση ως προς τις βασικές τους κατευθύνσεις, αλλά διαφέρουν σε τεχνικές λεπτομέρειες.

«Υπήρξε γενικότερη συμφωνία ως προς την ανάγκη αποδέσμευσης του λυκείου από τις εισαγωγικές εξετάσεις για τα πανεπιστήμια», λέει εισαγωγικά το κοινώς συμφωνημένο πόρισμα, για να έρθει στη συνέχεια να συμπληρώσει: «Για την εισαγωγή σε ΑΕΙ διεξάγονται εξετάσεις μετά την ολοκλήρωση του λυκείου (...) Η διεξαγωγή των εξετάσεων (...) προτείνεται να αναληφθεί από ειδικό κρατικό φορέα (...) που (...) θα διεξάγει τις εξετάσεις περισσότερες φορές το χρόνο». Ακόμα, το πόρισμα προσθέτει: «Κρίνεται σκόπιμο να συνυπολογίζεται για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια - σε ποσοστό που θα προσδιοριστεί - η επίδοση των μαθητών στις τρεις τάξεις του λυκείου»! Ποια αποδέσμευση, λοιπόν, του λυκείου από τις εξετάσεις μάς τσαμπουνάνε;

Επιπλέον, η κοινή πρόταση κάνει λόγο για προσδιορισμό της ύλης των εξετάσεων από τα ΑΕΙ, συμμετοχή τους στο φορέα που θα διεξάγει τις εξετάσεις και στον προσδιορισμό των συντελεστών βαρύτητας των μαθημάτων. Παράλληλα, προβλέπει τη δυνατότητα να δίνουν οι υποψήφιοι εξετάσεις περισσότερες από μια φορές το χρόνο, μπορώντας να κατοχυρώνουν τις ενδεχόμενες υψηλές βαθμολογίες τους.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ

Εχει σημασία, μετά και τις δηλώσεις της υπουργού, ότι ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, του κυβερνώντος κόμματος δηλαδή, στο Συμβούλιο (αρχικά ήταν ο σημερινός υφυπουργός Παιδείας, Ι. Πανάρετος, και στη συνέχεια ο Β. Κουλαϊδής), πρότεινε πρόσβαση σε Σχολή κι όχι σε Τμήμα, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορεί να διαμορφώνει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα σπουδών, και κατ' επέκταση πτυχίο, διαλέγοντας μαθήματα από διάφορα τμήματα, όπως ψωνίζει κανείς από το σούπερ μάρκετ. Συγκεκριμένα, πρότεινε:

«1. Οι εξετάσεις για το εθνικό απολυτήριο διεξάγονται κεντρικά και με διαδικασίες αντίστοιχες των σημερινών ώστε να διασφαλίζεται το αδιάβλητο.

2. Τα θέματα επιλέγονται από σχετική τράπεζα στην οποία περιλαμβάνεται μεγάλη πληθώρα θεμάτων σταθμισμένης δυσκολίας.

3. Τα ιδρύματα ορίζουν τα μαθήματα και τους συντελεστές βαρύτητας που λαμβάνονται υπόψη για την εισαγωγή φοιτητών στις Σχολές τους.

4. Με βάση τις επιλογές τους οι μαθητές μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για εισαγωγή σε όσες Σχολές επιθυμούν».

Τα παραπάνω σημαίνουν σε απλά ελληνικά: Οι εξετάσεις παραμένουν. Το τεράστιο κόστος των φροντιστηρίων δεν προκύπτει από πουθενά ότι θα αμβλυνθεί. Τα ΑΕΙ θα έχουν στα χέρια τους τη στρόφιγγα της εισαγωγής, την επιλογή του πόσους και ποιους θα πάρουν κι αυτό συνδέεται με το χαρακτήρα που επιφυλάσσει το ΠΑΣΟΚ για τα ίδια τα ΑΕΙ, που στο όνομα της «αυτοτέλειας» θα διαλέγουν τους φοιτητές - πελάτες τους. Και το κυριότερο: Ο μεγάλος βραχνάς των γονιών και των νέων που σχετίζεται με το σύστημα πρόσβασης, το πού σπουδάζει κανείς και το τι πτυχίο παίρνει, το ζήτημα της εργασιακής προοπτικής δηλαδή, γίνεται ατομική ευθύνη του κάθε φοιτητή. Στους φοιτητές πέφτει το βάρος των επιλογών τους, με βάση τις οποίες θα διαμορφώσουν τα πτυχία τους μέσα από τα μαθήματα που εκείνοι θα κρίνουν («πιο ώριμη επιλογή» λέει ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, αλλά με τι επιστημονικό κριτήριο μπορεί, άραγε, να κρίνει ένας πρωτοετής ή και δευτεροετής φοιτητής και να επιλέξει μαθήματα από μια γκάμα πέντε - έξι επιστημών;). Με βάση, δηλαδή, τις δικές τους επιλογές θα κρίνεται το δικαίωμά τους στη δουλειά από τον εκάστοτε εργοδότη.

Συνεχίζουν τα παραπλανητικά περί «ελεύθερης πρόσβασης»

Στο πόρισμα του ΣΠΔΕ συνεχίζεται το εμπόριο ελπίδας γύρω από το σλόγκαν της «ελεύθερης πρόσβασης», λέγοντας ότι αν και δεν υπάρχει σήμερα τέτοια δυνατότητα «επιθυμητός στόχος είναι μια διαδικασία άμεσης πρόσβασης στα πανεπιστήμια με διάφορους πρόσφορους τρόπους».

«Ελεύθερη πρόσβαση» βαφτίζει και ο ΛΑ.Ο.Σ. την πρότασή του, που συνίσταται στο να χτυπούν οι απόφοιτοι την πόρτα των ΑΕΙ που θέλουν, με διαβατήριο το βαθμό του «Εθνικού Απολυτηρίου», και τα ΑΕΙ να επιλέγουν πόσους και ποιους θα πάρουν! Ενώ προσθέτει ότι «κοψίματα» φοιτητών από τις σπουδές μπορούν να γίνονται και στα πρώτα έτη.

Θυμίζουμε ότι στο θέμα της «ελεύθερης πρόσβασης» ...τζογάρει και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που προτείνει ελεύθερη πρόσβαση μόνο στο πρώτο - προπαρασκευαστικό - έτος των ΑΕΙ και «κόψιμο» της μεγάλης μάζας στο τέλος του 1ου έτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ