Τρίτη 24 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
50ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αχρωμο και άοσμο παρά τις προσπάθειες

«Η μέρα που ο Θεός έφυγε ταξίδι», βραβείο ερμηνείας στην Ρουθ Νιρέρε
«Η μέρα που ο Θεός έφυγε ταξίδι», βραβείο ερμηνείας στην Ρουθ Νιρέρε
Τα κεράκια του φετινού 50ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ήταν άχρωμα και άοσμα. Η τελετή λήξης του, την Κυριακή, «λαμπρή» κατά τους διοργανωτές μετριότατη για τους περισσότερους, έγινε στο «Ολύμπιον». Η εικόνα της γιορτής μετατράπηκε σε μια πασαρέλα των αρμοδίων, με προσωπικές κάμερες που κατέγραφαν κάθε τους κίνηση, από το υλικό των οποίων δημιουργήθηκε ένα ανούσιο φιλμάκι που παρουσιάστηκε στην τελετή λήξης. Ιδιαίτερα αμήχανος και ο ταλαντούχος κατά τ' άλλα ηθοποιός Χρήστος Λούλης, παρουσιαστής της βραδιάς.

Η απονομή των βραβείων του Φεστιβάλ ξεκίνησε με το βραβείο της Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ), η οποία όπως είπε ο πρόεδρός της Ανδρέας Τύρος «διαπιστώνει ότι, μετά από τρεις φορές, παλαιότερα, τέταρτη φέτος, δεν υπάρχουν οι αντικειμενικές συνθήκες για την απονομή βραβείου στην καλύτερη ελληνική ταινία του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Η γιορτή για τα 50 χρόνια του, δεν είναι, δυστυχώς, γιορτή και για το ελληνικό σινεμά. Αποκαθιστώντας μια φετινή παράλειψη, τιμούμε ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του θεσμού, απονέμοντας συμβολικά το βραβείο μας στον εξώστη Β'».

Το βραβείο καλύτερης ταινίας («Χρυσός Αλέξανδρος») απένειμε ο Γερμανός σκηνοθέτης Βέρνερ Χέρτσοκ στην ισραηλο-γερμανική παραγωγή «Σταυροδρόμια ζωής», (ταινία που συμμετείχε στο 1ο Φόρουμ συμπαραγωγών του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 2005. Το βραβείο συνοδεύεται με 40.000 ευρώ). Οι σεναριογράφοι της ίδιας ταινίας Σκάνταρ Κόπτι και Γιαρόν Σάντι μοιράστηκαν εξ ημισείας με τον Τοντόρ Βοϊκάν (της ταινίας «Μετάλλιο τιμής») και το βραβείο σεναρίου του φεστιβάλ. Ο «Αργυρός Αλέξανδρος» (25.000 ευρώ) στη ρουμάνικη ταινία «Μετάλλιο τιμής», ενώ ο πρωταγωνιστής της Βίκτορ Ρεμπέντσιουκ πήρε το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας. Βραβείο Σκηνοθεσίας στον Μεξικανό Ριγομπέρτο Περεσκάνο για την ταινία «Προορισμός Βορράς». Το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στην πραγματικά εξαιρετική Ρουθ Νιρέρε για την ταινία «Η μέρα που ο θεός έφυγε ταξίδι» του Φιλίπ βαμ Λέου, ταινία που άξιζε περισσότερα βραβεία. Βραβείο Καλλιτεχνικού Επιτεύγματος δόθηκε (απορίας άξιο) στην ταινία «Αγνοούμενος» του Λι Σεο (Ν. Κορέα). Ειδική Μνεία, στην Καταρίνα Σκούτλερ για την ταινία «Θάρθει μια μέρα» και στο θέμα της εξαιρετικής ταινίας «Τα αγόρια από το Μπακάλ». Η Διεθνής Ομοσπονδία Κριτικών Kινηματογράφου βράβευσε τις ταινίες «Μετάλλιο τιμής» και «Ο διαχειριστής» του Περικλή Χούρσογλου. Το Βραβείο της Βουλής «Ανθρώπινες αξίες» (15.000 ευρώ): στην ταινία «Λίβανος» του Σαμιουέλ Μαόζ (συμπαραγωγή Ισραήλ - Γερμανίας - Γαλλίας). Τα Βραβεία κοινού: «Σταυροδρόμια ζωής» (για το διεθνές) «Μπιλόμα» της Σοφίας Παπαχρήστου (για το Ελληνικό), «Ταξίδια του μέλιτος» του Γκ. Πασκάλιεβιτς (στο τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια»), «Το τελευταίο τραγούδι του Ελβις» του Βασίλη Ραΐση (DigitalWave). Το ειδικό βραβείο τεχνικής αρτιότητας ΕΤΕΚΤ - ΟΤ (Ενωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου Τηλεόρασης - ΟΤ) απονεμήθηκε στην ταινία «Μετάλλιο τιμής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ